Nogomet

Agüero vs. RVP, popravni Reala u Sevilli

Sportnet • petak, 16.12.2011.
Agüero vs. RVP, popravni Reala u Sevilli
Foto: EPA

Nogometna se jesen u nekim ligama ovoga vikenda privodi kraju, dok u Engleskoj slijedi obračun najboljih strijelaca u derbiju. Real Madrid nakon El Clasica ima još jedan težak zadatak...

Premiership ulazi u prosinački, ubrzani ritam, a u 16. kolu subotnji dio otvara i Bolton Ivana Klasnića, koji će biti na raspolaganju Owenu Coyleu. Posljednjeplasirana momčad prvenstva tražit će vrijedne bodove kod Fulhama. Nakon što se vratio u borbu za naslov pobjedom protiv Manchester Cityja, Chelsea ima imperativ pobjede u Wiganu.

Puno atraktivniji je raspored u nedjelju. Otvara ga aktualni prvak Manchester United koji će se u Londonu protiv Queens Park Rangersa navikavati na život bez Nemanje Vidića i procjenjivati treba li mu pojačanje u siječnju. Još veći izazov vjerojatno stoji pred Liverpoolom koji će pokušati nastaviti loviti što bolju europsku poziciju na Villa Parku.

U predzadnjoj utakmici Tottenham nakon ispadanja iz Europske lige okreće se prvenstvu počevši sa Sunderlandom. Pobjednički niz Spursa prekinut je prošlog vikenda na Britanniji, a protiv neuvjerljivih Crnih mačaka trebao bi početi novi. Poslastica za kraj derbi je Cityja i Arsenala, ogleda vodećih napadača Premier lige na Etihadu (Agüero i Van Persie). Topnici će raditi i za United koji u slučaju svoje pobjede i poraza Građana preuzima čelnu poziciju.

U posljednjem ovogodišnjem kolu Primere odigrat će se "samo" devet utakmica jer je Barcelona zbog nastupa na klupskom svjetskom prvenstvu svoj dvoboj 16. kola protiv Rayo Vallecana odradila unaprijed i trenutno je na vrhu ljestvice s istim brojem bodova kao i Real.

Kraljevi će u derbiju kola gostovati kod Seville i prije predaha pokušati vratiti vodeću poziciju. Rakitićevom klubu je svaki bod bitan u borbi za Europu i iako su trenutno na petom mjestu koje vodi u Europsku ligu, zasigurno nisu odustali od borbe za mjesto u Ligi prvaka. Sevilla je na domaćem terenu tradicionalno težak protivnik i njezini igrači će dati sve od sebe da Realovcima, koji su slavili u posljednjih pet međusobnih susreta, ovoga puta pokvare praznike. Utakmica se igra u subotu s početkom u 22 sata, a Kaka je kratko najavio: "Nakon poraza u El Clasicu, želimo osvojiti tri boda protiv Seville i vratiti se na vrh tablice."

Od ostalih utakmica valja izdvojiti dvoboj trećeplasirane Valencije i šestoplasirane Malage te dvije utakmice u kojima bi moglo biti puno golova, a to su Atletico Madrid – Betis i Osasuna – Villarreal. Bilićev Sporting u subotu dočekuje Espanyol.

U posljednjem jesenskom kolu Bundeslige titulu najbolje momčadi polusezone Bayern može potvrditi već u petak navečer, u susretu protiv Jajalovog Kölna na svojoj Allianz Areni. Olić i Pranjić uobičajeno su "u (ne)milosti) trenera Heynckesa.

Bayernove pratitelje čekaju različiti ispiti: drugoplasirana Borussia (D) gostuje kod fenjeraša Freiburga, trećeplasirani Schalke ugošćuje Werder, koji još uvijek "puca" visoko i eventualnom pobjedom može čak do drugog mjesta, a četvrtoplasirana Borussia (M) kod kuće igra s nezgodnim Mainzom.

