Košarka

Žuža i Tofas srušili Efes

Marko Domljanović • nedjelja, 04.12.2011.
Žuža i Tofas srušili Efes
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon osmog kola u turskom košarkaškom prvenstvu više nema neporaženih momčadi. Tofas je u dramatičnoj utakmici nakon produžetka svladao vodeći Anadolu Efes, uz odličnu partiju Jurice Žuže. I ostali naši igrači bili su uspješni jer su i Fenerbahče i Galatasaray upisali pobjede te tako, kao i Bešiktaš, zadržali priključak za vrhom.

U dramatičnoj utakmici Tofas je došao do velike pobjede nad Anadolu Efesom koji je predaju potpisao tek nakon produžetka. Nakon uvodnog ispitivanja snaga Tofas dolazi na 13:9 i tu prednost održava do isteka prve četvrtine (24:21). U drugi dio Efes ulazi nešto angažiranije i ubrzo poravnava na 26:26 nakon čega slijedi period potpuno ravnopravne igre, a posljednje izjednačenje bilo je kod rezultata 39:39. Tada se gosti odvajaju na 42:46, ali Bradley Buckman smanjuje tricom pa Efes na odmor nosi minimalnu prednost.

Drugi dio otvara Jurica Žuža i dovodi Tofas na 51:46, ali Efes opet uzvraća i opet dolazi u vodstvo - 60:56. Domaćini uspijevaju izjednačiti sa četiri poena u nizu, međutim Anadolu Efes uzvraća na isti način i u posljednju četvrtinu donose četiri koša prednosti. U 36. minuti gosti imaju 65:72 i čini se da im je pobjeda na dohvat ruke, no Nichols tricom poravnava na 75:75. U posljednjih 15 sekundi obje momčadi su precizne sa linije slobodnih bacanja i sa 77:77 ulazi se u produžetak.

Tu je Tofas krenuo bolje i došao do 81:78, a zatim i 92:88. Ipak, tricom Vujačića gosti dolaze do 96:95, ali junak susreta tada postaje Ronald Steele koji pogađa dva bacanja pet sekundi prije kraja i donosi pobjedu svojoj momčadi. Jurica Žuža odigrao je odličnu partiju sa 15 koševa, a ispred njega je kod Tofasa bio samo Buckman sa 23. Kod Efesa su Ilyasova i Vujačić upisali po 19 koševa dok je Stanko Barać upisao samo tri.

Bešiktaš je dobro otvorio utakmicu protiv Olina Edirne i nakon prvih deset minuta imao 23:13. Ipak, gosti u drugom dijelu uzvraćaju gotovo na isti način pa se na poluvrijeme odlazi sa 35:36. I u trećoj četvrtini vlada neizvjesnost, ali Bešiktaš u posljednjih deset minuta ipak ulazi sa minimalnih 56:55. Gosti su u posljednjoj dionici potpuno pali pa Bešiktaš stvari uspješno privodi kraju sa konačnih 76:69. Zoran Erceg sa 27 i David Hawkins 25 koševa predvodili su pobjednike dok je s druge strane Reha Oz bio najbolji sa 13 koševa, a bivši igrač Splita, Filip Videnov dodao je 11. Luka Drezga nije nastupio za goste.

Fenerbahče se već do kraja prvog poluvremena lako obračunao sa Erdemirom i na odmor odnio velikih 48:26 pa je drugi dio bio mirno privođenje utakmice kraju sve do konačni 77:60. Oguz Savaş sa 21 poenom predvodio je Spahijinu momčad, a Bojan Bogdanović bio je drugi strijelac Fenerbahčea sa 10 koševa. Roko Ukić dodao je četiri poena, a kod gostiju je Robinson upisao 17 koševa.

Galatasaray je odlučujuću prednost stekao već nakon prve četvrtine na gostovanju kod Antalye kada je došao do prednosti od 26:13. Gosti su u iduće dvije četvrtine održavali i još malo povećali svoje vodstvo pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa 50:68. Na kraju su gosti ipak malo smanjili tempo pa Antalya na kraju dolazi do podnošljivog poraza od 76:88. Josh Shipp predvodio je pobjednike sa 16 koševa, a Lukša Andrić dodao je šest. Kod domaćina se istaknuo Corey Fisher, također sa 16 koševa.

U ostalim susretima Tutk Telekom je doživio uvjerljiv poraz na svom terenu od Aliage Petkim (59:78), a Trabzonspor je tijesno poražen od Hacettepe Universitesija sa 76:78. Banvitspor je slavio na gostovanju kod Bandirme Kirmizi 65:88, dok je Pinar Karsiyaka na domaćem terenu svladao Mersin 75:69.

Na tablici su tako sada poravnati Anadolu Efes, Galatasaray i Bešiktaš sa po sedam pobjeda, a Fenerbahče drži četvrtu poziciju sa pobjedom manje. Dno drže Trabzonspor s jednom te Antalyja i Bandirma Kirmizi bez pobjeda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!