Košarka

Otkazan početak NBA sezone!

Mario Majdić Natrlin, Mihaela Bradovski • utorak, 11.10.2011.
Otkazan početak NBA sezone!
Foto: EPA

Nakon što ni posljednji pregovori preko vikenda i u ponedjeljak nisu rezultirali značajnijim pomakom, NBA je i službeno otkazala prva dva tjedna NBA sezone.

NBA sezona neće početi 1. studenog 2011.

Epilog je to višemjesečnog lockouta koji do danas broji 102 dana, a koji je na snagu stupio 1. srpnja nakon što se vlasnici NBA klubova i igrači nisu na vrijeme dogovorili oko novog kolektivnog ugovora.

Vezane vijesti

Povjerenik lige David Stern objavio je kako je Liga otkazala prva dva tjedna regularne sezone.

"Mislim kako smo mi ponudili fer prijedlog. Siguran sam da i igrači isto misle, ali razlika je toliko velika da je u ovom trenutku ne možemo premostiti", izjavio je prvi čovjek NBA-a.

Otkazani početak sezone praktički znači i gubitak utakmica, tako da ovogodišnji NBA raspored gotovo sigurno neće iznositi 82 utakmice za svaku momčad. To je tek drugi put u povijesti lige da se zbog kolektivnog pregovaranja gube utakmice regularne sezone.

Posljednji put to se dogodilo 1998. kada je isključenje s rada trajalo čak 204 dana, a regularna sezona je srezana na 50 utakmica po momčadi.

"Sve je ovo dio plana", oštar je predstavnik igrača Billy Hunter. "Svi samo čekaju da igrači popuste. Računaju da, kada igrač ne dobije jednu ili dvije plaće, da je gotovo. Grdno se varaju ako misle da će se to dogoditi jer neće. Igrači će izdržati."

Podsjetimo, glavna prepreka uspješnom završetku pregovora prije svega je podjela prihoda. NBA liga je prošle godine inkasirala 4,3 milijardi dolara. Igrači su prema zadnjem kolektivnom ugovor dobivali 57% prihoda vezanih uz košarkaške operacije.

Derek Fisher i društvo bili su spremni spustiti se na 53%. Vlasnici su inzistirali na 50%. Na posljednjim pregovorima strane su se sukobile i oko novog luksuznog poreza koji bi bio puno oštriji prema organizacijama.

Za sada nova runda pregovora nije zakazana, a ista se ni ne očekuje do idućeg tjedna. Stern upozorava da svakim minulim danom NBA mora razmotriti daljnje reduciranje regularne sezone. Dva uvodna tjedna znače i gubitak 200 milijuna dolara prihoda.

Ukupno je otkazano čak 100 utakmica koje su bile zakazane za prva dva tjedna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaNBA

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.10.2011. u 07:55
    nije "luksuzni porez" nego porez na luksuz...dajte malo ukljucite mozak kad prepisujete s engleskog
    Obrisan korisnik
  • The Phantom11.10.2011. u 19:59
    Nažalost ovo je očekivano, a s ovim su svi na gubitku
    The Phantom
  • Rocky9311.10.2011. u 19:53
    Šteta.To je za mene nakon nogometne lige prvaka,najzanimljivija liga u sportu uopće.Nadam se sporazumu što prije.
    Rocky93
  • Obrisan korisnik11.10.2011. u 18:25
    imamo sta gledat-euroligu koja uz ovako jake cska,milano,efes i barcu more dostojno zaminit nedostatak nba-a..jos dodu li braca gasol u barcu eto ti showa u europi...
    Obrisan korisnik
  • wanksta11.10.2011. u 16:55
    ajd, ovako ćemo bar gledat dvoboj ponajbeljeg starijeg i ponajboljeg mladog SF/PF Europe, Kirilenko vs. Šarić.... :)
    wanksta