Rukomet

Žderić: "Ulozi su veliki"

Ivana Strahija • nedjelja, 11.12.2011.
Žderić: "Ulozi su veliki"
Foto: Uroš Hočevar / IHF

Hrvatska je rukometna reprezentacija u dosadašnjem tijeku Svjetskog prvenstva u Brazilu ostvarila dva cilja. Pred njom je onaj najteži, jedna jedina utakmica koja odlučuje o kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Prolazak skupine, prvi cilj kojeg su Hrvatice imale zacrtan, nije bilo toliko teško ostvariti, s obzirom da su Urugvaj i Obala Bjelokosti bili lak zalogaj hrvatskim rukometašicama, a sjajne je bila i pobjeda nad Švedskom. "Željeli smo si drugo mjesto u skupini i to smo ostvarili, a time smo izbjegli najteže protivnice iz skupine C, Francusku i Brazil", komentirao je izbornik Vladimir Canjuga.

No, Rumunjska je zemlja velike rukometne tradicije, ima u vitrini svjetsko zlato i dva srebra, ali i najsvježije odličje, broncu s Europskog prvenstva 2010. u Danskoj. "Po imenu je Rumunjska sigurno jača ekipa od Francuske i Brazila, no po trenutnim rezultatima to nije tako, pošto je uvjerljivo izgubila dvije utakmice u skupini."

Kakvo god da bilo trenutno stanje rumunjskih rukometašica, Hrvatice s njima nemaju sreće i nitko se ne sjeća utakmice koju bi Hrvatska dobila, a izbornik Canjuga kaže: "U Danskoj su nas Rumunjke dobile s devet golova razlike, no ono je bila sasvim drukčija ekipa. Sada nema Neagu, njihove najbolje pucačice, nema pivotkinje Stance, a nema ni vratarke Ungureanu, no opet, Rumunjska ima veliku bazu i sigurno je ovdje respektabilna ekipa. Mi ćemo morati ponoviti igru u obrani kao protiv Švedske i dio utakmice protiv Danske, a u napadu poboljšati pucački dio i smanjiti tehničke greške."

Parovi osmine finala:

11.12. nedjelja
17:30 Rusija - Island
17:30 Južna Koreja - Angola
20:15 Norveška - Nizozemska
20:15 Crna Gora - Španjolska

12.12. ponedjeljak
17:30 Švedska - Francuska
17:30 Rumunjska - Hrvatska
20:15 Danska - Japan
23:00 Brazil - Obala Bjelokosti

(Pobjednik utakmice Rumunjske i Hrvatske u četvrtfinalu se susreće s boljim iz utakmice Norveške i NIzozemske, prema rasporedu objavljenom na internetskim stranicama IHF-a.)

Vjerojatno su Rumunjke malo odahnule kad su kao protivnika vidjele Hrvatsku? "Pa po pogledima koje smo u hotelu dobivali od njih, osjeća se zadovoljstvo kod Rumunjki." Hrvatski je stručni stožer međutim čvrsto naumio izbrisati Rumunjkama osmjehe s lica, a u pripremu za utakmicu se krenulo studiozno: "Nabavili smo snimku utakmice Rumunjske i Francuske, do dugo u noć sam je gledao i analizirao. Visoki poraz Rumunjki uopće ne daje pravu sliku, jer je u 20. minuti bilo 8:7 za Rumunjsku,a onda su dva naivna isključenja donijela probleme i omogućila Francuskoj odlazak na četiri gola razlike. Dakle, da nije bilo tih isključenja, pitanje je kako bi utakmica završila."

Nakon što je sam analizirao utakmicu, Canjuga će isto, i to u par navrata, odraditi i sa svojim rukometašicama, uz održavanje planiranih treninga. "Uz sve to, odmorit ćemo se i psihički i fizički, vjerujem da ćemo i taktički i motivacijski biti spremni za Rumunjsku."

Marta Žderić, vratarka hrvatske reprezentacije, vjeruje da ona i suigračice mogu iznenaditi Rumunjsku: "Ova utakmica ima veliku težinu, ulozi su veliki i Rumunjke je neće shvatiti olako. Ipak, mislim da možemo pobijediti, treba samo jako ući u utakmicu. Imamo motiv pobijediti Rumunjsku sada, kad je najslabija, za sve one poraze otprije."

Andrea Šerić, hrvatska pivotkinja, komentirala je promjenu termina, umjesto navečer Hrvatice naime igraju već u 14.30 po brazilskom vremenu: "Mislim da to ne može utjecati na nas, imamo vremena za pripremu, analizu i odmor. Ništa ne znači veliki poraz Rumunjske od Francuske, u osmini finala je biti ili ne biti. Bez obzira na izostanke u rumunjskim redovima, to je respektabilna reprezentacija. Međutim, ne trebamo se mi opterećivati s njima, mi moramo igrati svoju igru i maksimalnu obranu, to će donijeti pobjedu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!