Nogomet

Zbog slabe efikasnosti pred Europskom ligom

Piše:Maj Gašparac • utorak, 06.12.2011.
Zbog slabe efikasnosti pred Europskom ligom
Foto: EPA

Francuski Lyon u srijedu očekuje utakmica u Zagrebu protiv Dinama u sklopu šestog kola Lige prvaka. Momčad Dejana Lovrena u taj susret ulazi s treće pozicije na ljestvici, s malo izgleda da uhvati drugo mjesto koje vodi u osminu finala. Uz poraz Ajaxa od Real Marida u drugoj utakmici, Francuzima je na Maksimiru potrebna visoka pobjeda. Ako se sudi po formi njihovih napadača u prijašnjim susretima u Ligi prvaka u kojima je Lyon postigao tek dva pogotka, taj cilj se čini teško ostvariv.

Natjecanje u Ligi prvaka Lyon je započeo gostovanjem kod Ajaxa u Amsterdamu. Taj susret završen je rezultatom 0:0, a obje momčadi mogle su do pogotka. U prvom poluvremenu dobre prilike za Lyon nisu iskoristili Bafétimbi Gomis i Michel Bastos, dok su u drugom poluvremenu zgoditku bili bliži domaćini te je najistaknutiji pojedinac u francuskoj momčadi bio Hugo Lloris. S neodlučenim rezultatom u Amsterdam Areni Francuzi su na kraju bili i zadovoljni jer su bili uvjereni kako će bodove za prolaz uspjeti izboriti u narednim susretima.


szólj hozzá: Aja 0-0 Ly

Drugo kolo donijelo je francuskoj momčadi susret sa zagrebačkim Dinamom na Gerlandu. Lyon je u toj utakmici bez većih teškoća stigao do pobjede. Poveli su Francuzi nakon pogreške Dinamove momčadi koju je iskoristio Gomis i lijepim lob udarcem poentirao nakon nešto više od 20 minuta igre. Drugi pogodak nogometaši Lyona postigli su pred kraj poluvremena. Tada je pogodio Koné nakon udarca iz kuta. Kasnije će ispostaviti da su ta dva pogotka bila i jedina koje je francuska ekipa uspjela postići u prvih pet kola Lige prvaka.

Ohrabreni pobjedom nad Dinamom i s četiri boda na kontu, Lyon je u trećem kolu otišao na noge Real Madridu. Bila je to utakmica u kojoj je francuska momčad bila podređena mnogo kvalitetnijem suparniku. Kraljevski klub dominantnom izvedbom nije ostavio mnogo izgleda momčadi Dejana Lovrena te je Lyonova obrana četiri puta kapitulirala.


szólj hozzá: RELLIO

Iste momčadi susrele su se i u sljedećem kolu. Niti u toj utakmici Francuzi nisu uspjeli doći do bodova, iako su pokazali mnogo bolju igru nego prije dva tjedna. Pogotovo se to odnosi na drugo poluvrijeme u kojemu su opasno prijetili Kim Källström, Jimmy Briand i Yoann Gourcuff, ali je Iker Casillas očuvao mrežu Reala netaknutom, dok je tri boda za Madrđane izborio s dva pogotka Cristiano Ronaldo.


szólj hozzá: l0-1r

U petom kolu za Lyon je bila na rasporedu "utakmica odluke" protiv Ajaxa na Gerlandu. Trener Lavova Rémi Garde, svjestan da ova utakmica odlučuje o plasmanu u daljnji dio natjecanja, na teren je poslao ofenzivnu postavu, no to nije donijelo uspjeh Francuzima. Lyon je prijetio nekoliko puta preko Lisandra Lopeza i Gomisa, no nije uspio pronaći put do mreže Nizozemaca. Treba reći da su vrlo blizu pogotku bili i igrači Ajaxa te se u nekoliko navrata obranama istaknuo Lloris. <a href='http://msn.foxsports.com/video?vid=46d308d2-a258-49b4-a0dd-990bb438f6bb&src=FLPl:embed::uuids' target='_new' title='CL Highlights: Lyon/Ajax' >Video: CL Highlights: Lyon/Ajax</a>

Nogometaši Lyona ne mogu biti zadovoljni svojim rezultatima u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Momčad Dejana Lovrena glasila je za drugu najsnažniju ekipu u skupini D, no svojim nastupima igrači francuskog kluba to nisu opravdali te se ekipa koja je dosad redovno dolazila do knockout faze Lige prvaka nalazi u nezavidnoj situaciji.

Ponajveći problem Lavova je vrlo slaba efikasnost u napadu. Nogometaši francuskog kluba ove sezone u ligi prvaka postigli su tek dva pogotka, oba protiv zagrebačkog Dinama u drugom kolu.

Tako se francuska momčad može pohvaliti drugim najslabijim golgeterskim učinkom u Ligi prvaka. Manje pogodaka su postigli tek nogometaši Genka kojima je uspjelo zatresti protivničku mrežu samo jednom.

Nakon ždrijeba skupina, odmah se moglo zaključiti kako će se Francuzi boriti za drugu poziciju u skupini s Ajaxom te da će međusobni susreti tih protivnika biti presudni. Upravo u tim utakmicama momčad Lyona je razočarala i propustila priliku za prolaskom u drugi krug. Mora se priznati da je Ajax imao bolji raspored, no to nije podatak koji će umanjiti razočaranje navijačima Lyona.

Razlozi lošeg plasmana ponajviše se nalaze u vrlo slaboj realizaciji. Dva postignuta pogotka u pet susreta preslab je učinak za momčad koja priželjkuje osminu finala Lige prvaka. Ta činjenica ne može ohrabriti nogometaše Lyona kojima je za plasman u drugi krug natjecanja, uz slavlje Real Madrida nad Ajaxom u drugoj utakmici, potrebna pobjeda protiv Dinama s velikom gol-razlikom.

Napadačima Lavova ne može se osporiti trud, posebno je željan pogodaka bio Gomis koji je uhvaćen 12 puta u zaleđu, više od bilo kojeg drugog nogometaša u Ligi prvaka, no nisu bili uspješni u onome što im je primarna zadaća - postizanju pogodaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!