Nogomet

Mamić: "Hrvatska mora biti bolja"

Ante Zovko • četvrtak, 17.11.2011.
Mamić: "Hrvatska mora biti bolja"
Foto: FaH

Zdravko Mamić, izvršni predsjednik Dinama, iskoristio je priliku na konferenciji za novinare uoči odlaska u Split da prokomentira brojne aktualnosti.

Na Mamićevu "dnevnom redu" prva je bila hrvatska reprezentacija koja je u utorak potvrdila plasman na Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, sedmo veliko natjecanje od devet mogućih.

"Hrvatska je napravila neviđeni iskorak. Zbrojite što je napravila reprezentacija i Dinamo za hrvatski sport i državu i dobit ćete krasne rezultate. Nogomet je najbolja stvar koja funkcionira u Hrvatskoj. Zahvalio bih svima onima, igračima, stručnjacima, volonterima, navijačima, novinarima jer samo svi zajedno možemo napraviti još bolje rezultate. Napravili smo veliki uspjeh, ali možemo sigurno još i bolje u Poljskoj i Ukrajini", započeo je svoje izlaganje Dinamov izvršni predsjednik i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza.

Prisutnost sadašnjih i bivših Dinamovih igrača u hrvatskoj reprezentaciji u dvjema utakmicama dodatnih kvalifikacija protiv Turske nije promaknula Mamićevu oku.

Strah od Reala

Izvršni predsjednik otkrio je kako ga pomalo hvata muka zbog utakmice protiv Real Madrida na Santiago Bernabeuu sljedećeg tjedna: "Strah me ako nam se dogodi teško torpediranje, a kakvi jesmo mi Hrvati, Dinamo bi od tog negativnog rezultata mogao imati teške posljedice. Neki su opisivali poraz od Ajaxa tako da izaziva traume za čitavu vječnost. Lyon je isto gubio od Ajaxa, nakon toga su pobijedili nekoliko utakmica. U strahu sam jer nemam snage i ne mogu podnijeti iživljavanje kad dobijemo tri-četiri komada. Nadam se da se to neće dogoditi, da odigramo utakmicu života, ali neće svijet početi niti završiti s tom utakmicom."

"Trenutak je da se pohvalimo jer je na utakmici protiv Turske igralo 9 igrača koji su svojedobno bili u Dinamu ili su trenutno. Tu su osim njih bili Kelava, Leko, Badelj i Vrsaljko što znači da je 13 igrača činilo hrvatsku reprezentaciju posljednje dvije godine. U zadnjih 20 godina Dinamo je imao minimalno 60% igrača u nacionalnoj vrsti i Dinamo i drugi klubovi su zalog da nije sve u nogometu crno. Dapače, nogomet je najbolje što u ovome društvu postoji, primjer je kako biti dobar."

Hrvatska juniorska reprezentacija suvereno je osigurala drugi krug Europskog prvenstva u Nizozemskoj, a Mamić se osvrnuo i na posrtaj njihovih nešto starijih kolega u kvalifikacijama: "Uspjeh U-19 reprezentacije je isto vrlo bitan. Zauzeli su prvo mjesto i čestitam im ovim putem. Putokaz su kako se može stvoriti dobra reprezentacija. U-21 je također ostvarila nekoliko zadnjih dobrih rezultata i utakmica, ne sumnjam da će izbornik Šušak stvoriti odličnu momčad za idući ciklus."

Plasmanom Hrvatske na Euro otvorilo se pitanje ostanka ili odlaska izbornika Slavena Bilića na klupi. Sam Bilić rekao je kako bi mogao i ostati nakon prvenstva iako je ranije najavljivao da će se povući. Mamić poziva na brzu (re)akciju.

"Bilić je moj prijatelj, ali hrvatska reprezentacija može i mora biti bolja. Imamo 30% za napredak i moramo ponoviti barem uspjeh iz Austrije 2008. Trebamo ići s Bilićem na Europsko prvenstvo jer što god rekli nije dobro. Jedina opcija Saveza i Bilića je da se to sve definira danas. Budući da to neće biti tako, treba ostaviti sve za kraj prvenstva. Ako naši dečki naprave dobar rezultat, molit ćemo da ostane, ako neće biti dobar rezultat, onda će i navijači i mediji tražiti smjenu. Postoji nekoliko scenarija, ali idemo zajedno, ne potencirajmo ni odlazak ni ostanak, a rezultat će pokazati."

Neizbježna tema bio je Dinamov razigravač Sammir, kojeg je trener Krunoslav Jurčić udaljio iz kruga prve momčadi zbog kršenja discipline. Brazilac neće igrati protiv Splita u petak, zapravo neće ni putovati u Dalmaciju.

"Sammir je space shuttle za sve igrače reprezentacije, osim Modrića", kaže Mamić. "Sammirov talent i kvaliteta je tako velik, ali njegov je problem eskalirao u zadnja dva-tri mjeseca. Ne bavim se njime jer trener ima te ovlasti da upravlja time. On je izvukao iz Sammira nešto što mi nismo do sada i Sammir ima objektivnih problema sa stanjem u kojem se našao. Sam si je kriv što je postao slučaj, ali znate da je bio glavna poluga da je Dinamo danas u Ligi prvaka. U drugim utakmicama kad igra Sammir, igra i Dinamo."

Ponovno se osvrnuo na temu ulaska Sammira u krug hrvatskih reprezentativaca. Formalne zapreke trebale bi biti riješene u roku od nekoliko sljedećih mjeseci, a Mamić je pozvao izbornika Bilića da uvrsti u krug kandidata za Europsko prvenstvo.

"Nije dobro podmetati da mi guramo igrače u reprezentaciju. Pa kakva bi bila reprezetnacija kad ne bi bilo igrača Dinama u njoj, oni su nosioci reprezentacije. Naravno da volim hrvatske igrače, ali ovdje imamo kvalitetnog igrača iz inozemstva i nikako da ga stavimo u reprezentaciju. Vani se tako bore za igrače iz inozemstva, odmah ih uzimaju u reprezentaciju. Sammir u reprezentaciji definitivno, ima domovnicu, državljanstvo, želi igrati i ima motiv."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Filip Jicha18.11.2011. u 15:13
    haha repka bila 10 dana top toma u medijima, i morao se javit maminjo da vrati i zauzmne prostor geheheg j eto ti sad si dobio
    Filip Jicha
  • Obrisan korisnik18.11.2011. u 14:37
    veće gluposti priča samo čobanković(u selima da otvaramo wellnes i fitnes hahahah)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2011. u 11:53
    Mamić je naš Supermen!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2011. u 11:40
    najbolje da mamic bude presjednik dinama/presjednik hns-a/presjednik drzave/presjednik drzavnog odvjetnistva i t.d. nekako me to podsjeca na jednog covjeka iz 30tih i 40tih godina, njemac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2011. u 10:56
    covik nije igra u kvalifikacijama, forma mu je u klincu, u klubu ga provaju dovest u red, on preko twittera dokaziva da nije zreo.... covjek nezna sta znaci bit hrvat i borit se za ovu zastavu a uz sve to ----> IMA BOLJIH IGRACA OD NJEGA U SREDNJOM REDU, A TO SU SVI!!!
    Obrisan korisnik