Ostali sportovi

Mladost surađuje s Japancima

Sportnet • utorak, 13.12.2011.
Mladost surađuje s Japancima

U Trofejnoj dvorani Doma odbojke na Savi potpisan je dugoročni ugovor, na šest godina, o suradnji između HAOK Mladost i japanskog prvoligaša Setouchija. Osim razvijanja prijateljskih odnosa i povremenih utakmica u Japanu i Hrvatskoj, ugovorom se predviđaju i zajednički trening-kampovi te razmjena igrač(ic)a i stručnog kadra.

Japansko izaslanstvo predstavljali su predsjednik Setouchija Shinichi Ohmi, tehnički direktor kluba i vrlo cijenjeni instruktor FIVB-a Tatsuya Adachi te odbojkašica Kaori Nakamura, koja već desetak dana trenira sa seniorkama Mladosti u Domu odbojke.

Najzaslužniji čovjek za ovaj ugovor, trener Mladosti Edo Klein, pojasnio je da su se Japanci zainteresirali za Zagreb nakon njegova rada u njihovu klubu (u blizini Osake, na otoku Shikoku) te da im je cilj spojiti dvije za odbojkašku igru sjajne stvari – japansku tehniku i hrvatsku visinu. Impresioniranost visinom suigračica u Mladosti izrazila je i Nakamura (26 god./160 cm), koja je za ovu priliku naučila reći dobar dan i predstaviti se na hrvatskom jeziku.

Uoči stavljanja potpisa na dvojezični ugovor, predsjednica Mladosti Vesna Kadić Komadina nazvala je ovaj čin povijesnim korakom za klub i hrvatski sport općenito, izrazivši zadovoljstvo što su Japanci izabrali baš Mladost za ovu vrstu suradnje. Najavila je da će trofejni velikan sa Save, unatoč nezavidnoj financijskoj situaciji, učiniti sve da se suradnja s Japancima održi, a možda u nekim segmentima i proširi.

Koliko Japanci mogu pomoći hrvatskoj odbojci svjedoči i vrlo posjećeni (32 sudionika) trenerski seminar FIVB-ova instruktora Adachija u Zagrebu. Japanski stručnjak, koji je završio studij u SAD-u, a potom radio kao trener u cijelome svijetu, izrekao je brojne pohvale na račun Mladosti, ocijenivši klupske potencijale - ogromnima. Ni na press-konferenciji nije štedio pohvale.

"U Japanu je odbojka najpopularniji sport, nakon tradicionalno 'jakog' bejzbola. Mnogo je klubova, ali nijedan nema međunarodnu suradnju, poput ove. Hrvatsku smo izabrali jer je mala država s iznimno kvalitetnim sportašima, poput Blanke Vlašić, nogometaša ili Cro Copa, vrlo popularnih i u Japanu", rekao je Adachi.

Japanski stručnjak jedino nije otkrio tko bi iz Mladosti među prvima mogao dobiti kartu za Zemlju izlazećeg sunca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.12.2011. u 00:51
    Fantastičan potez za hrvatsku odbojku!
    Obrisan korisnik