Nogomet

Svi smo mi igrači Dinamovci u srcu!

Sportnet • četvrtak, 13.04.2000.

Cvitanović povratnik u momčad (Snimio: Dražen Patarčić)

Burno je ovih dana u hrvatskom nogometu. Tresu se stolice, prozivaju se direktori, treneri, igrači, padaju glave. Maksimirske zidine još se nisu ohladile od subotnje utakmice i otvorene najave "rata" Bad Blue Boysa s igračima. Koliko god se igrači trudili koncentrirati na Šibenik, jer pobjeda, kažu, gotovo garantira osvajanje prvenstva, toliko smo mi, "novinarska sedma sila", pritiskali da dobijemo prva tumačenja i njihovo mišljenje o svemu što se ovih dana događalo u klubu. Zanimljivo je da je na ovo "obvezno" druženje novinara i igrača danas odaziv igrača bio najslabiji. A i ovi koju su došli, kratko su se zadržali.

Novinarsko okupljanje pred susret s Šibenikom (Snimio: Dražen Patarčić)

Krenimo od Vlaka, trener je prvi stao pred mikrofone i novinarska pera.

"Pokazalo se nakon ovog poraza Hajduka, da smo, ukoliko dobijemo utakmicu u Šibeniku, ne mogu reći stopostotno, jer postoji i teorija, ali gotovo sigurni 90-postotno prvaci. Čeka nas jedan izuzetno dobar protivnik, naručito na svom terenu. Šibenik je u nekoliko zadnjih kola polučio vrlo kvalitetne rezultate. Uostalom, momčad koja pobijedi Hajduk u Splitu mora biti kvalitetna momčad. Sjetite se utakmice s Osijekom, gdje rezultat kojim je završena utakmica apsolutno nije bio realan. Sada su još opasniji jer su sa splitskom pobjedom dobili jedno samopouzdanje. Idemo tamo da ne izgubimo, da u jednoj otvorenoj borbi uzmemo sva tri boda. Bit će promjena u sastavu momčadi u odnosu na onu koja je istrčala s Istrom. Ne mogu vam reći koje jer imamo još jedan trening tokom sutrašnjeg dana, koji će mi, nadam se, dati potrebne odgovore."

Mario Bazina u zadnjim utakmicama dobija svoju minutažu. Kako si ti doživio "podršku" koju ste dobili u utakmici s Istrom i da li na tebe utječe novi-stari "dužnički rep" Dinamo - Hrvatski dragovoljac?

Spajić će povući zahtjev?

U prolazu, sasvim slučajno, glasnogovornik Dinama gospodin Rotim glasno je upitao: "Pitajte vi novinari Spajića zašto je on tek sada pokrenuo pitanje Bazine i što je do sada čekao sa tim zahtjevom"? Naravno da smo potražili "Spajkeov" odgovor na taj upit, jer i nas zanima da li je moguće da će se i Dinamo naći na popisu klubova koji mogu zbog neispunjavanja obveza biti suspendirani. Gospodina Spajića ulovili smo mobitelom negdje u Europi, gdje, po riječima predsjednika Hrvatskog dragovoljca, traži neke "ptice" s kojima bi klub mogao mirno završiti sezonu, ali i uložiti u neke nove kvalitenije igrače.

"Mi smo dovoljno dugo čekali da nas veliki klub Dinamo isplati", započeo je Spajić i nastavio vrlo žustro komentar: "Ali, sada nakon četiri mjeseca je dosta. Neka plate. Ovi koji su sada došli u klub uopće ne vole tu Croatiju, rođo, kao što je volim ja i moj Cvjetković. Ovi nemaju para i neće ih ni imati. A ja, evo, sada tebi kažem da sutra kada se vratim nazad u Zagreb ću pismeno povući taj zahtjev za isplatom. Ali, ako mi se "digne", opet ću ih tražiti da plate što su dužni. Vidiš, rođo, još će oni plakati za Canjugom i pokojnim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Mrak je tamo došao."

"Mislim da nema nikakvog sukoba s navijačima, sve je to malo prenapuhano. Mi smo tu da igramo, i svojim rezultatima im nismo dali nikakvog povoda. Siguran sam da neće biti nikakvih više problema s navijačima jer mi ovu titulu prvaka države osvajamo i za njih, ne samo za nas. Što se tiče potraživanja mog bivšeg kluba, ja osobno nemam ništa s tim, i nimalo ne utječe na moju koncentraciju. Tu su klubovi, uprave, znaju kako i što su se dogovarali, pa neka tako nastave i dalje."