HSV bi domaći ogled protiv Augsburga, još jedan u nizu susreta za bijeg iz donjeg dijela ljestvice, trebao započeti s Petrićem i Iličevićem, dok će Mandžukić svoj lijep jesenski golgeterski učinak pokušati još podebljati protiv Stuttgarta, koji je u prošlom kolu ispustio vodstvo protiv Bayerna. Zanimljivu bi utakmicu mogle ponuditi i dvije momčadi iz sredine poretka, Hoffenheim i Mijatovićeva Hertha.

Prilično se zahuktava borba za prvo mjesto na ljestvici, kojega trenutno dijele Juventus i Udinese, ali sa samo dva boda prednosti ispred prve pratnje. Derbi ovog kola je dvoboj Lazija i Udinesea na Olimpicu, trenutno četvrti Rimljani zaostaju dva boda za vodećima i traže pobjedu koja bi ih mogla lansirati na sam vrh. U derbiju prošlog kola Roma je na Olimpicu uzela bod Juventusu (1:1), a Udinese se pobjedom nad Chievom (2:1) bodovno izjednačio sa Starom damom.

Laziju će u ovom derbiju nedostajati velik broj standardnih prvotimaca, nema ozlijeđenih Marchettija, Maurija, Brocchija, Del Nera i Matuzalema, dok Udinese u Rim dolazi bez Barreta, Domizzija i Code. Nakon blagog kiksa i remija s Bolognom u prošlom kolu (2:2), Milan u "popravnom ispitu" dočekuje slabašnu momčad Siene i traži bodove vrijedne prvog mjesta.

Rossoneri imaju dva boda zaostatka za vodećima i traže pobjedu nad Sienom, koju dočekuju bez Gattusa, Neste i Zambrotte. Dvjema vezanim pobjedama, nad Fiorentinom i Genoom, Inter se iz ponora podigao na sedmo mjesto i pomalo se ubacuje u konkurenciju za vrh. Crno-plavi u ovom kolu odlaze na noge Ceseni, momčadi s dna ljestvice, i računaju na produžetak pozitivnog niza. Vodeći Juventus ne bi trebao imati problema u domaćem ogledu s Novarom, a zanimljivo će biti u Napulju, gdje na noge Napoliju stiže Roma.

Pred francuskim prvoligašima je posljednji radni vikend u 2011. godini, a on, kao i svaki dosad, nosi nekoliko zanimljivih dvoboja. "Mrtva", a može se reći i sve brojnija utrka za liderskom pozicijom, u naredna će dva dana donijeti dvije utakmice klubova iz samog vrha.

Montpellier će gorak okus prošlotjednog poraza pokušati isprati pred svojim navijačima u ogledu s šestoplasiranim Toulouseom. Pobjedom bi ostali ispred glavnih konkurenata iz Pariza, pogotovo ako se uzme u obzir da PSG ima još teži zadatak. Nakon što su ispali iz Europske lige tijekom tjedna, u nedjelju navečer ih u utakmici koja privlači mnogo pažnje čeka domaći ogled s aktualnim prvakom Lilleom.

Ta utakmica će uvelike odrediti daljnji nastavak borbe za naslov jer bi se u slučaju pobjede gostiju sve dodatno "zakompliciralo". Također, važne bodove tražit će Marseille protiv susjeda na tablici Lorienta, Lyon i Dejan Lovren bi šampionske ambicije trebali potvrditi protiv Eviana, a u "derbiju začelja" susreću se Nice i Valenciennes, klub koje je prije tjedan dana "skinuo" lidera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.12.2011. u 22:45
    Pala Sevilla u prvom poluvremenu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.12.2011. u 13:27
    Ovi Liverpool bi bia medu prva dva da imaju napade koje mogu realizirati prilike stim da imaju nabolju obranu i zato sto falivaju stopostotne sanse gube bodove nazalost ai sad ce im bit jos teze ozljedia se lucas koji je vrhunski igrac i bilo bi jos gore da in neigra suarez ako dobije zbog rasizma
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.12.2011. u 09:06
    Man City ce pobjediti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.12.2011. u 19:50
    ko bi reko da skrtel spada u naj obranu : =)
    Obrisan korisnik
  • arsenal-lover16.12.2011. u 19:38
    arsenal dobiva!!!
    arsenal-lover