Nogomet

Engleske gradske bitke, Juve na prvaka

Sportnet • petak, 30.09.2011.
Engleske gradske bitke, Juve na prvaka
Foto: EPA

Ni nadolazećem vikendu neće nedostajati europskih nogometnih poslastica, uključujući veliki talijanski derbi, dvije velike gradske bitke u Engleskoj i francusku borbu za vrh...

Bez sumnje utakmica vikenda je sjevernolondonski derbi između Tottenhama i Arsenala. Nakon dosta vremena, Spursi su favoriti protiv susjeda koji su ove godine ostali bez najboljih igrača i u neuvjerljivoj su formi. Redknapp je u Europskoj ligi odmarao većinu igrača koji će nastupiti u derbiju, uključujući Modrića. Kranjčar je upitan zbog ozljede, a Ćorluka nakon prilike u četvrtak vjerojatno će opet preseliti na klupu. Dovoljna preporuka za ovu utakmicu je podatak da su u posljednje dvije utakmice rivali postigli ukupno 11 golova.

Dan ranije igra se slavni Merseyside derbi. Everton, koji je prošle sezone pobijedio na Goodison Parku te odigrao neriješeno na Anfieldu, dočekuje puno jači Liverpool. Prilika je to da Steven Gerrard povede suigrače od prve minute nakon dva ulaska s klupe. Redsima će nedostajati Agger i Johnson, a Evertonu se vraća Cahill.

United nakon dva remija računa na tri boda protiv Norwich Cityja koji ima dvije uzastopne pobjede. Mnoštvo je ozlijeđenih u crvenoj svlačionici (Vidić, Rafael, Cleverley i Gibson). Klasnićev Bolton nakon pet poraza u nizu dočekuje Chelsea koji je u formi, ali i bez suspendiranog Torresa.

Španjolci su došli i do sedmog prvenstvenog kola. Nakon odrađenih europskih obaveza Primera opet zaokuplja pažnju ljubitelja španjolskog nogometa. Derbi kola igra se u Madridu gdje će snage odmjeriti Atletico i Sevilla našeg Ivana Rakitića, a uz atraktivne protivnike i dobre individualce odličan nogomet ne bi trebao izostati.

Barcelona i Real nakon uvjerljivih pobjeda u Ligi prvaka imaju pred sobom gostujuće utakmice u kojima moraju slaviti ako žele nastaviti borbu za naslov. Katalonci putuju na sjever Španjolske gdje će snage odmjeriti s posljednjeplasiranim Sportingom, a Real ide u Barcelonu gdje Mourinhovu momčad čeka neugodan zadatak protiv Espanyola.

Betis je još uvijek na čelu prvenstvene ljestvice unatoč porazu u prošlom kolu od Getafea. Momčad iz Seville dočekuje trećeplasiranog Levantea, a Valencia neće imati težak posao na Mestalli protiv Granade. U nedjelju je na rasporedu veliki i "vrući" baskijski derbi. Real Sociedad u San Sebastianu će dočekati Athletic Bilbao. Sigurno će to biti dvoboj pun emocija pa nas očekuje zanimljiva utakmica.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota:
18:00 Villarreal - Zaragoza 1.55 3.75 6.35
20:00 Valencia - Granada 1.30 5.00 10.00
22:00 Málaga - Getafe 1.55 3.75 6.35

Nedjelja:
12:00 Real Sociedad - Athletic Bilbao 2.50 3.25 2.75
16:00 Real Betis - Levante 1.80 3.50 4.40
18:00 Atlético Madrid - Sevilla 2.00 3.40 3.65
20:00 Sporting Gijón - Barcelona 14.00 7.35 1.16
22:00 Espanyol - Real Madrid 10.00 5.00 1.30

Sa šest uzastopnih pobjeda u prvenstvu, uz gol-razliku 21:0, Bayer kreće na noge Hoffenheimu, koji ga čeka na četvrtom mjestu prvenstvenog poretka. "Bayern je u rijetko viđenoj formi, ali mi ćemo ih napasti. Pogledat ćemo ih u oči i reći im da ćemo ih napasti 22 puta i da im neće biti ugodno poslijepodne. Reći ću igračima da neprestano pucaju po Bayernovom golu, pa ako nekome u 37. redu izbiju pivo iz ruke, što se može", slikovit je u najavi bio trener Hoffenheima Holger Stanislawski, koji ponovno računa na Ibiševića. Pranjić i Olić čekaju Heynckesovo zeleno svjetlo za nastup.

