Košarka

Vranković: "Gravelines je ostavio trag"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • ponedjeljak, 21.11.2011.
Vranković: "Gravelines je ostavio trag"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U pokušaju povratka na uspješniji put nakon dva poraza u nizu, Cibonu u utorak u drugom kolu prvog kruga Eurokupa očekuje utakmica u Jeruzalemu, kod domaćeg Hapoela, a uoči puta u Izrael, Josip Vranković nada se da su njegovi igrači uspjeli izbrisati iz misli potop od 30 razlike koji im se prošlog tjedna dogodio kod kuće protiv Gravelinesa. U međuvremenu, Cibosi su izgubili i u Podgorici, ali Vranković je u toj utakmici vidio i pozitivne pomake...

Osokoljen gostujućom pobjedom protiv Maccabija u izraelskom prvenstvu, u utakmici u kojoj je trener telavivske momčadi David Blatt morao balansirati s minutažom igrača u napornoj seriji utakmica, Hapoel iz Jeruzalema će u utorak s početkom u 18 sati po našem vremenu pokušati iskoristiti vlastiti uzlet za pobjedu nad Cibonom u drugom kolu Eurokupa. Poput Cibosa, niti izraelska momčad nije bila uspješna u prvom kolu skupine A, pretrpjeli su poraz u Donecku (80:71), ali na domaćem parketu redovito su tvrđi orah za suparnike.

Uoči utakmice u Izraelu, Vranković se nada povratku Antwaina Barboura, koji će prvo trebati proći test na treningu. Podsjetimo, Amerikanca je od parketa udaljila ozljeda zadnje lože: "Ako će i konkurirati za sastav, bit će to više zbog pripreme za iduću utakmicu, s 10-15 minuta igre".

"Čeka nas ekipa koja dosta zabija, puno trče i dobro otvaraju teren, vole igrati s jako puno tranzicije", opisao je Vranković izraelsku momčad, koju s klupe vodi Oded Kattash, svojedobno najveći izraelski igrački talent, čiju su karijeru obilježile ozljede. "To što su u gostima dobili Maccabi daje nam predodžbu da će ovo biti sve samo ne lako gostovanje za nas", dodao je Cibonin trener, najavljujući da u utorak želi vidjeti pozitivne stvari iz utakmice u Podgorici. Unatoč porazu sa 16 razlike, iz dvoboja s Budućnosti izdvojio je i ono je valjalo.

"Potrebna nam je želja kakvu smo tada prikazali, ali uz veću kontrolu u tranzicijskom dijelu. To nismo odradili dobro, pogotovo u prvom poluvremenu", kazao je Joke, vraćajući se na probleme koje je izazvalo -30 na početku Eurokupa: "Utakmica s Gravelinesom ostavila je određeni trag, u Podgorici se to vidjelo kroz šuterski segment, ali tu utakmicu smo defanzivno odigrali puno bolje. No, u završnici oba poluvremena smo napravili nekoliko pogrešaka i primili poene na drugoj strani, a takve stvari moramo izbjeći".

Spominjući oscilacije s kojima Cibona igra, Vranković je izdvojio Tomislava Zubčića, dodajući da planski ima veću minutažu i da će tako i ostati: "U ovom dijelu sezone već je pružio dobar niz partija koliko prošle sezone nije uspio do travnja, guramo ga sustavno, imao je utakmica kada je reagirao bolje, ali bilo je i slabijih nastupa. Protiv Širokog smo ga, primjerice, vratili kada smo bili na +18, pa je rezultat pao, no i to moramo proći ako ga želimo istrpiti kao igrača."

"Poraz je trebao biti unutar 10 razlike, ali dogodilo se da nismo zabili zicer ili dva, a oni su to kaznili na drugoj strani i tako su povećali prednost. Momčad se traži, trebat ćemo odraditi više utakmica da ne bi bilo takvih padova", nastavio je trener Cibosa, zaključujući da će Jeruzalem biti novi pravi test za njegove igrače: "Riječ je o vrućem parketu, igraju u maloj dvorani i atmosfera je prava domaćinska. Ova momčad treba ovakve utakmice ako želi rasti, a sigurno da želi".

Dogodi li se treći poraz zaredom, Cibona će biti pod dodatnim pritiskom uoči nedjeljnog ogleda s Union Olimpijom u Domu Dražena Petrovića - no, Vranković ne želi razmišljati ni o kakvom pritisku i mogućoj kriznoj situaciji u klubu: "Ne vidim zašto bismo tako pristupali, i porazi su dio sporta. Ako pričamo da idemo Hapoelu koji je dobio Maccabi u gostima, to puno govori. Druga je stvar kada se dogode situacije koje nisu planirane, ali igramo protiv jakih ekipa - i rezultat Gravelinesa u prvenstvu govori koliko su takve momčadi snažne".

Među problemima u igri njegove momčadi, trener Cibosa nije se složio da im teško ide kada ne dobiju priliku trčati, već su zadržani na igru "pet na pet": "Mislim da nama realizacija ne pati, dajemo dosta poena i to nam nije prvi problem. Veći je problem što mladi igrači imaju veliku želju da sve riješe što ranije pa dolazi do rješenja koja su brzopleta".

"Moramo se sjetiti kako smo sklapali ekipu i u ljeto pravili roster. ABA liga nam je prioritet i tu ćemo biti konkurentni", dodao je trener Cibosa, koji ne želi govoriti o mogućim raspletima u slučaju da uskoro ne prekinu slab niz: "Znam da strpljenje nije bez granica, ali kada smo slagali sastav Ciboni je visio mač nad glavom i nije se bilo lako izvući. Klub je pratio loš glas iz sezona u kojima je bilo nedaća, bili smo u težoj poziciji na tržištu, a s Radoševićem i Bogdanovićem smo još izgubili i dva nositelja igre. Mislim da ne bi bilo ispravno uzimati sve to to zdravo za gotovo, bilo bi drugačije da je Leon ostao s nama ili da je Bojan i dalje ovdje, pa da uz njih pridodamo druge igrače".

No, Radoševića nema, nema ni Bogdanovića, a može li se s ovosezonskom momčadi Vranković vratiti pobjedama, vidjet ćemo ubrzo. Put neće postati lakši, nakon Jeruzalema slijede dvoboji s Olimpijom, Doneckom i Cedevitom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.11.2011. u 22:14
    Pomalo mi gadi čitat Jokine komentare! Poraz od 8 ili 28, pa svejedno je čovječe. Nisi ni jedu utakmicu dobio mirno (osim možda ljetos na pripremama u Čapljni). I Laško je stislo pa smo se izvukli i Široki i Radnički i Krka... Partizan i Maccabi nas dobili sa pola snage, Budućnost malo stisla i eto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.11.2011. u 20:10
    bolje da se zovu onda KK CICE
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.11.2011. u 19:44
    Jel nebi bilo bolje da Cedevita kupi Cibonu. Pa neka se zove KK CIBONA Cedevita Zagreb.
    Obrisan korisnik
  • vlacng21.11.2011. u 19:41
    Moze cibona ali ne moze vrankovic!!
    vlacng