Nogomet

Teška sadašnjost i budućnost kluba s Korane

Piše:Nikola Vlahović • četvrtak, 24.11.2011.
Teška sadašnjost i budućnost kluba s Korane
Foto: www.radio-mreznica.hr

Nogometni klub Karlovac preko noći je postao klub koji puni novine, razne portale, TV emisije te je postao glavna priča u Hrvatskoj. Ne, nisu nogometaši Karlovca napravili neki senzacionalan rezultat pa zbog toga dobivaju veliku medijsku pažnju. Baš suprotno, u gradu na četiri rijeke više nema ni rezultata, a upitno je do kada će u tom klubu biti i sadašnji igrači...

Nakon što su nogometaši Karlovca, ogorčeni ponašanjem uprave kluba, odbili otputovati na prvenstvenu utakmicu u Rijeku, NK Karlovac je napravio presedan u Hrvatskoj. Naime, Karlovčani su prvi u povijesti Hrvatske koji su odbili otići na prvenstvenu utakmicu. Ako ćemo gledati s pozicije igrača, taj potez je bio zadnji kojeg su mogli napraviti, a kako trenutno stvari stoje, čini se da će od njega imati neke koristi.

Velika buka stvorila se oko neodigrana utakmice, a nogometaši Karlovca preko svoje odvjetnice upravi kluba postavili su tri zahtjeva:
1. Da igrači ne snose nikakve posljedice zbog neodigrane utakmice
2. Da svi igrači koji žele dobiju raskid ugovora na štetu kluba 5. prosinca 2011. godine
3. Da klub prizna dosadašnji dug prema igračima kako bi se izbjegla arbitraža

Odvjetnica igrača Irena Blauhorn: "Igrači Karlovca nisu ni C. Ronaldo niti igraju u ligama petice niti se valjaju u milijunima. To su dečki koji imaju normalne plaće za hrvatske okvire i preživljavaju s obiteljima iz mjeseca u mjesec. Nitko u Hrvatskoj nije dužan raditi, a da za to ne dobije plaću"

Punomoć odvjetnici i navedene uvjete potpisali su svi igrači prve momčadi osim Matije Štefančića, Adisa Stambolije i Sunare. Tako je nakon višednevne trakavice doneseno vatrogasno rješenje u Karlovcu, a igrači su pristali odigrati sve utakmice do zimske pauze.

Međutim, problem Karlovca je puno teži i teško je očekivati da će se on tako brzo riješiti i da će klub stati na svoje noge. Naime, kada je klub s Korane došao u Prvu ligu nastali su i problemi. Uprava kluba dovodila je igrače i obećavala im je ono što se nije moglo ispuniti. Potpisivali su se ugovori koji probijaju budžet kluba i svakome je bilo jasno da će doći do problema. Na klupi karlovačkog prvoligaša sjedio je Igor Pamić, trener čvrste ruke koji priznaje samo rad i disciplinu. Iako je nezahvalno o tome sada pričati, jer je Paminjo trener Istre 1961, jasno se vidi da je Pamić bio izuzetno važan čovjek u Karlovcu.

Naime, igrači su imali ogromno povjerenje u Pamića i kada bi im on nešto obećao onda bi tako i bilo. Igrači su mu vjerovali i to su pokazivali na terenu gdje je Karlovac bio najveće iznenađenje u svojoj debitantskoj sezoni u prvoligaškom društvu. Pamić je "rudario" u klupskim prostorijama te je bio "most" između uprave i igrača. Istina, i tada su igračima kasnile plaće po par mjeseci, međutim, bile bi isplaćene. Ostvarili su se i poneki transferi i sve je bilo lakše kada je Karlovac imao rezultat.

Nakon toga došlo je do promjene uprave u Karlovcu i počele su trzavice između Pamića i čelnih ljudi. Paminjo je sazvao konferenciju za novinare i otvoreno priznao da napušta Karlovac zbog ljudi koji vode klub i da će se sutra vratiti na stadion pokraj Korane ukoliko se promjeni vodstvo kluba. Div iz Žminja sidro je digao 23. ožujka te se uputio prema Puli, a njegovo mjesto zauzeo je Srećko Lušić.

