Košarka

Hrvatski Fenerbahče favorit skupine A

Piše:Vedran Filipović • srijeda, 19.10.2011.
Hrvatski Fenerbahče favorit skupine A
Foto: Kristijan Komarica

Susretom Žalgirisa i CSKA Moskve počela je Euroliga, najprestižnije europsko klupsko košarkaško natjecanje. U ovoj najavi skupine A kratko ćemo predstaviti šest momčadi koje će se boriti za mjesta koje vode u drugi krug natjecanja.

U nedostatku uzbuđenja "preko bare" gdje vlada lockout, sve oči košarkaških zaljubljenika biti će usmjerene na Euroligu u kojoj će ove godine, barem na početku, nastupati NBA igrači koji će svojim momčadima pokušati donijeti veću kvalitetu i prevagu na parketu. Natjecanje je otvoreno u ponedjeljak odličnim susretom između litavskog Žalgirisa te ruskog CSKA, a već u prvom susretu Andrej Kiriljenko je briljirao sa 17 poena, 15 skokova, pet asistencija te četiri blokade i pokazao kako "prekooceanski" igrači neće imati problema s privikavanjem na europske parkete i europski stil košarke.

U skupini A smjestila se zanimljiva družina od šest klubova iz šest zemalja. Tursku predstavlja Fenerbahče Ülker s našim Nevenom Spahijom na čelu i trojicom Hrvata u rosteru, španjolski predstavnik je Caja Laboral, a grčki Olympiakos. To su tri papirnata favorita koji bi trebali pronaći svoje mjesto u Topu 16, a za posljednje mjesto koje vodi u drugi krug borit će se Bilbao našeg Marka Banića, francuski Nancy te talijanski Cantu.

Fenerbahče Ülker

Final Four ove će se sezone igrati u Sinan Erden Areni što bi značilo da će Fener, ako se plasira, biti domaćin pred tisućama svojih glasnih navijača. Neven Spahija osvojio je naslove prvaka u šest različitih država, a ovosezonski sastav turskog kluba je možda i "najširi" ikad. Na mjesto razigravača pikiraju Roko Ukić te Curtis Jerrells, beka šutera će igrati Omen Onan ili trenutno ozlijeđeni Marko Tomas, dok ostatak vanjskih pozicija popunjavaju Bojan Bogdanović, Emir Preldžić i NBA pojačanje Thabo Sefolosha. Niti u reketu nije ništa slabija situacija, Vidmar, Mahalbašić i Savas su centri dok će James Gist, Mirsad Turkčan, a ponekad i Kaya Peker igrati "četvorke. Ostatak rostera čine Eroglu, Atsur, Demirel i Candan. Talenta, mladosti, ali i iskustva na sve strane...

Caja Laboral

Prometno je bilo u baskijskom klubu ovog ljeta, Esteban Batista i Stanko Barać otišli su u Anadolu Efes, a Barcelona je iskrcala milijune eura za Marcelinha Huertasa. No, trener Duško Ivanović i ovo ljeto ima dobar roster, prvi je stigao Milko Bjelica, zatim play Huertel i Reggie Williams iz Golden Statea, a u staro jato se vratio i Pablo Prigioni koji će biti produžena Ivanovićeva ruka na parketu. Maciej Lampe je bio primoran otići na operaciju kuka te je kao njegova zamjena doveden mladi francuski centar Kevin Seraphin, a posljednje pojačanje je 203 centimetara visoki Joey Dorsey koji je stigao iz Toronto Raptorsa. Kada ovim pojačanjima pridodamo Nemanju Bjelicu, Mirzu Teletovića, Brada Olesona i Fernanda San Emeterija, jasno je kako će Caja ove sezone igrati bitnu ulogu na parketima diljem Europe. Također, treba reći da je Caja Laboral jedina momčad koja je dospjela do četvrtfinala Eurolige svake godine od sezone 2004/05.

Bennet Cantu

Talijanska je momčad zadržala trenera Trinchierija i osam igrača od prošle sezone među kojima su najvažniji Denis Marconato i Nicolas Mazzarino koji nastupaj za klub od 2005. Nova imena su legendarni šuter Gianluca Basile koji je prošle sezone u Barceloni muku mučio s ozljedama i Giorgi Šermadini, gruzijski reprezentativac koji je u Italiji na posudbi iz Panathinaikosa. Svakako treba spomenuti i mlade lavove poput Parakhouskog i Lightyja, igrače Leunena i Ortnera te Šćekića i Vladimira Micova. Jedno je sigurno, mlada momčad Cantua u miksu s nekoliko veterana, svaku će utakmicu dati sve od sebe da "skupo proda kožu". "Svi protivnici su teški, pogotovo Olympiacos, ali mi ćemo pokušati preživjeti, barem ovaj prvi dio", rekao je GM Cantua Bruno Arrigoni.

