Košarka

Uvjerljiv poraz Bešiktaša

Marko Domljanović • ponedjeljak, 12.12.2011.
Uvjerljiv poraz Bešiktaša
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Deveto kolo obilježio je uvjerljivi poraz Bešiktaša na gostovanju kod Banvitspora pa sada Anadolu Efes i Galatasaray sami dijele prvo mjesto na prvenstvenoj ljestvici. Od naših igrača koji su nastupili neuspješan je bio jedino Jurica Žuža koji je sa svojim Tofasom upisao domaći poraz.

Nakon euroligaškog uspjeha kod Nancyja, Fenerbahče je malo sporije ušao u utakmicu s Aliagom Petkim i domaćini to koriste za 18:12 nakon prve dionice. Ipak, gosti se bude u drugoj četvrtini i do poluvremena rade potpuni preokret pa se na odmor odlazi sa 31:37. Tijekom treće četvrtine domaćini ne popuštaju i čak smanjuju Fenerbahčeovo vodstvo pa se u posljednjih deset minuta ulazi sa 48:52. Međutim, momčad Nevena Spahije je, predvođena Rokom Ukićem koji je na kraju upisao 12 koševa i sedam dodavanja, zadržala hladnu glavu i na kraju došla do 61:70.

Uz Ukića, 12 koševa postigao je Omer Onan dok je Bojan Bogdanović dobio samo tri minute na parketu što mu nije bilo dovoljno da se upiše na listu strijelaca. Kod domaćina je najbolji bio Brian Qvale koji zabio 16 poena.

Anadolu Efes je do svoje pobjede došao puno elegantnije. Turski div je cijeli dvoboj protiv Trabzonspora proveo u vodstvu - na poluvremenu je bilo 43:34, a prednost je i u drugom dijelu nastavila rasti sve do konačnih 91:72. Efes je protiv pretposljednje momčadi prvenstva koja je dosad upisala samo jedan uspjeh odigrao točno onoliko koliko je bilo potrebno, a najbolji na utakmici bili su Savanović sa 19 i Vujačić sa 16 koševa. Stanko Barać je za 15 minuta na parketu ubacio 10 koševa, a kod Trabzonspora valja izdvojiti Gibsona koji je zabio 23 koša.

Uvjerljiv je bio i treći turski euroligaš, Galatasaray, koji je već nakon prvih deset minuta imao osam koševa viška protiv Bandirme Kirmizi (27:19). Gosti u iduće dvije četvrtine održavaju zaostatak na otprilike deset poena, ali u posljednjoj dionici posustaju i Galatasaray dolazi do 74:55. Zanimljivo je da je od Galatasarayevih igrača samo bivši igrač Splita, Jamon Gordon zabio dvoznamenkast broj koševa (11). Lukša Andrić dodao je još šest, a poražene je predvodio McGhee sa 14 poena.

Tofas je nakon velike pobjede nad Anadolu Efesom u prošlom kolu doživio poraz. Protiv Pinar Karsiyake domaćini su dobro otvorili susret i nakon prvih deset minuta imali 31:22, a ista razlika razdvajala je momčadi i na poluvremenu (49:40). Međutim, u trećoj četvrtini gosti rade preokret i ostavljaju Tofas na samo 10 koševa pa se u posljednju četvrtinu ulazi sa 59:61. Pinar je ponuđenu priliku u potpunosti iskoristio i na kraju došao do vrijedne pobjede - bilo je 74:80. Najbolji kod Tofasa bio je Nichols sa 21 košem, a naš Jurica Žuža dodao je 13. Pobjednike su predvodili Ikonić s 19 i Chatman sa 17 postignutih koševa.

Bešiktaš je sezonu nastavio bez Derona Williamsa koji se vratio u New Jersey Netse i upisao uvjerljiv poraz na gostovanju kod Banvitspora. Ključnom se pokazala druga četvrtina u kojoj su domaćini bili bolji sa 28:12 za 50:35 na poluvremenu. Bešiktaš se od toga više nije oporavio pa domaćini mirno privode priču kraju - završilo je 86:67. Banvitsporov Chuck Davis bio je najefikasniji sa 20 koševa dok je s druge strane Dudley ubacio 14.

U ostalim utakmicama Olin Edirne je poražen od Turk Telekoma sa 85:94 u utakmici u kojoj nisu nastupili ni Drezga ni Markota. Erdemirspor je izgubio kod kuće od Mersina sa 65:70, a Antalya je kod Hecettepe Universitesija došla do prve prvenstvene pobjede - bilo je 70:76.

Na tablici sada na vrhu vode Anadolu Efes i Galatasaray sa po osam pobjeda, a Fenerbahče i Bešiktaš imaju pobjedu manje. Slijede Banvitspor i Turk Telekom sa po šest te Aliaga Petkim i Erdemirspor sa po pet pobjeda. Na dnu Bandirma Kirmizi još uvijek čeka na svoju prvu pobjedu, a ispred nje su Antalyja i Trabzonspor sa samo jednim uspjehom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 13:54
    jaka je ove sezone turska liga, opako jaka!
    Obrisan korisnik