Nogomet

Tmurna i tužna jesen za prvoligaša s Korane

Piše:Nikola Vlahović • utorak, 06.12.2011.
Tmurna i tužna jesen za prvoligaša s Korane
Foto: Kristijan Komarica

Loši rezultati, smjena trenera, neisplaćene plaće, štrajk igrača, ne odlazak na utakmicu protiv Rijeke, izbacivanje iz stanova...Sve se to dogodilo prvoligašu s Korane u prvom dijelu sezone. Ipak, Karlovac je uspio nekako odraditi svih 17 kola te je stigao do zimske pauze, međutim, što će biti na proljeće to nitko ne zna...

Na stadionu pokraj Korane jedva su čekali kad će završiti prvi dio sezone kako bi se olakšala agonija igrača, uprave i zaposlenika kluba. NK Karlovac nalazi se u vrlo teškoj situaciji, a trenutno ga na životu drže samo aparati. U gradu na četiri rijeke pričalo se o svemu, samo ne o nogometu u prvih 17 kola. Igrači su nezadovoljni jer mjesecima nisu primili plaću, sadašnja uprava "pere ruke" i kaže da nije ona kriva što su se potpisivali visoki ugovori, a od svega toga najviše štete ima upravo klub.

U ovim kriznim i recesijskim vremenima teško je naći sponzore koji bi osigurali novac za plaće, međutim, veliki dio odgovornosti leži i na svim ljudima u klubu. Zašto Karlovac u ovoj polusezoni nije uspio afirmirati jednog ili dva igrača koja bi se u siječnju prodali i tako donijeli novac klubu? Zašto se još na početku sezone nije prodalo Igora Lovrića, koji je imao ponudu njemačkog prvoligaša i drugoligaša? Tada su čelnici kluba procijenili da je odšteta od 300 tisuća eura premala, a par mjeseci nakon toga vratar je dao klub na arbitražu te je dobio spor, a što je još najgore za klub, Karlovac je napustio kao slobodan igrač.

Zašto se dopustilo da najbolji igrači Karlovca iz prošle sezone ovo ljeto svi promjene sredinu bez odštete? Puno je pitanja, a malo odgovora. Međutim, Karlovac je mali klub i ako ne misli prodavati igrače i od toga zarađivati novac može se pozdraviti s prvoligaškim društvom. U Karlovcu, i ostalim prvoligašima koji se nalaze u sličnoj situaciji, nije potrebno ništa puno eksperimentirati, neka se samo ugledaju na Inter iz Zaprešića. Ako Žuti mogu u svakom prijelaznom roku prodat jednog ili dva igrača, a da se to ne osjeti na terenu, onda to može i Karlovac.

Ispunjeni ciljevi

Karlovac nije ispunio niti jedan cilj koji je bio spominjan uoči početka sezone. Klub se nalazi duboko u crvenoj zoni, momčad se nije stabilizirala niti se uigrala, nitko se nije istaknuo da bi se mogao prodati. Skoro svi igrači spremni su u zimskom prijelaznom roku napustiti stadion pokraj Korane i sreću potražiti na nekoj drugoj adresi. Također, umjesto da se problem s financijama riješi, on se još dodatno zakomplicirao te je Karlovac u vrlo teškoj i nezahvalnoj poziciji.

Neispunjeni ciljevi

Momčad je u sezonu krenula sa Srećkom Lušićem na klupi, a njega je kasnije zamijenio Damir Petravić, koji nije ništa spektakularno obećao kad je sjeo na klupu karlovačkog prvoligaša. Petravić je bio svjestan teške situacije te je samo rekao da će pokušati izvući najbolje što može iz ove momčadi i da će pokušati stabilizirati momčad. Svatko tko malo bolje prati zbivanja u Prvoj ligi zna da Petravić, otkako je postao trener Karlovca, nikad nije imao na raspolaganju sve igrače, uvijek mu je netko falio, što zbog kartona, što zbog ozljeda, a u nekoliko zadnjih kola jedva je sakupio momčad za popuniti zapisnik. S obzirom na sve probleme koje je imao, Petravić nije ni mogao ispuniti taj svoj cilj - stabilizirati i uigrati momčad.

Najbolja/najgora utakmica

Igrači Karlovca najbolju utakmicu odigrali su 10. kolu kada su na Čavlekovom stadionu pružili dobru i hrabru igru te su protiv Hajduka odigrali 1:1. Nakon ne baš dobrih prvih 45 minuta, Karlovac je u nastavku krenuo odlučno te je na kraju nadigrao Hajduk i sasvim zasluženo došao do boda. Strijelac za Karlovac u toj utakmici bio je Adis Stambolija, a titula igrača utakmice pripala je Tomislavu Ivičiću, koji je ulaskom u igru u drugom poluvremenu bio prava napast za obranu Hajduka.

Karlovac se u najlošijem izdanju pokazao kada je u četvrtom kolu gostovao kod Dinama. Aktualni hrvatski prvak tada je momčad s Korane počastio s pet golova. Osim uvjerljivog poraza, igrači Karlovca u toj utakmici praktički nisu prešli centar te su odigrali sasvim blijedu i bezidejnu utakmicu u kojoj nisu ništa pokazali.

Igrač polusezone

Karlovac je u ovoj polusezoni zabio ukupno 15 golova, a čak sedam postigao je Enes Novinić. Napadač može biti zadovoljan sa svojim učinkom, s obzirom da je nastupio u 15 utakmica. Njegov učinak mogao je biti još bolji da je u zadnjem kolu, protiv Zagreba, uspio realizirati jedanaesterac.

Pogled u proljeće

Uprava Karlovca prihvatila je zahtjev u kojem stoji da svi igrači od 5. prosinca, ukoliko nađu novi klub, mogu otići bez odštete. Nema sumnje da će nastati pravi egzodus iz Karlovca u zimskom prijelaznom roku pa je tako teško nagađati što očekivati od ove momčadi na proljeće. Međutim, jedno je sigurno. Krajnje je vrijeme da se uprava kluba opredijeli da li će igrati sa svojim mladim igračima i s još par iskusnih igrača, ili će dovoditi igrače za strane. Također, uprava kluba mora jasno reći koje su im ambicije. Ako vjeruju da mogu izboriti ostanak u ligi i da će imati sredstva za natjecanje u prvoligaškom društvu, neka se tako i postave.

S druge strane, ako su se pomirili s činjenicom da će teško ostati u prvoj ligi te da će se dogodine natjecati u drugoligaškom društvu, onda je ovo prava prilika da u "vatru" gurnu svoje mlade igrače. Ako ništa drugo, možda se netko od njih pokaže pa se uspije prodati, a i momčad će se uigrati za izazove koji ih očekuju na drugoligaškim terenima. Jedno je sigurno, Karlovac nema sredstva da u pauzi dovede deset novih igrača koji bi mogli garantirati uspjeh.

Za koju god se opciju opredijelili, čelnici kluba to moraju treneru i igračima reći što je prije moguće, jer u sadašnjoj situaciji u Karlovcu je teško raditi i misliti na nogomet. Što se prije počnu donositi važne, i ponekad, bolne odluke to će biti bolje za NK Karlovac i za njegovu budućnost, jer vremena je sve manje, a problema svakim danom sve više.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gem06.12.2011. u 17:43
    zato što je klub uz samu rijeku Koranu:)
    Gem
  • Obrisan korisnik06.12.2011. u 17:21
    ..zašto baš Korane? ..ako je KA grad na 4 rijeke....premda je meni osobno Korana srcu najdraža....
    Obrisan korisnik