Nogomet

Vatromet emocija: Madrid, Ruhr, Francuska

Sportnet • petak, 25.11.2011.
Vatromet emocija: Madrid, Ruhr, Francuska
Foto: EPA

Nadolazeći vikend nudi tri "vječna" okršaja u ligama petice, bitke za Madrid, Ruhr i Francusku, a ništa manje zanimljive utakmice neće biti ni u Engleskoj i Italiji...

Poslastica kola igra se u Liverpoolu, gdje će vodeći Manchester City nakon europskog posrtaja pokušati zadržati prednost od pet bodova pred Unitedom protiv raspoloženih Redsa. Liverpool je posljednja momčad kojoj City nije uspio postići pogodak u Premier ligi, prije 18 kola. Osim toga, nedjeljni domaćin samo je jednom poražen u njihovih posljednjih 12 međusobnih ogleda.

Kao ni gradski rival, ni United se nije proslavio u Ligi prvaka (2:2 s Benficom na Old Traffordu). Ritam ne štedi Crvene vragove, na domaći im teren dolazi najugodnije iznenađenje sezone, Newcastle. Iako su gosti sa sjeveroistoka poraženi u prošlom kolu protiv Cityja na Etihadu, igra im je bila takva da pruža ohrabrenje pred gostovanje na drugom dijelu Manchestera.

Predvođen prvim strijelcem lige, Arsenal traži nova tri boda i novi uspon prema vrhu protiv sugrađana iz Fulhama koji uistinu nemaju razloga za optimizam. Prošli su put na gostovanju kod londonske momeadi slavili 2003. godine (kod Tottenhama). Osim toga, nikad nisu slavili na Arsenalovu terenu (22 poraza u 25 utakmica). Raspoloženi Tottenham pokušat će upisati treću pobjedu u nizu kod West Bromwich Albiona.

Španjolsko nogometno prvenstvo došlo je do svog 14. kola u kojem će najzanimljiviji susret biti onaj na Santiago Bernabeu gdje vodeći Real Madrid na krilima odličnih rezultata dočekuje gradskog rivala Atletico Madrid.

Kraljevski klub je u prošlom kolu neokrznut prošao teško gostovanje na Mestalli i u susret protiv Atletica ulazi s jasnom željom da zadrži svoju prednost koju ima ispred Barcelone. Iako su tijekom tjedna igrali Ligu prvaka Jose Mourinho je u susretu protiv Dinama odmarao neke igrače da budu maksimalno spremni za susret s ekipom koja u svojim redovima ima odlične pojedince kao što su Diego, Falcao ili Arda Turan.

Poslije slavlja u Milanu u sklopu Lige prvaka Barcelona odlazi na gostovanje kod Getafea koji se nalazi na 15. poziciji. Ivan Rakitić i njegova Sevilla gostuju kod Real Zaragoze, a kolo u ponedjeljak zatvaraju Malaga i Villarreal.

Dortmundska Borussia, aktualni prvak Njemačke, još jednom igra derbi kola, a nakon slavlja u Münchenu žuto-crne čeka okršaj s najvećim lokalnim rivalima, Schalkeom iz Gelsenkirchena. Prilika je to za Kloppove nogometaše, uključujući i Perišića, da s tri boda pred svojim navijačima nastave svoj lov na Bavarce i napune se još jednom golemom količinom samopouzdanja.

"To je utakmica svih utakmica, lako ćemo ostati gostovanje kod Arsenala iza sebe. Razina adrenalin je visoka, ovo je susret goleme važnosti", kaže Klopp, koji će biti bez ozlijeđenog Bendera, a možda i Götzea. Nastup se smiješi Leitneru, a Schalke se između ostalog hrabri i golgeterskom formom Huntelaara, koji je u prošlom kolu s dva pogotka Nürnbergu stigao na korak iza Gomeza.

