Nogomet

Senzacionalan preokret Bruggea

Bojan Meštrović • srijeda, 30.11.2011.
Senzacionalan preokret Bruggea
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nevjerojatna utakmica viđena je u Mariboru, gdje je slovenska momčad 16 minuta prije kraja utakmice imala tri gola prednosti, a do kraja uspjela izgubiti. Braga, Atletico Madrid i Metalist Harkiv uspjeli su osigurati prolazak među najbolje 32 momčadi ovogodišnjeg izdanja Europa lige.

Grupa G

Metalist - Austrija Beč 4:1 (2:1)
(Dević 16', Edmar 40', Gueye 60', Sosa 90'; Mader 19')

Ukrajinski Metalist večerašnjom je uvjerljivom pobjedom nad austrijskom momčadi osigurao prvo mjesto u skupini. Već u 16. minuti, na asistenciju Sose, Dević je sjajno s vrha kaznenog udarca pogodio rašlje i tako domaćine doveo u vodstvo. Mader tri minute kasnije s više od trideset metara čudnim udarcem izjednačuje rezultat. Lopta je letjela visoko u zrak i nekoliko puta mijenjala putanju što je zbunilo domaćeg vratara. Pred kraj prvog poluvremena Edmar lagano prolazi kroz obranu gostiju i vraća vodstvo svojoj ekipi.

U 60. minuti Sosa upisuje još jednu asistenciju. Izveo je korner, a najviši u skoku bio je branič Gueye. Da ne bi bilo nikakve sumnje u to tko je igrač utakmice, u posljednjoj minuti Sosa i sam postiže pogodak i postavlja konačnih 4:1.

Malmö - AZ Alkmaar 0:0 (0:0)

U Švedskoj su Malmö i AZ Alkmaar odigrali ne pretjerano zanimljivu utakmicu u kojoj nije bilo golova. Domaćinima, koji su u kvalifikacijama za Ligu prvaka izgubili od Dinama, ovo je nakon četiri uzastopna poraza prvi osvojeni bod ove sezone u Europi.

Alkmaar je večeras bio puno bolji protivnik i njegovi igrači mogu žaliti što se u Nizozemsku ne vraćaju s punim plijenom. Ovim rezultatom, AZ je ostao na drugom mjestu u skupini te povećao prednost na dva boda ispred Austrije Beč. Ipak, u posljednjem kolu AZ ugošćuje uvjerljivo prvi Metalist, dok Austrija igra doma protiv švedskog predstavnika te će biti zanimljivo vidjeti rasplet ove skupine.

Grupa H

Braga - Birmingham 1:0 (0:0)
(Viana 51')

Braga je i u drugom ovogodišnjem susretu protiv Birminghama upisala pobjedu, te tako osigurala mjesto među 32 najbolje momčadi. Portugalci su u prvoj utakmici slavili s 3:1, a večeras su upisali minimalnu pobjedu 1:0.

U utakmici je bilo puno prilika, ali u prvom poluvremenu su mreže mirovale. Tek nakon povratka s odmora, nekadašnji igrač Newcastlea i Valencije, Hugo Viana, u 51. minuti je uspio zatresti mrežu gostiju. Ovim porazom šanse Birminghama za prolazak bitno su umanjene, jer jedino što im odgovara je njihova pobjeda nad Mariborom, te slavlje Brage u gostima kod Bruggea.

Maribor – Club Brugge 3:4 (1:0)
(Volas 11', 68', Donk '51 (ag); Dirar 74', 77', Akpala 82', Donk 90')

Nevjerojatnu utakmicu odigrali su Maribor i Brugge, iako prvo poluvrijeme nije upućivalo na ovakav rezultat. Domaći su poveli golom Volasa u 11. minuti, a nakon toga u prvom poluvremenu više nije bilo golova.

U nastavku se to uvelike promijenilo. Maribor autogolom Donka udvostručuje svoju prednost, a u 68. minuti Volas postiže svoj drugi gol na utakmici i postavlja rezultat na 3:0. Igrači slovenske momčadi vjerojatno su već počeli slaviti pobjedu, ali tada je uslijedio zaista senzacionalan preokret Belgijanaca. Igrala se 74. minuta kada je prvi gol za goste postigao Dirar. Samo nekoliko minuta kasnije isti igrač zabio je i drugi gol, a ubrzo zatim Akpala izjednačuje rezultat. Gostima je trebalo samo osam minuta da dođu do 3:3, ali tu nisu stali. U posljednjoj minuti utakmice stoper Bruggea Donk golom se iskupio za autogol s početka drugog poluvremena i tako donio važna tri boda svojoj ekipi.

Grupa I

Rennes - Udinese 0:0 (0:0)

Rennes je večeras ugostio Udinese, a utakmica je završila bez pogodaka. Izuzev kapetana Di Natalea, gosti su igrali u najjačem sastavu i bili puno opasniji protivnik. Ukupno su uputili 14 udaraca, deset više od domaćina. Utakmica je obilovala prilikama, a najbolju na utakmici za Udinese imao je Benatia u 26. minuti, ali lopta je nakon njegova udarca glavom odsjela na prečki.

Drugoplasirani Udinese ovim je rezultatom došao do prednosti od tri boda ispred Celtica, ekipe koju dočekuje u zadnjem kolu. Talijanima će za prolaz dovoljan biti neriješen rezultat. Rennes je posljednji u skupini s tri boda i već se ranije oprostio od prolaska u daljnji dio natjecanja.

Celtic – Atletico Madrid 0:1 (0:1)
(Turan 32')

U po imenima najjačoj utakmici dana, Atletico je u gostima slavio nad Celticom. Ponovili su tako Madriđani pobjedu iz prvog kola ovosezonske Europa lige. Atletico je osigurao plasman među najbolja 32, a Celticu se preostaje nadati pobjedi nad Udineseom u zadnjem kolu.

Na Celtic Parku je odigrana vrlo izjednačena utakmica, a jedini pogodak na utakmici djelo je sjajnog turskog reprezentativca Arde Turana. Igrala se 32. minuta, domaćini loše ispucavaju loptu nakon kornera gostiju i ona se odbija do Turana koji odličnim udarcem s dvadesetak metara postiže gol. Celtic je do kraja utakmice imao nekoliko prilika, ali nije uspio izjednačiti.

Europska liga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Maribor3:4Club Brugge
Braga1:0Birmingham City
1Braga 612:6+611
2Club Brugge 612:9+311
3Birmingham City 68:8010
4Maribor 66:15-91

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.12.2011. u 19:19
    čisti dokaz da i janezi imaju balkanske krvi, ma koliko oni od nje bježali!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.12.2011. u 10:49
    ma kakvo nevjerojatno. čista namještaljka prijelaz iz 1u2 , više od 6 golova, daj me nemoj nasmijavat,........
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH01.12.2011. u 01:18
    Nedostatak prostora, ne može se baš sve ugurati u ovaj prenapučeni izvještaj.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik01.12.2011. u 00:12
    Žigić fulao penal za B'ham u 11-oj minuti. Mogli ste i to napisati. Kakvo jadno izvjestavanje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2011. u 23:17
    stvarno nevjerojatan poraz maribora
    Obrisan korisnik