Nogomet

Odense šokirao Fulham i pomogao Wisli

Vedran Babić • četvrtak, 15.12.2011.
Odense šokirao Fulham i pomogao Wisli
Foto: EPA

Odigrano je posljednje kolo Europske lige i u skupinama J, K i L. Najveće iznenađenje je ispadanje Fulhama, a najviše je "prštalo" u Bruxellesu gdje je Anderlecht pobijedio u utakmici s čak osam pogodaka...

Skupina J

Maccabi Haifa - Schalke 0:3
(Buljat 7'(ag), Marica 84', Wiegel 90'+2')

Bivši igrač Hajduka Jurica Buljat pomogao je Schalkeu da dođe do pobjede. To bi bilo dobro da je on igrač Schalkea, a ne njihova suparnika Maccabija iz Haife. Već u sedmoj minuti Buljat je matirao vlastitog vratara i doveo u probleme svoju momčad, koja je bila držala pole position u borbi za drugi krug.

18 minuta prije kraja utakmice Maccabi se mogao vratiti u igru, no veteran Hildebrand, koji je večeras debitirao za goste, obranio je udarac s bijele točke Katana. Kazna za propuštenu priliku stigla je u obliku dva pogotka u završnim minutama. Prvo je zabio Marica, a potom i još jedan debitant, Wiegel.

Steaua - AEK Larnaca 3:1
(Rusescu 55'(11m), Nikolić 70', 85'/ Pintado 61')

Steaua večeras slavi Stefana Nikolića. 21-godišnji crnogorski napadač postigao je dva pogotka u posljednjih 20 minuta igre i tako poslao svoju momčad u drugi krug. Prvo poluvrijeme nije donijelo mnogo uzbuđenja, no zato nastavak jest.

U 55. minuti Rusescu je realizirao najstrožu kaznu i doveo Steauu u prednost, no ona je trajala samo šest minuta. Pintado je vratio Ciprane u igru za prolaz. Njima je za prolaz također bila potrebna pobjeda u Bukureštu i da Maccabi ne pobijedi Schalke. No, onda se "ukazao" Nikolić i s dva pogotka postao junakom utakmice.

Skupina K

Fulham - Odense 2:2
(Dempsey 27', Frei 31'/ Andreasen 64', Fall 90'+3')

Fulham je imao sve u svojim rukama, ali je iznevjerio svoje navijače. Znali su da ih pobjeda sigurno "gura" u drugi krug, no opuštanje na samom izmaku utakmice koštalo ih je plasmana. Otpisani Odense brzo se našao pod pritiskom domaćih i njegovi igrači čak su dva puta morali izbijati loptu s gol crte. Blizu su pogotku bili Baird, Hangeland, Dembele, Zamora i Dempsey, da bi potonji u 27. minuti napokon zatresao mrežu gostiju udarcem s ruba kaznenog prostora.

Četiri minute kasnije engleski premierligaš naizgled je riješio utakmicu. Dembele je proigrao 18-godišnjeg Freija, a ovaj poslao loptu kroz noge vrataru Wesselsu. No, Danci su odjednom postajali sve opasniji. U 64. minuti smanjili su na 2:1, a u trećoj minuti sudačke nadoknade i do šokantnog izjednačenja, samo minutu nakon što je Fulham propustio priliku zapečatiti pobjedu. Pogodak Falla bio je posljednji udarac na utakmici.

Wisla - Twente 2:1
(Gargula 12', Genkov 47'/De Jong 39')

Fulhamov kiks u posljednjim trenucima kao naručen došao je Wisli, koja je zahvaljujući 2:1 pobjedi nad Twenteom izborila šesnaestinu finala. Gargula je u 12. minuti bio precizan iz daljine, no nakon što se pročulo da Fulham vodi 2:0, domaćini su pali i u završnici prvog dijela primili pogodak. De Jong je zabio iz lijepih "škarica".

Odmah na startu drugog dijela Wisla je ponovno povela. Ovoga puta preko Genkova. Nizozemski predstavnik je nastojao doći barem do izjednačenja, no domaća obrana otklonila je sve opasnosti. Wisla je tako prošla dalje uz veliko slavlje njezinih navijača na tribinama.

Skupina L

Anderlecht - Lokomotiv Moskva 5:3
(Kljestan 33', Fernando 39', Wasilewski 57', Suarez 61', Gillet 78'/ Ignatjev 21', Sičev 69'(11m), 89')

I Anderlecht i Lokomotiv iz Moskve već su ranije osigurali plasman u drugi krug, no u posljednjem kolu borili su se za prvo mjesto. Iako su gosti prvi poveli, na kraju su se radovali domaćini, koji skupinu završavaju sa stopostotnim učinkom te su jedina momčad kojoj je to pošlo za rukom. Utakmicu je sudio Hrvat Ivan Bebek i čak osam puta je morao pokazati na centar. Bila je to najefikasnija utakmica večeri.

Sturm - AEK Atena 1:3
(Kainz 59'/ Manolas 10', Burns 43', Klonaridis 77')

Nogometaši atenskog AEK-a oprostili su se od Europe na častan način. Nakon pet poraza, napokon su se osladili pobjedom u Grazu kod Sturma, čija je vrata branio Silvije Čavlina. Darko Bodul igrao je svih 90 minuta za poražene domaćine.

Europska liga, skupina J

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Maccabi Haifa0:3Schalke 04
FCSB3:1AEK Larnaca
1Schalke 04 613:2+1114
2FCSB 69:11-28
3Maccabi Haifa 610:12-26
4AEK Larnaca 64:11-75

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH15.12.2011. u 14:26
    Inače Englezi ove sezone igraju izrazito loše u Eurokupovima, pitanje je samo koliko će motiva imati oba Manchestera za ovu Europsku ligu.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik15.12.2011. u 13:41
    Ma Englezima je iz ponizenja da igraju E.L. to treba da nam bude jasno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.12.2011. u 11:01
    Jurica je jučer izborio svoju pozivnicu za Euro:)
    Obrisan korisnik
  • Mihalj15.12.2011. u 08:35
    Jurica je pravi golgeter!
    Mihalj
  • dr.t15.12.2011. u 01:31
    Wisla je uspjela u onome u čemu Dinamo nije od 1971, i to u samo prvoj sezoni u europi nakon dugo vremena.
    dr.t