Nogomet

Chelsea u novom derbiju, Borussia na Borussiju

Sportnet • petak, 02.12.2011.
Chelsea u novom derbiju, Borussia na Borussiju
Foto: EPA

Posebno zanimljiv vikend bit će u Njemačkoj, uz izravne obračune za vrh, dok u Engleskoj Chelsea ponovno igra derbi kola. Talijanski prvak ide na teško gostovanje, a donedavni hit Levante mora na Camp Nou...

U Londonu je na rasporedu ogled hrvatskih reprezentativaca odnosno Tottenhama i Boltona. Nike Kranjčara sigurno neće biti na terenu zbog ozljede, a preostala trojica ovise o preferencijama svojih trenera. Ipak, Modrić i Klasnić trebali bi nastupiti. Dok Tottenham hvata Manchester United i drugu poziciju, Chelsea čeka novi derbi, kod Newcastlea koji drži sjajnu četvrtu poziciju. Andreu Villas-Boasu stolica se opasno trese, a ako se nastavi "suša" na bodovnom kontu, Portugalac će biti u vrlo neugodnoj poziciji.

Manchester United nakon dva uzastopna kiksa (Newcastle u prvenstvu, Crystal Palace u Carling kupu) čeka ogled na Villa Parku gdje nije slavio od listopada 2007. Zadnji put završilo je 2:2, a svi pogoci pali su u posljednjih 20 minuta. Važnost utakmice tim je veća jer je teško očekivati da će Norwich City iznenaditi Manchester City na Etihadu.

Nakon devet uzastopnih poraza, Wigan je u posljednja dva kola ušao u pozitivnu seriju, a pravi test bit će domaći susret s Arsenalom bez ozlijeđenih Jenkinsona, Sagne, Gibbsa, Wilsherea i Miyachija. Liverpool zaključuje kolo u pondjeljak na Craven Cottageu gdje će pokušati produžiti niz od sedam utakmica bez poraza.

Utakmicama 15. kola nastavlja se španjolsko nogometno prvenstvo, a ujedno to je i posljednje kolo prije velikog El Clasica. Najzanimljiviji susret igra se na Nou Campu gdje Barcelona dočekuje Levante koji se nalazi na četvrtom mjestu.

Nakon što su s minimalnih 1:0 poraženi na gostovanju kod Getafea, čime su dopustili Kraljevskom klubu da se odvoji na šest bodova prednosti, nogometaši Barcelone uoči gostovanja u Madridu jednostavno moraju doći do pobjede protiv Levantea koji je nakon odličnog ulaska u sezonu doživio tri poraza u nizu. Tijekom tjedna igrači trenera Pepa Guardiole su zbog obaveza na Svjetskom klupskom prvenstvu unaprijed odigrali utakmicu 17. kola u kojoj su s uvjerljivih 4:0 bili bolji od Rayo Vallecana.

Real Madrid odlazi na gostovanje kod Sportinga za čiji sastav konkurira Mate Bilić dok će drugi hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić sa svojim Sevillom u ponedjeljak dočekati Getafe. Neizvjesna utakmica se očekuje u susretu gdje Valencia na svojoj Mestalli dočekuje nogometaše Espanyola.

Bundesliga i ovog kola nudi velike okršaje, a aktualni prvak iz Dortmunda ponovno je sudionik pravog derbija, ogleda prvoplasirane i drugopolasirane momčadi lige. S druge strane terena Borussiji će stajati - Borussia, ona iz Mönchengladbacha, ali bez svoje najveće zvijezde, Marca Reusa. Mladi Nijemac slomio je prst i ne konkurira za sastav, a otpao je Igor de Camargo. "Ali Borussia (M) i bez Reusa ima vrlo snažnu postavu", upozorava trener žuto-crnih, Jürgen Klopp, koji će odlučiti o ulozi Ivana Perišića.

Odmah iza Borussija snage će odmjeriti trećeplasirani Bayern i četvrtoplasirani Werder, dvije efikasne momčadi. "Moramo biti gladni, no ujedno i pronaći ravnotežu između obrane i napada", traži trener bavarskog diva Heynckes, koji može računati i na Olića i Pranjića.

