Automoto

Valencia u znaku Simoncellija

Lovro Štrbinić • petak, 04.11.2011.
Valencia u znaku Simoncellija
Foto: Milan Bandur

Dva tjedna poslije tragične nesreće na stazi u Sepangu, odnosno pogibije Marca Simoncellija, na rasporedu je posljednja utrka sezone. Malo kome je trenutno do utrkivanja, ali na stazi u Valenciji će se ispoštovati kalendar sezone te ujedno odati počast Talijanu. Sam rezultat će biti u drugom planu, uzevši u obzir i da je mnogo toga odlučeno, no ipak ne i potpuno zanemaren.

Tuga i nevjerica još uvijek nisu napustili lica automoto djelatnika i svih ljubitelja jurilica na dva kotača, a pred nama je novi radni vikend. Nešto drugačiji od ostalih jer teško da će Stoner i društvo lako prebrisati scene iz Sepanga. Teško i da će ovdje netko pod svaku cijenu jurcati u potrazi za pobjedom, no isto tako nećemo gledati ni "procesiju". Zapravo, što god gledali bit će posvećeno "broju 58".

"Kad razmislite što se dogodilo proteklih tjedana, teško je doći na posljednju utrku s emocijama koje trenutno osjećamo. No, svi znamo da bi Marco htio da se utrkujemo", rekao je uoči posljednjeg radnog vikenda sezone Ben Spies, a sa sličnim riječima nadovezao se i Valentino Rossi: "Čudan je osjećaj za sve, ali mislim da je ovo najbolji način da Marcu odamo počast."

Ovo će biti 13. utrka motociklističkog Svjetskog prvenstva u Valenciji, na stazi Ricardo Tormo. Rossi i Pedrosa ovdje su slavili po dva puta u kraljevskoj klasi, a Španjolac ima još tri pobjede u slabijim klasama. Prošle godine je pred Stonerom i Rossijem pobjedu odnio Jorge Lorenzo.

Staza je dugačka 4005 metara, širine 12 metara. Uz devet lijevih vozači moraju svladati i pet desnih zavoja dok kruže u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Sagrađena je 1999. godine, kad je i prvi put Valencia ugostila natjecanje ovog tipa. Može primiti 150 tisuća posjetitelja, dobrim dijelom na glavnoj tribini uz 876 metara dugačku ciljnu ravninu.

Rekord staze postavio je 2008. godine Casey Stoner s vremenom 1:32,582. Australac, novi svjetski prvak, u nedjelju će tražiti desetu ovosezonsku pobjedu kako bi na taj način zaključio sezonu vlastite dominacije. Kao i dosad, ponajveći konkurenti bit će mu Pedrosa i Dovizioso, a u borbu za vrh može se umiješati još ponetko. Zasigurno bi to bio i Lorenzo, ali on će ovu utrku propustiti zbog oporavka od ozljede zadobivene u Australiji.

Vrijedi napomenuti i da će nakon 22 sezone u ovom sportu u zasluženu mirovinu otići Talijan Loris Capirossi. Odradit će svoju 328. utrku, a uoči nje kaže: "Situacija je čudna za sve, trudit ćemo se da Marca nikad ne zaboravimo. Zbog njega bih želio koristiti njegov broj 58 na svom motociklu. Dat ću sve od sebe, upravo zbog Marca, a nakon 22 godine pravo je vrijeme za prestanak karijere."

Utrka u MotoGP klasi na rasporedu je u nedjelju u 14 sati, dok će se startne pozicije dijeliti dan prije s početkom u 13:55.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!