Prvak iz Dortmunda ima priliku iskupiti se za dosadašnje propuste na novom prvoligašu Augsburgu, pred svojim navijačima, uz moguć nastup Perišića, a hrvatska kolonija u Wolfsburgu kreće na teško gostovanje u Leverkusen.

HSV naših Petrića i Iličevića nakon prve pobjede (u Stuttgartu) igra kod kuće, a u goste mu stiže Schalke s novim trenerom Huubom Stevensom, koji je bio u igri i za klupu Hamburžana. U Berlinu će se susresti Mijatović i Jajalo, a zanimljivo bi moglo biti u Hannoveru, gdje će na teren istrčati drugoplasirani Werder.

Sve utakmice šestog kola talijanskog nogometnog prvenstva ostat će u sjeni derbija između Juventusa i Milana. Stara dama dobro je krenula u novu sezonu i veliki derbi dočekuje na prvom mjestu, za razliku od Milana koji ima samo pet bodova i nalazi se na 12. mjestu.

Legenda Juventusa, Alessandro Del Piero, nazvao je ovu utakmicu okršajem za Scudetto, ali je naglasio da je dug put do naslova: "Ova je utakmica uvijek bila okršaj za titulu. Vjerujem da će dvoboj biti onakav kakvog svi očekujemo. Tko god da pobjedi ništa neće biti riješeno, put do naslova je još uvijek vrlo dug". Derbi će obilježiti i dvojica igrača, Zlatan Ibrahimović koji je nosio dres Juventusa i Andrea Pirlo, koji je do ovog ljeta bio član Milana.

Od ostalih utakmica treba svakako izdvojiti dvoboj između Intera i Napolija, ogled sudionika Lige prvaka koji su pod tjednom upisali važne pobjede i koji obećava mnogo, dok će drugoplasirani Udinese na svom terenu dočekati Bolognu. Roma će nove bodove tražiti protiv Atalante, a Parma će bijeg iz opasne zone tražiti protiv Genoe.

Najviše će pažnje u Francuskoj izazvati derbi PSG-a i Lovrenovog Lyona. Gosti su se za Park prinčeva "zagrijali" i protiv Dinama u Ligi prvaka (2:0), nakon čega je trener Lavova Remi Garde istaknuo i da njegova momčad ima dva dana odmora više u odnosu na domaćine. Naime, PSG je u četvrtak igrao Europsku ligu i izgubio u Bilbau 2:0. Lyon će se posebice uzdati u raspoloženog Gomisa, koji s Auxerreovim Traoreom drži vrh ljestvice strijelaca, a prvi adut Parižana je Pastore, od kojeg će se očekivati da povede svoju momčad prema pobjedi i u ovako važnoj utakmici, odnosno prema samom vrhu tablice. I jedni i drugi, uz Toulouse koji igra protiv Sochauxa, imaju 17 bodova.

Neizvjestan bi trebao biti i ogled aktualnog prvaka, šestoplasiranog Lillea, koji ugošćuje petoplasirani Rennes, najučinkovitiju momčad lige s čak 18 postignutih pogodaka u osam odigranih utakmica.

Priključak s vrhom Montpellier će pokušati održati uspjehom kod nezgodnog Bordeauxa, koji na kontu ima tek jednu pobjedu, odnosno sedam bodova, a Marseille će nakon 3:0 protiv Borussije u Ligi prvaka na svom Velodromeu čekati Brest, koji se trenutačno nalazi u opasnoj zoni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.10.2011. u 15:11
    forza juve!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.10.2011. u 15:33
    svaka liga, po jedan odličan derbi, to se traži!
    Obrisan korisnik
  • renimus30.09.2011. u 21:56
    svida mi se ova najava vikenda. samo tako sportnet
    renimus
  • Obrisan korisnik30.09.2011. u 20:07
    ma u svakoj ligi ce biti fantasticnih derbija, doista cudesno kolo! uz sve utamice u clanku istaknute kao derbiji kola, u njemackoj ce dobra utakmica biti i hannover - werder, u engleskoj ne moram ni pricat sto ce se zbivati u liverpoolu, real dolazi u barcelonu, makar espanyolu, a ne moze se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • rider1130.09.2011. u 18:09
    juve na milana asti sto bit će dernek!
    rider11