Nogomet

Beckhamova "hollywoodska uloga"

Piše:Josip Tolić • subota, 03.12.2011.
Beckhamova "hollywoodska uloga"
Foto: EPA

S 36 godinom na leđima jedna je nogometna zvijezda odlučila ispisati novo poglavlje nogometa i okrenuti poimanje nogometa u Americi "naglavačke". I nakon odrađenog petogodišnjeg ugovora, ne namjerava prestati igrati. Pogađate, riječ je o Davidu Beckhamu...

Dolazak u LA i prve dvije godine

Nakon manje ili više sjajnih igračkih perioda u Manchester Unitedu, Preston North Endu i Real Madridu, David Beckham se u ljeto 2007. odlučio za potpuno neočekivan potez - preseljenje u Sjedinjene Američke Države. Interes za transfer u Major League Soccer, američku nogometnu ligu, iskazao je za vremena igranja u Realu, još u zimu te godine, kada se znalo da Becks seli preko Velike bare.

"Ne odlazim u SAD da bih bio superzvijezda, već da bih bio dio momčadi, trenirao i, nadam se, osvajao trofeje. Ne kažem da će moj dolazak nogomet učiniti najpopularnijim sportom u zemlji. To bi bilo teško postići. Bejzbol, košarka, američki nogomet - oni su tu... No, ne bih ovo činio da ne mislim da mogu napraviti razliku", za ESPN prije odlaska u Los Angeles Galaxy

Kao prava bomba ova vijest odjeknula je u medijima širom svijeta. Predviđalo se da je čitavi ugovor vrijedan čak 250 milijuna američkih dolara, no Agencija za odnose s javnošću čiji je Beckham klijent obznanila je javnosti da je suma koju bi Englez nakon petogodišnjeg razdoblja mogao zaraditi 32,5 milijuna dolara odnosno 6,5 godišnje. Zanimljivo, trošak su jednako podijelili svi tadašnji klubovi prve američke lige, njih 14, jer je cilj bio podići interes za ligu u cjelini.

Da će transfer Beckhama u Galaxy biti odličan poslovni potez, pokazalo se već i prije njegova dolaska u Los Angeles. Klub je produžio sponzorski ugovor s jednom nutritivnom kompanijom vrijedan 20 milijuna dolara, prodano je 11.000 sezonskih ulaznica i skupih mjesta u počasnoj loži, a vlasnicima kluba, tvrtki AEG, poslovanje je odmah krenulo nabolje, pa je tako u Kini bio otvoren put za dobivanje koncesija za gradnju sportskih borilišta.

Tim Leiweke, izvršni direktor AEG-a: "Odjednom smo postali poznati kao kompanija koja je vlasnik momčadi u kojoj će igrati David Beckham, tako da se naš svijet promijenio."

Svjestan odredišta u koje stiže, David je ubrzo sa svojom suprugom Victorijom kupio luksuznu vilu na Beverly Hillsu i počeo živjeti "filmskim životom". 13. srpnja 2007. na službeno predstavljanje privukao je više od 5.000 navijača te čak 700 predstavnika medija. Dres s brojem 23 prije tog trenutka prodan je u rekordnih 250.000 primjeraka.

Sve ove spomenute impozantne brojke samo su dio profita koje je dolazak jedne istinske sportske zvijezde donio Galaxyju, Los Angelesu i Americi. No, to su teme za neke druge portale. Valjalo bi štogod reći i o glavnom razlogu njegova dolaska u Galaxy (dobro, ne baš najvažnijem) - igranju nogometa.

Iako ne posve oporavljen od ozljede gležnja, Beckham je na pripremnoj turneji 21. srpnja ubilježio debi za LA odigravši 12 posljednjih minuta u porazu od Chelseaja kojemu su nazočile brojne hollywoodske zvijezde i ispunjen Home Depot Center, stadion Galaxyja.