Goran Jurić najstariji igrač Dinama. Zamoljen da komentira nastalu situaciju s navijačima progovorio je bez dlake na jeziku.

"Mislim da se to treba smiriti. Ne znam kako je naš "potez" prenešen u javnost, ali ja sam siguran da mi igrači nismo ništa pogrješili."

Navijači misle da ste preplaćeni u svojim primanjima, prihodi su vam kao u boljim talijanskim klubovima, a igra nije tog nivoa?

"Ova je ekipa pokazala svoje kvalitete osvajanjem prvenstava i kupova u hrvatskoj ligi u nekoliko zadnjih sezona, i zapaženim kvalitetnim igrama u Ligi prvaka. Mi samo jedna prava momčad, našim navijačima smo priuštili najbolje europske momčadi i ovo pitanje uopće ne stoji."

Problem ovog sukoba, da ga tako nazovemo, je podrška bivšem predsjedniku Canjugi. Da li je to baš tako ili se vas igrače nije shvatilo?

Goran Jurić-lova je ipak "kapnula"! (Snimio: Dražen Patarčić)

"Ma to je ispalo da smo bili za nekoga i protiv nekoga. Mi smo ustvari samo za sebe. Mi smo htjeli da se razjasni naša situacija. Htjeli smo upoznati ljude na neke stvari koje nisu ok već osam mjeseci."

Možeš li nam reći da li ste ovih dana ipak dobili neka sredstva i malo konkretizirati ovo "neke" i "za nekoga", odnosno što to nije ok osam mjeseci?

Audio: Goran Jurić o štrajku

"Da, ne i ne."

Završio je, nažalost, ovako razgovor s Jurićem. Možemo zaključiti da je neka "lova" kapnula, ali da ima još "materijala" koji nije za javnost. Barem ne za sada.

Igor Cvitanović ponovo jaše u plavoj lakoj konjici. Kako ti sve ovo s navijačima doživljavaš?

Audio: Igor Cvitanović o štrajku

"Eto me ponovo s ekipom i očekujem da ću se nametnuti za startnu postavu, te da ću svojim kvalitetnim igrama pomoći Dinamu da ponovo osvojimo naše prvenstvo. Što se tiče navijača, mi smo krivo shvaćeni. Nismo ovo zaslužili jer je sve krivo interpretirano. Mi nikada nismo bojkotirali klub, niti smo se dogovarali, niti izjavljivali da ćemo štrajkati. Nama je cilj osvojiti prvenstvo prvo zbog nas koji igramo za Dinamo, naših navijača, a naravno i zbog samog kluba kao takvog. Ja volim ovaj klub možda više nego što sebe volim. Događa se da se naše izjave ponekad krivo prenose. Nas je samo zanimalo da se ono što kvalitetno odradimo na terenu i po ugovrima koje imamo adekvatno plati. Mi smo profesionalci, i kao svaki radnik, kao svaki profesionalac, i mi imamo pravo tražiti naša prava ukoliko ispunjavamo ugovorne uvijete. To ne znači da ne volimo klub ili da planiramo štrajkati. Mi na terenu uvijek dajemo najviše što možemo i uvijek ćemo se za našu plavu boju boriti punim srcem."

Kako bilo da bilo, ovaj mučni tjedan za hrvatski nogomet ide kraju. Dolazi novo kolo, novi susreti za bodove. Po kazivanju igrača Dinama, sada će lakše i kvalitetnije igrati jer ih više ne stiska Hajduk za leđima. Jer najteže je kada se mora. Ovako možemo očekivati lepršave plave igre, zgoditke i kvalitetne nogometne predstave u cjelini. Šibenik je prva prava prilika da se pokaže i dokaže. Ne samo navijačima, nego i sami sebi da dokažu da mogu i da znaju kada je najteže. Klub kojeg ne vole navijači, igrači bez podrške navijača, prazne tribine. Sve to smo imali prilike gledati i bili su to crni dani nogometa. Krajnje je vrijeme da se svi okrenemo nogometu. I igrači, i klupske strukture, i navijači. Zajedno smo jači.

Goran Klarić, Dražen Patarčić

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!