Košarka

Diamantidis zasjenio fantastičnog Žorića

Damir Žbulj • četvrtak, 24.11.2011.
Diamantidis zasjenio fantastičnog Žorića
Foto: Ivan Lacković

U Zagrebovoj skupini Unicaja je na svom terenu ugostila aktualne europske prvake, momčad Panathinaikosa. Gosti su odlično otvorili utakmicu, nakon prvih deset minuta imali i deset poena prednosti, no, domaćin do poluvremena uspijeva utakmicu dovesti u egal. U nastavku borba za svaku loptu, izjednačena utakmica, uz odličnu partiju Luke Žorića, koji je kroz čitav dvoboj ubacio 21 poen i imao šest skokova. Međutim, pobjednika je tricom u samoj završnici utakmice odlučio Dimitris Diamantidis.

I Unicaja i Panathinaikos u prošlom kolu doživjeli su poraze. No, dok je španjolsko ostavljanje bodova u Moskvi možda bilo i očekivano, posrtanje atenskog sastava kod Brose Basketsa malo tko je mogao predvidjeti. Bodovno poravnati ušli su u ovaj dvoboj, koji je u konačnici mogao biti presudan za poziciju broj dva prije nastavka natjecanja u Euroligi.

Gosti su odmah otišli u prednost, a nakon tri minute igre imali su već opipljivih +8, bilo je 5:13. Luka Žorić svojim prvim koševima tada smanjuje razliku, no, Pao i dalje preko Batista i Sata serijom poena odlazi na 9:19. Minutu prije kraja prvog perioda bilo je i 14 poena prednosti za goste (13:27), ali Unicaja ipak do odlaska na prvi odmor vraća na +10, završeno je 17:27.

U drugoj četvrtini tricom Diamantidisa gosti ponovno stižu i do 14 pogodaka viška, ali domaćin polako ali sigurno, u drugoj polovici četvrtine počinje stizati prednost. Odličan je bio Žorić u tim minutama, 30 sekundi prije poluvremena polaganjem postavlja rezultat na 40:45, a tricom Valtersa s istekom prvih 20 minuta na semaforu je samo +2 za aktualne europske prvake (43:45).

Sa Žorićem i Perićem u petorci krenula je Unicaja i u nastavak utakmice, a upravo je raspoloženi Žorić prvim pogotkom u nastavku, njegovim 12. u tom trenutku, poravnao na 45:45. Ostatak četvrtine i dalje gosti drže konce igre u svojim rukama, konstantno su u prednosti od nekoliko poena, a polaganjem Jasikevičiusa, tri minute prije kraja trećeg perioda, sedam je razlike za Pao. No, do isteka 30. minute gosti više ne postižu koš, Unicaja ubacuje šest u nizu te se u posljednju četvrtinu ulazi samo s pola koša viška za Panathinaikos.

Žorić odličan, Diamantidis još bolji

Kod Unicaje je odličnu večer imao Luka Žorić, koji je za 33 minute ubacio 21 poen, imao je i šest skokova, uz valorizaciju 26. Drugi hrvatski igrač u španjolskim redovima, Hrvoje Perić, nije se baš proslavio, za osam minuta ubacio je dva poena, uz jednu uhvaćenu loptu. Tremmell Darden dodao je 13 poena i sedam skokova, dok je Valters ubacio 11. Goste je do pobjede u fantastičnoj tricaškoj večeri (7/11) vodio Diamantidis, ukupno je ubacio 23 poena, a uz tri skoka imao je i četiri asistencije. Pratili su ga Sato i Smith s identičnim učinkom od 13 poena i šest skokova.

Izjednačena i uzbudljiva utakmica nastavila se i posljednjoj četvrtini. Malo poena, dobre obrane, ali i dosta tehničkih pogrešaka nisu dozvolili da se niti jedna ekipa odvoji na više od tri poena viška. Žorić je i dalje bio u elementu, malo manje od šest minuta prije kraja postiže svoj 17. poen, a njegovim zakucavanjem rezultat je ponovno izjednačen.

U posljednje tri minute ulazi se i s minimalnom prednošću Unicaje (68:67). Žorić sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja drži svoju ekipu u pozitivi, a fantastičnu večer okrunio je i 21. poenom, za 72:69, minutu prije kraja susreta. Činilo se kako je tricom Valtersa (3/8 za tri poena) za 75:71, 15 sekundi prije kraja, utakmica riješena, ali Diamantidis odgovora istom mjerom na suprotnoj strani terena.

Uzbudljiva završnica ipak je otišla na stranu gostiju iz Atene. Nakon što je Darden realizirao samo jedno slobodno bacanje, loptu nakon minute odmora ponovno u ruke uzima fantastični Diamantidis, koji s još jednom tricom u posljednjim sekundama utakmice osigurava pobjedu Panathinaikosu.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

CSKA Moskva95:82Žalgiris
Unicaja Málaga76:77Panathinaikos
Zagreb86:74Brose Baskets
1CSKA Moskva 100+141
2Panathinaikos 73+95
3Unicaja Málaga 46-17
4Žalgiris 46-49
5Brose Baskets 37-21
6Zagreb 28-149

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.11.2011. u 19:55
    i onda se ljude i neznam kojeg razloga cude kad im kazem da je diamantidis najbolji europski igrac 10ak godina...jer kad pao vodi 6 razlike, to vam je kad obicna momcad vodi 20ak...ako ne i najbolji play europski ikada!
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina25.11.2011. u 15:06
    tako je. Žorićeve kvalitete nisu prepoznali ni Cibona, ni Cibona II. glavno da im svake godine prodefilira svlačionicom 30 igrača i 5,6 trenera. bit će interesantno kad im poslije tog prežderavanja dođe konobar i donese račun.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik25.11.2011. u 10:02
    pikepiletina....slažem se, u ciboni ga nisu prepoznali (kao i mnoge druge igrače), ali koliko ja znam, žora je zadarsko dite....imali su ga u svojim redovima godinama, pa ga ni oni nisu znali prepoznati. to je još veća tragedija.
    Obrisan korisnik
  • randy marsh25.11.2011. u 07:37
    kakva završnica Dijamanta... bravo majstore, doktor košarke!
    randy marsh
  • LazialZD25.11.2011. u 01:21
    A di je bila Zd uprava i veliki Zd stručnjaci dok je Žora igra za Voštarnicu možda na vičerama ccc vi nebi ni Jordana da van je prid noson pripoznali jadna vam majka !!!
    LazialZD