Košarka

Mravi korak dalje od prolaza

Iz Arene Zagreb:Ivor Krapac • srijeda, 14.12.2011.
Mravi korak dalje od prolaza
Foto: FaH

Košarkaši Zagreba CO nisu došli do domaće pobjede u vrlo važnoj utakmici u utrci za Top 16 Eurolige. U pretposljednjem kolu skupine B, u Areni Zagreb slavila je Unicaja iz Malage, koja je Mrave pretvorila u velike navijače Žalgirisa - Zagreb se sada mora nadati da će Litavci u četvrtak slaviti u Bambergu, što bi hrvatskim prvacima održalo izglede za proboj u drugi krug...

U posljednjoj domaćoj utakmici u prvom krugu, Zagreb CO nije došao do željenog u ogledu s Unicajom iz Malage. Gosti iz Španjolske prošli su Arenu Zagreb s 15 poena prednosti, 82:67, čime su došli mali korak do osiguranja prolaza u Top 16. U slučaju da Brose Baskets u četvrtak u Bambergu pobijedi Žalgiris, bili bi i definitivno sigurni, a takav ishod značio bi i kraj nada za Mrave.

Zagreb će se nadati da će Žalgiris slaviti u Njemačkoj. Bude li tako, hrvatski prvaci bi idućeg tjedna pobjedom u Kaunasu, poklopi li se i poraz Brose Basketsa kod Panathinaikosa u Ateni, mogli proći među posljednjih 16 s najboljim omjerom u trokutu s njemačkom i litavskom momčadi.

Žoriću pozdravi i poklon

Luka Žorić ostavio je veliki trag u dresu Mrava iz Trnskog, pogotovo prošle sezone, kada je Zagreb došao do svojeg prvog naslova u hrvatskom prvenstvu i pobjedom u finalnoj seriji protiv Cedevite osigurao i nastup u Euroligi.

Pred oko tri tisuće ljudi koliko je došlo u Arenu, na predstavljanju je dočekan pljeskom, a uoči početka utakmice, Zagrebov predsjednik Davor Jelavić mu je u ime kluba poklonio umjetničku sliku.

Unicaja je u Zagrebu zadala prvi udarac Mravima krajem prve i u prvoj polovici druge četvrtine, kada su prvi put otišli do nešto veće prednosti (33:26). Poslije 45:39 na poluvremenu, u trećoj dionici je prednost gostiju narasla na preko deset razlike, a u posljednjih deset minuta bilo je i maksimalnih +18 za Unicaju, s 80:62 na semaforu nešto više od tri minute do kraja.

Početak utakmice bio je vrlo obećavajuć za hrvatske prvake. U petorci u kojoj nije bilo oporavljenika Mulaomerovića i Maya, umjesto kojih su startali Babić i Heytvelt, Mravi su kroz gotovo cijelu prvu četvrtinu držali prednost na svojoj strani, najviše s pet razlike u završnici tog perioda, uz vodeće napadačke uloge Kasuna i Simona, koji su zabili po šest poena.

S druge strane, Unicaja je prvih deset minuta odradila s oba svoja hrvatska člana u početnoj petorci, a Perić i Žorić bili su među najistaknutijima u gostujućem držanju u minusu koji nije bio prevelik. Tricom iskusnog Jorgea Garbajose, koji je prvi put ušao na parket u završnici četvrtine, poslije prvih deset minuta bilo je samo 22:20 za Zagreb.

Šarić ponovno bez minutaže

Dario Šarić je ovog tjedna izazvao interes zbog javno izražene želje njegova oca da napusti Zagreb u kojem posljednje vrijeme ne dobiva minutažu, a iako je Vladimir Androić najavio da će 17-godišnji Šibenčanin igrati više, ove srijede to se nije dogodilo. Šarić je proveo svih 40 minuta na klupi.

Bila je to sedma utakmica zaredom da Šarić nije zaigrao za Mrave - tri su se dogodile u ABA ligi, četiri u Euroligi, a na dvije od njih, protiv CSKA i Panathinaikosa, nije putovao s momčadi zbog školskih obveza. Dodamo li i domaći ogled sa Žalgirisom odigran 16. studenog, kada je također proveo svih 40 minuta na klupi, mladi Šibenčanin ostao je bez minutaže u osam od posljednjih devet utakmica Mrava, što će se ubrzo morati promijeniti ukoliko Zagreb ima ozbiljne planove sa Šarićem.

Druga četvrtina donijela je niz rotacija na obje strane, a u tome su se bolje snašli gosti, kojima je, što je u jednom trenutku jako naljutilo Vladimira Androića, pripomoglo i nekoliko sudačkih odluka koje možemo nazvati dvojbenima. S po četiri poena Paynea i Lime, Unicaja je između desete i 14. minute napravila seriju od 16:4 kojom su otišli do 33:26 šest i pol minuta do poluvremena, a u nastavku druge dionice Mravi nisu uspjeli dostići taj zaostatak.