Prvi nastup u Americi mogao je Beckhamu biti i posljednji. Naime, u sudačkoj nadoknadi spomenute utakmice Steve Sidwell žestoko je startao na njegovo stopalo, no, na sreću brojnih prijatelja nogometa, s treninzima je pauzirao tek tjedan dana. Problemi s gležnjem konačno su prošli mjesec dana potom, kada je David zabilježio prvi start od početka, prvu utakmicu s kapetanskom vrpcom, prvi gol i asistenciju u 2:0 pobjedi nad DC Unitedom.

Zbog novih problema s ozljedama, ovaj put koljena, izvan pogona bio je novih šest tjedana, te je svoju prvu sezonu u LA-u, čiji je regularni dio gotov već krajem listopada, završio s osam nastupa, jednim pogotkom i dvije asistencije. Njegova prva prava sezona 2008. godine ponovno nije donijela trofej Galaxyju, dapače, klub nije dospio ni u doigravanje.

Milanske epizode i kobna ozljeda

Kako su se primicale kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010. na kojima je Beckham htio zaigrati za englesku nacionalnu vrstu usprkos pozamašnom broju godina, odlučuje se za privremeno preseljenje u Europu i prelazak u redove Milana u siječnju 2009. Navodno, samo do početka sezone MLS-a u ožujku.

Isprva je davao do znanja kako nema namjeru definitivno napustiti Galaxy poslije posudbe, no kad je shvatio koliko može napredovati ili, bolje rečeno, "biti na oku" izborniku Fabiju Capellu, "okreće ploču" i dogovara produženje posudbe do srpnja. Točno do polovice sezone u SAD-u.

Nakon povratka u matični klub dočekali su ga ljutiti navijači kojima se nije svidjela činjenica da u klub dolazi u trenutak kada je sezona daleko odmakla. Međutim, to je ubrzo zaboravljeno jer je sezona bila najuspješnija s Beckhamom u redovima. Klub je osvojio Zapadnu konferenciju, a u finalu MLS-a tek poslije jedanaesteraca bolji je bio Real iz Salt Lake Cityja.

Krajem 2009. godine viđen je isti scenarij, Milan je ponovno iskazao interes za Davida i doveo ga u siječnju prošle godine. U drugom angažmanu u Rossonerima svakako vrijedi istaknuti dvoboje osmine finala Lige prvaka protiv svoga nekadašnjeg kluba Manchester Uniteda u kojima je dobio priliku igrati, te je na uzvratu na Old Traffordu lijepo pozdravljen od publike Kazališta snova. Podsjetimo, Milan je ispao ukupnim rezultatom 7:2.

Utakmica koja je uslijedila u domaćem prvenstvu bio je ogled protiv Chieva iz Verone u čijoj se završnici Beckham sam ozlijedio. Nespretno je stao prihvativši jednu loptu i lijeva je tetiva nastradala. S terena su ga odnijeli u suzama koje mu nisu toliko tekle zbog boli, već zbog činjenice da neće imati priliku zaigrati na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici i prestići rekordnih 125 nastupa Petera Shiltona za Gordi Albion.

Posljednja godina u Galaxyju

Iako su mu mnogi predviđali kraj karijere, Beckham se nakon operacije i šestomjesečne pauze vratio u rujnu iste godine i pomogao klubu da osvoji drugu uzastopnu krunu najboljeg u Zapadnoj konferenciji te trofej Supporters' Shield koji pripada najboljoj momčadi u regularnom dijelu sezone.

Početkom ove godine ponovno su se pojavile prognoze da bi Beckham mogao put Europe. Najviše se spominjala posudba u Tottenham, gdje je i trenirao tijekom zime, no čelništvo Galaxyja odlučilo je da će posljednju godinu ugovora njihov ljubimac u cijelosti provesti u Los Angelesu. Tako je i bilo. Pokazalo se to dobrim potezom jer je klub ponovno došao do naslova, ovaj put u kupu.