Igrači Karlovca teško su prihvatili Pamićev odlazak, a čim se ukazala prilika za njim je otišlo i nekoliko standardnih prvotimaca: Batarelo, Karabatić i Primorac, a neki igrači otišli su u druge sredine. Srećko Lušić borio se s onim kadrom koji mu je ostao, ali nije bilo rezultata i Lušić je dobio otkaz u rujnu ove godine. Kao spasitelj doveden je Damir Petravić iz Velike Gorice, međutim, najveći problemi Karlovca nisu na nogometnom terenu, oni se nalaze u klupskim prostorijama i na to mjesto treba dovesti pravog spasitelja jer se NK Karlovac ozbiljno nagnuo te je na samom rubu provalije.

Kako dalje?

Bacimo li pogled na prvenstvenu ljestvicu jasno se vidi da još nije sve izgubljeno te da Karlovac može ostati u prvom razredu hrvatskog nogometa. Međutim, postavlja se pitanje da li je to dobro za klub s Korane? Da li je bolje vratiti se u Drugu ligu, sanirati svu štetu koja je nastala i krenuti iz početka? Svaka strana ima svoje argumente, a u Karlovcu je teško prognozirati što će se sutra dogoditi, a kamoli za godinu ili dvije.

Gademzi, navijači Karlovca, u priopćenju su poručili: "Štrajkom i neodigravanjem utakmice u Rijeci pokazali ste da puno stvari u našem nogometu ne funkcionira, ali nemate pravo da se to prelomi na našim leđima. Imate šansu da pokažete karakter i opravdate naše povjerenje koje smo vam bezrezervno dali od onog trenutka kad ste obukli plavo-bijeli dres".

Završetkom prvog dijela sezone iz Karlovca će krenuti "seoba naroda". Uprava je prihvatila zahtjeve igrače, a to znači da će od 5. prosinca biti slobodni te da će moći bez ikakve odštete potpisati za neki klub. Sagledamo li realno stvari, onda će Karlovac biti na dobrom putu prema nižem rangu. Klub nema sredstva da u zimskoj pauzi dovede deset novih igrača, a treba biti realan i reći da se novim igračima ne dolazi u Karlovac u ovoj situaciji. Što onda ostaje? Juniori.

Trener Damir Petravić prije par tjedana je najavio da razmišlja o odlasku i teško je očekivati da će i on ostati u klubu i trenirati juniore i s njima se boriti za prvoligaški život. Petravić je napustio solidnog drugoligaša, Veliku Goricu, kako bi se okušao na prvoligaškoj sceni pa je teško očekivati da ga ovakva situacija motivira. Nogometni klub Karlovac zaista se nalazi u teškoj situaciji i ne vidi se svjetlo na kraju tunela, a dani koji su ispred nas puni su neizvjesnosti.

Postoji i mogućnost da Karlovac uopće ne krene u drugi dio sezone, ali svi simpatizeri kluba s Korane vjeruju da se to neće dogoditi. Ukoliko zaista Karlovac sezonu nastavi samo s juniorima, borba za prvoligaški život bit će jako, jako teška. Kako god bilo, od cijele situacije koja je nastala najviše štete ima NK Karlovac. Uprave i igrači su prolazni, neki su tu tek pola godine ili nešto više, a klub koji je osnovan 1919. godine ponosno je nosio ime i u Četvrtoj i u Prvoj ligi. Zbog svega toga, ali i zbog brojne djece koja treniraju u Karlovcu, bilo bi pogubno da karlovački prvoligaš stavi ključ u bravu.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.11.2011. u 13:45
    Gademzi,skupljajte lovu za place,pozovite igrace kod sebe na stan i hranu,pa onda pisite priopcenja.Lako je tudjim po gloginjama...ovo se je nazalost moralo dogoditi...
    Obrisan korisnik