Hrvatski prvaci su najbliže stigli do minusa od 39:36, u tom razdoblju pomogle su im dvije trice Josha Heytvelta, dok su, s druge strane, gosti iz Španjolske poslije četiri uzastopna poena Joela Freelanda na ulasku u posljednju minutu poluvremena stigli do svojeg najvećeg vodstva od devet razlike (45:36). Svojom drugom tricom u posljednje dvije i pol minute druge četvrtine, Heytvelt se pobrinuo da se na veliki odmor ode s 45:39 za Unicaju.

U trećoj dionici gosti su dodatno odmaknuli momčadi Vladimira Androića. Uz polaganje Freelanda i tricu Earla Rowlanda u ranoj fazi drugog poluvremena, Unicaja je stigla do 50:41, a novim Freelandovim poenima, u 24. minuti na semaforu je stajala i prva dvoznamekasta prednost španjolske momčadi (55:44). U drugom dijelu treće četvrtine, Androić je pokušao usporiti suparnike zonskom obranom, ali iako je inicijalno to izgledalo solidno, Mravi to na drugom kraju parketa nisu uspjeli kapitalizirati na drugom kraju parketa, pa je nakon 30 minuta bilo 65:52 za goste.

Simon se ozlijedio

Osim što im je u završnici susreta Unicaja odmaknula do nedostižne prednosti, Mrave je pogodila i ozljeda kapetana Krune Simona, koji je nakon jednog prodora u 35. minuti, kako se čini, krivo doskočio i neko vrijeme ostao na parketu pod košem, a na klupu je odveden na jednoj nozi.

Po onome što se zasad može znati, Vlado Androić otkrio je da se čini kako ozljeda nije ozbiljnija, što bi, ukoliko se pokaže točnim, Mravima bilo vrlo bitno s obzirom da ih u nedjelju čeka gradski dvoboj s Cibonom u ABA ligi.

Poslije +13 na ulasku u završnu dionicu, Unicaji nije dugo trebalo da dodatno odmakne Mravima. Berni Rodriguez ubacio je tricu, a Luka Žorić pridodao dva poena za povećanje na 70:53, a s nove dvije Bernijeve trice, malo manje od četiri minute do kraja vodstvo gostiju naraslo je na 78:60. Hrvatski prvaci vratili su barem malu nadu s pet poena Pere Babića u približavanju do 80:67 dvije i pol minute do posljednje sirene, no u završnici utakmice Zagreb nije došao bliže od toga.

Goste je sa 17 poena i osam skokova vodio Joel Freeland, a u ogledu sa svojim bivšim klubom, hrvatski reprezentativac Luka Žorić istaknuo se sa 16 poena i osam skokova. Berni Rodriguez ubilježio je 11 poena, a Hrvoje Perić, još jedan Hrvat u momčadi iz Malage, pridodao je deset poena, četiri asistencije i tri skoka.

Za Mrave je najviše zabio Kruno Simon, ali to ipak nije bilo na razini iz prošlotjednih susreta u Moskvi i kod kuće protiv Maccabija. Ovog puta imao je 16 poena sa samo 7/16 iz igre, dodao je i sedam skokova, ali i pet izgubljenih lopti. Zagreb je imao još samo jednog dvoznamekastog strijelca, Josha Heytvelta, s 12 poena i pet skokova.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

CSKA Moskva91:75Panathinaikos
Zagreb67:82Unicaja Málaga
Brose Baskets68:82Žalgiris
1CSKA Moskva 100+141
2Panathinaikos 73+95
3Unicaja Málaga 46-17
4Žalgiris 46-49
5Brose Baskets 37-21
6Zagreb 28-149

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

CSKA Moskva91:75Panathinaikos
Zagreb67:82Unicaja Málaga
Brose Baskets68:82Žalgiris
1CSKA Moskva 100+141
2Panathinaikos 73+95
3Unicaja Málaga 46-17
4Žalgiris 46-49
5Brose Baskets 37-21
6Zagreb 28-149

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10815.12.2011. u 14:56
    evo neke naslovnice iz ne postojeceg sportskog lista: "Hrvati na privremenom radu u Spanjolskoj ubrzavaju pad hrvatske kosarke"
    narada108
  • Obrisan korisnik15.12.2011. u 09:25
    eto, čim se vratio mula u ekipu, ode igra u krasni qurac:))) on, mašić i rančić...to je trio zagreba za budućnost....a dotle 'penzioner' šarić neka grije klupu;)))) p.s. žora i perić sve bolji....uz freelanda najbolji igrači ove unicaje.
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina14.12.2011. u 22:45
    ovo je bila Karamarkova završna predstava. čovjek je posložio ekipu koja je osuđena na propast. sve sami vrhunski igrači i strašan trener. čovjek igra zonu protiv Rodrigueza i ekipe?! čovjek forsira starog Mulaomerovića?! čovjek na klupi ima najboljeg juniora svijeta i ne uvodi ga u igru više od... [više na forumu]
    pikepiletina