Košarka

Novi europski poraz Cibone

Ivor Krapac • utorak, 13.12.2011.
Novi europski poraz Cibone
Foto: Davor Sajko

Za razliku od ogleda u Zagrebu, u kojem su izgubili s 30 razlike, košarkaši Cibone su u novom dvoboju s Gravelinesom pružili pravi otpor francuskoj momčadi, ali i ovog puta pobjeda je otišla na stranu suparnika. U utakmici bez većeg rezultatskog opterećenja na bilo kojoj strani, Gravelines je pred svojim navijačima stekao ključnu prednost u završnici, ostavljajući Cibose na nuli uoči posljednjeg kola...

Cibonina nada da će ostati u igri za proboj u Top 16 Eurokupa nestala je prošlog utorka u Zagrebu, kada je u tijesnoj završnici jači bio Doneck, a u potrazi za solidnim dojmom i iznenađenjem u Gravelinesu, uspjeli su doći samo do ovog prvog. Otpor je bio dobar, no izostala je nagrada. Završilo je s 81:77 za francusku momčad, koja je time zadržala prednost pred Doneckom na vrhu skupine A, dok je Cibona pala na omjer 0-5 i ostala s još samo jednom prilikom da se pomakne s nule, idućeg utorka u Domu Dražena Petrovića protiv jeruzalemskog Hapoela.

Gravelines je dobro otvorio utakmicu. Uz vodeće uloge Vatyja i Albicyja, u prvoj četvrtini vodili su s deset razlike (18:8), ali za kraj tog perioda, Andrija Žižić je svojom serijom poena gotovo prepolovio taj razmak, do 21:15 nakon prvih deset minuta. Žižić je podjednako dobro nastavio i početkom druge četvrtine, a nakon što je ubrzo palicu u napadu od njega preuzeo Goran Suton, Cibona je došla i do potpunog preokreta, s vodstvom od 27:26 u 15. minuti.

Do kraja prvog poluvremena, domaći su ponovno preuzeli kontrolu i otišli na 15-minutni predah s 40:36, no uz napadački kvalitetno razdoblje Antwaina Barboura i pomoć Tomislava Zubčića, Cibosi su uzvratili u trećoj dionici, u kojoj su u jednom trenutku, u 27. minuti, imali i pet poena prednosti (53:48). U posljednjih deset minuta ušlo se s 57:56 za momčad Danijela Lutza.

Doneck drugi putnik

Uz Gravelines, iz skupine A će među posljednjih 16 u Eurokupu proći i Doneck. Ukrajinska momčad je u utorak u petom kolu u Jeruzalemu proslavila 74:68 protiv Hapoela, čime je popravila svoj omjer pobjeda i poraza na 4-1. Vodeći Francuzi su na 5-0.

Gravelines i Doneck će se idućeg utorka u Ukrajini boriti za prvo mjesto skupine. S obzirom da su kod kuće nadjačali Ukrajince sa 78:53, Francuzi će taj susret dočekati u komfornijoj poziciji.

Cibona se držala jako dobro i kroz veći dio posljednje četvrtine. Tri i pol minute do kraja, prednost je još bila na njihovoj strani (73:71), da bi Gravelines svojom sveukupnom serijom od 10:0 okrenuo na 79:73 nešto manje od dvije minute do kraja, a tu prednost uspjeli su i zadržati u završnici, u kojoj su Cibosi najbliže stigli polaganjem Žižića za 80:77 pet sekundi uoči posljednje sirene. Za kraj, pobjedu domaćina zapečatio je Albicy, prvo slobodnim bacanjem za +4, a potom i ukradenom loptom Davoru Kusu.

Gravelines je ovog utorka dobio najviše od Ludovica Vatyja, koji je ubilježio 20 poena, sedam skokova i dvije osvojene lopte. Andrew Albicy pridružio se s 15 poena i pet asistencija, Rudy Jomby s 15 poena i pet skokova, a dodajmo i da Juby Johnson, nekadašnji igrač Zadra, ovog puta nije bio na parketu.

Cibonu su vodila dvojica centara, Žižić s 20 poena i osam skokova, a Goran Suton s 13 poena. Među onima koji su dobili priliku u utakmici koja nije mogla promijeniti ovosezonsku europsku sudbinu Vukova, već je samo uljepšati, bio je i Pavle Marčinković, kojeg Lutz nije slao na parket otkako je postao prvi trener. Ovog puta dao mu je nešto više od pet i pol minuta, a u tom razdoblju Marčinković je ubilježio samo jedan promašeni šut za dvicu. Jedini igrač Cibosa koji nije dobio ni minute bio je Demonte Harper.

Poslije nekoliko dana predaha i treninga po povratku u Zagreb, Cibonu u nedjelju očekuje utakmica s većim rezultatskim značajem. U gradskom ogledu u Domu Dražena Petrovića, kao nominalni gost, srest će se sa Zagrebom CO.

Eurokup, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Hapoel Bank Yahav Jerusalem68:74BC Doneck
Gravelines Dunkerque81:77Cibona
1Gravelines Dunkerque 51+87
2BC Doneck 51+20
3Hapoel Bank Yahav Jerusalem 24-30
4Cibona 06-77

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Hapoel Bank Yahav Jerusalem68:74BC Doneck
Gravelines Dunkerque81:77Cibona
1Gravelines Dunkerque 51+87
2BC Doneck 51+20
3Hapoel Bank Yahav Jerusalem 24-30
4Cibona 06-77

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.12.2011. u 13:51
    zato jer se na treningu pokazuje nevjerojatno kvalitetan... isto tako je odradio i ono malo što je igrao na početku sezone... pa su ga u klubu odlučili sakrit i izvuć kad bu trebala ta količina kvalitete koju on ima i beskonačnim količinama... također, ne žele da sve pokaže odma sad da ga mogu duže... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.12.2011. u 08:56
    šteta za poraz, ali vidljiv je napredak momčadi! zubo, a pogotovo suton su puno bolji nego prije mjesec dana. a lutz je očito i nakon istupa rozića u medijima (o nezalaganju određenih igrača), dobrano 'izribao' barboura! ovaj sad igra obranu, a i ne šutira 15 lopti u napadu! jučer je 6 šutnuo iz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH14.12.2011. u 01:06
    Naravno, bit' će izrazito teško pobijediti sa više od 16 razlike koliko treba da Cibona prepusti fenjer u ruke Izraelaca.
    ALGHAZANTH
  • ALGHAZANTH14.12.2011. u 01:02
    Valjda će u zadnjem kolu upisati pobjedu protiv Jeruzalema da baš ne zaglibe na samo začelje skupine.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik14.12.2011. u 00:27
    a ta ista cibona je bila u prvoj jakosnoj skupini eurocupa..
    Obrisan korisnik