Bayern će u posljednjoj utakmici kola svoja dva boda prednosti čuvati u Mainzu, a HSV će bez pomoći nedovoljno oporavljenog Petrića u goste Hannoveru. Ugodno iznenađenje iz Mönchengladbacha već u petak navečer gostuje kod Jajalovog Kölna, dok hrvatska kolonija iz Wolfsburga putuje na noge Augsburgu. Potencijalno vrlo dobar susret mogao bi biti i onaj između Werdera i Stuttgarta, pete i šeste momčadi na tablici.

Sve oči ljubitelja talijanskog nogometa u ovom kolu bit će uprte prema rimskom Olimpicu, gdje će snage odmjeriti vodeći Lazio i Juventus. Obje momčadi se nalaze na vrhu ljestvice s jednakim brojem bodova, iako Torinezi službeno drže prvo mjesto. Nepotrebno je naglasiti koliko bi pobjeda u ovom derbiju značila i jednima i drugima, Lazio ima prednost domaćeg terena, ali Juventus na Olimpico stiže u punom sastavu, bez ijednog važnijeg izostanka. Kod Rimljana neće biti Bizzarrija, Diasa, Del Nera i Maurija.

Remiju Lazija i Juventusa najviše će se nadati momčad Milana, koja sa samo bodom zaostatka za vodećima čeka svaku priliku za preuzimanje prvog mjesta. Rossoneri u ovom kolu na San Siru dočekuju Chievo i računaju na tri boda koja bi im mogla donijeti sam vrh. Dvoboj s gostima iz Verone propustit će Gattuso i Nesta, a u Milano neće doputovati Sardo, Morero i Cruzado.

Jedan od većih dvoboja odigrat će se na Friuliju u Udinama, gdje Udinese dočekuje Romu. Udinese je porazom od Parme u prošlom kolu (2:0) izgubio prvo i pao na četvrto mjesto na ljestvici, a Roma se slavljem nad Lecceom (2:1) uspela na peto mjesto i uključila u borbu za vrh. Vučica u Udine stiže bez Tottija i Borriella, a kod domaćina će izostati Barreto i Coda. Posrnuli Inter važne će bodove za proboj prema gornjem dijelu ljestvice u ovom kolu tražiti u gostima kod Siene, gdje dolazi bez Forlana, Maicona i Sneijdera.

U 15. kolu francuskog prvenstva na rasporedu je veliki derbi u kojemu će Marseille u nedjelju ugostiti vodeći Paris Saint Germain. Parižani će se pokušati opraviti od poraza u prošlom kolu i u nedjelju doći do bitnih bodova koji bi ih zadržali na vrhu ljestvice, no očekuje ih velik otpor domaćina. Marseille ove sezone bilježi iznenađujuće loše rezultate, ali aktualnim viceprvacima Francuske zasigurno neće nedostajati motiva u srazu s najvećim rivalom.

Loš rezultat PSG-a u tom susretu priželjkivat će drugoplasirani Montpellier koji će dan ranije nastojati doći do bodova na gostovanju kod Sochauxa. U istom terminu će se Saint-Étienne na svojem terenu suprotstaviti posljednjeplasiranom Ajacciou.

Nakon razočaranja u prošlom kolu Lige prvaka, nogometaši Lyona će pokušati izboriti dobar rezultat na gostovanju kod Auxerrea. Za razliku od Lyona, aktualni prvaci, momčad Lillea, može biti zadovoljna svojom izvedbom u zadnjem kolu Lige prvaka, a s dobrim rezultatima pokušat će nastaviti i na gostovanju kod Bresta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.11.2011. u 00:03
    Kako je lipo bit na +6
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.11.2011. u 09:00
    bolton 1.... dobar koeficjent, pobjeda im je nuzna....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.11.2011. u 03:44
    6+ na real? 6+ na real.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.11.2011. u 22:39
    atdhe će radit punom parom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.11.2011. u 19:47
    Ovaj pregled mi je jedna od najdražih stvari na Sportnetu, ne samo zbog sadržaja koliko zbog činjenice da dolazi vikend i odmor, a uz to i puno dobrog nogometa. Svaki od ovih pet derbija se isplati pogledati, a po mome mišljenju neke prognoze: liverpool zaustavlja city, stoke tuče blackburna, qpr... [više na forumu]
    Obrisan korisnik