SLUC Nancy

Francuski prvaci se vraćaju u birano društvo nakon dvije godine izbivanja, ali na klupi je i dalje Jeal-Luc Monschau koji ima zanimljivu grupu igrača. Tu je vodeći skakač Akin Akingbala te odlični asistent Linehan. Na ljeto su stigli vanjski igrači poput Amagoua i Nicolasa Batuma koji je daleko najveće pojačanje Nancyja. Francuski "leteći" šuter bio je jedan od ključnih igrača u osvajanju srebrne medalje na Eurobasketu u Litvi. On, Shuler i Grant će se morati pobrinuti za koševe izvana, no već je jasno da će svaka momčad koja igra protiv Puma barem jednim dijelom igrati zonu, i tako testirati najslabiji dio svih francuskih momčadi - šut. Također, čak petorica košarkaša imaju manje od 22 godine. "Imamo tri jake momčadi u grupi, ali mislim da se s ostalima možemo ravnopravno nadmetati. Borit ćemo se svim silama za TOP 16", izjavio je sportski direktor francuske momčadi Jean Charles Bregeon.

Bizkaia Bilbao

Španjolskim finalistima ovo će biti debi u Euroligi, a s vrlo iskusnim rosterom mogli bi napraviti korak dalje i plasirati se među najboljih 16 momčadi. Svoje najbolje igrače su zadržali, Aarona Jacksona, Kostasa Vasileiadisa, Alexa Mumbrúa, Mavroeidisa, Hervellea, ali i našeg Marka Banića koji je, valjda, prebolio neodlazak na Europsko prvenstvo u Litvu. No, koš Španjolaca branit će prvi bloker Eurolige, D'Or Fischer koji je u prošle tri sezone skupio čak 91 blokadu, a u matičnu zemlju se vratio i Raul Lopez nakon dvije godine u ruskom Himkiju. Trener ekipe je Fotis Katsikaris. "Zanimljivo će biti igrati protiv naših susjeda Caje Laboral u našem euroligaškom debiju. Pokušat ćemo ući u TOP 16, a pozivam naše navijače da pretvore Bilbao Arenu u neosvojivu tvrđavu", ratnički je izjavio predsjednik Predrag Savović.

Olympiakos

Grci su ovog ljeta napravili maleni zaokret u klupskoj politici te su se riješili nekolicine igrača, kao što su Miloš Teodosić, Theo Papaloukas, Jamont Gordon i Bourousis. Ali, i u rubrici "dolasci" ima kvalitete, u Pirej su stigli makedonski junak Pero Antić, centar Lazaros Papadopoulos, odličan mladi Martynas Gecevičius, rookie Matt Howard i Kyle Hines, koji je pristigao iz Bamberga. Usprkos svim tim igračima, vođa na terenu sigurno će biti Spanoulis, a tu su i momci poput Pelekanosa, Printezisa, Papanikolaoua te srpskog reprezentativca Marka Kešelja. Duda Ivković će zasigurno izvući maksimum iz Redsa koji će i ove sezone svakome predstavljati veliku prepreku. Pogotovo u svojoj areni Mira i Prijateljstva koju će ispuniti 14.905 fanatičnih navijača u crvenim dresovima.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina20.10.2011. u 10:11
    Fenerov Mahalbašić je presmiješan centar. taj lani nije mogao igrati ni za KK Split. najjači je kad pokuša asistirati.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 12:18
    jaka skupina! ma svaka je jaka ove sezone u euroligi....dobro je da cibona igra eurocup, jer bi opet bio masakr:) poredak: 1. fener 2. bilbao 3.caja 4.Oly 5. cantu 6.nancy.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 10:55
    U skupini A smjestila se zanimljiva družina od šest klubova iz šest zemalja. -Nisam znao da je Baskija dobila neovisnost od Španjolske. Ako ipak nije onda je 6 klubova iz samo 5 zemalja dragi Vedrane Filopoviću...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 10:22
    otišli su im svi glavni igrači i grčko prvenstvo je u štrajku
    Obrisan korisnik
  • Zdren19.10.2011. u 10:04
    stavio bih možda olympiakos na ispred bilbaa
    Zdren