U sjeni bitke za sam vrh treba izdvojiti još jedan ogled iz gornjeg dijela poretka, onaj između Bayera i Hoffenheima, dok će Wolfsburg na svom terenu dočekati Mainz. Hamburžane čeka vrlo važna utamica protiv Nürnberga, a Jajalov Köln mora na noge Stuttgartu.

Uzbudljiva utrka za prvim mjestom nastavlja se i u ovom kolu. Vodeći Juventus, koji je u golijadi u Napulju uzeo bod Napoliju (3:3), ostao je na dva boda prednosti ispred pratnje i traži potvrdu prvog mjesta. U ovom kolu ne bi trebao imati pretežak zadatak, na Juventus Arenu u goste mu dolazi Cesena, momčad koja drži tek 19. mjesto na ljestvici. Stara dama u taj će dvoboj ući bez Manningera i Pirla, dok će kod gostiju izostati Comotto i Colucci.

Zanimljivo će biti i na genovskom Marassiju, gdje na noge Genoi stiže Milan. Rossoneri su u prošlom kolu deklasirali Chievo (4:0) i čekaju priliku za proboj na sam vrh, no neće im biti lako protiv solidne momčadi Genoe koja se drži na devetom mjestu. Milan u Genovu stiže bez ozlijeđenih Gattusa, Flaminija, Neste i Van Bommela, a Genoa će biti lišena usluga ozlijeđenih Antonellija i Palacija.

Još jedan od susreta koji privlači pozornost je ogled Intera i Udinesea na Meazzi. Udinese je pobjedom nad Romom u prošlom kolu (2:0) došao na treće mjesto i ima samo dva boda zaostatka za Juventusom, dok se Inter slavljem nad Cagliarijem (2:1) podigao na 12. mjesto i traži bodove vrijedne proboja prema gornjem dijelu ljestvice. Roma u ovom kolu odlazi u goste neugodnoj momčadi Fiorentine, dok njen najljući rival Lazio računa na sva tri boda iz dvoboja sa slabašnom Novarom.

Nakon uvjerljivog poraza u derbiju protiv Marseillea, nogometaše Paris Saint-Germaina očekuje dvoboj s Auxerreom, momčadi iz donjeg dijela tablice koja je uspjela u posljednjih osam utakmica pobijediti tek jednom. Igrači PSG-a u tri posljednje utakmice u prvenstvu ne znaju za pobjedu te bi ishod ovog susreta mogao odlučivati i o sudbini njihovog trenera Antoinea Kombouaréa.

U momčadi Marseillea vlada dobro raspoloženje nakon velike pobjede nad PSG-om, a tri boda nogometaši Didiera Deschampsa pokušat će osvojiti i na gostovanju kod Caena. Momčad Montpelliera zahvaljujući svojoj pobjedi protiv Sochauxa te porazu PSG-a u prošlom kolu zasjela je na čelo tablice. Bodove za ostanak na vrhu u ovom kolu tražit će u dvoboju sa sedmoplasiranim Lorientom na domaćem terenu.

Zanimljiv dvoboj će se odigrati na Gerlandu gdje će petoplasirani Lyon, uoči dolaska u Zagreb, dočekati Toulouse koji se nalazi na šestom mjestu ljestvice. Lille očekuje gostovanje kod Ajaccioa, posljednjeplasirane momčadi na ljestvici, a težak posao ne bi trebali imati niti nogometaši Rennesa koji će do bodova pokušati doći protiv Nice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.12.2011. u 23:03
    j***š vikend ak mi liverpool ne igra, al tu su borrusije bit će zanimljivo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2011. u 22:40
    Ajmo Dortmund pokazati koja Borussia vlada Westfalenom i Njemačkom!!
    Obrisan korisnik
  • Rocky9302.12.2011. u 19:59
    Chelsea neće pobijediti,njih čeka utakmica sezone protiv Valencije u utorak.Dvoboj dvije Borrusije me jako zanima,a što se tiće Barcelone očekujem pobjedu,možda i hendikep,nabijanje gol razlike za samopouzdanje prije puta u Madrid.
    Rocky93