Nakon odrađenog ugovora 36-godišnjak danas još uvijek ima želju igrati profesionalni nogomet. Ni ostanak u LA-u nije nemoguć: "Vrlo sam ponosan na razdoblje koje sam proveo u LA Galaxyju i koje će se možda i nastaviti. Očekuje me velika odluka o nastavku karijere. Očigledno je da još uvijek nisam odlučio", izjavio je prije nekoliko dana.

Utjecaj na (američki) nogomet

Nedvojbeno je da je američka nogometna liga (MLS) dolaskom Beckhama profitirala. Istakao bih podatke o posjećenosti gostujućih utakmica LA Galaxyja u prvim dvjema sezonama s Beckhamom među redovima. 2007. godine Galaxy je na gostovanjima uživo gledalo u prosjeku 28.000 ljudi, dok je ligaška posjećenost u prosjeku bila nešto više od 16.000 ljudi. Sezonu potom "Beckhamov efekt" ponovio se, ponovno je razlika bila oko 17.000 ljudi, što u financijskim izračunima donosi ukupnu dobit za klubove od oko 6,5 milijuna dolara. Impresivno.

Nadalje, Beckhamov je dolazak u Galaxy potpuno promijenio poimanje MLS-a kao neozbiljne lige. Od 2007. godine, zahvaljujući njegovom utjecaju, ali i novouvedenom pravilu da klubovi pod ugovorom mogu imati određen broj igrača čija primanja premašuju zadane limite - tzv. salary cap, naglo je poraslo zanimanje za igranjem u ligi.

Tako su u Sjedinjene Države stigle brojne zvijezde u protekle četiri godine, primjerice Thierry Henry, Rafa Márquez, Torsten Frings, Frank Rost, Robbie Keane, Denílson, Freddie Ljungberg i drugi.

Možda se u cijelom Beckhamovu igračkom periodu u Los Angelesu moglo postići i više. Možda je tu moglo biti manje medijske strke, a više praćenja same nogometne igre, no nogomet se igra zbog navijača, a Becks ih je svojim dolaskom privukao na stadione i zasigurno pomaknuo stvari "s mrtve točke".

Neki će reći da su transferi Beckhama i svih ovih spomenutih zvijezda bili samo za "zgrtanje love". Lako je moguće da jesu. No, činjenica je da se ubuduće na takav potez više neće gledati s iščuđavanjem jer - i u Americi se igra nogomet. I pritom ne mislim samo na onaj "domaći" američki.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.12.2011. u 14:44
    Ako bude ikakvih drugih ponuda sumljam da ce ostat u LA-u, nakon 5 godina i pobjede ove sezone (i milijuna zaradjenih) nema razloga - no sve zavisi tko ga bude htijeo. Ne krivim ga za dolazak u LA, zasto da ne, covijek nije mlad za uvijek, kada ti je preko 30, djeca, lova i buducnost postanu glavna... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • snoopy03.12.2011. u 14:38
    o Beckham sve najbolje, uvijek je bio maksimalno profesionalan i an terenu je sve ostavljo
    snoopy
  • Obrisan korisnik03.12.2011. u 12:36
    hahaha anton kralju pa nema on 31 god xD
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2011. u 12:21
    ja bi rekao klasični primjer PAPKA žena mu odlučuje šta će tetovirati šta će jesti šta će raditi,malo sam iznenađen tek mu je 31godina a mislio sam da ima barem 36 e moj beks da nisi služao ženu i danas bi bio jedan od veći ovako jedi Mcdonaldse
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2011. u 11:43
    Klasični primjer engleskog kompleksaša koji je žudio za američkim načinom života, Još kad napomenemo da mu je ona kokoška od žene uvjerljivo najveća svjetska kompleksašica, zaključimo da im je i mjesto u državi sa u prosjeku najmanjim koeficijentom inteligencije...
    Obrisan korisnik