Nogomet

Veznjacima predstoji dokazivanje u klubovima

Piše:Vedran Filipović • ponedjeljak, 26.12.2011.
Veznjacima predstoji dokazivanje u klubovima
Foto: Kristijan Komarica

Tko će predstavljati Hrvatsku na Euru u Poljskoj i Ukrajini? Hoće li se izbornik Slaven Bilić odlučiti za kakva iznenađenja ili će se osloniti na već isprobane igrače i varijante? Mogu li neki igrači izgubiti, a neki zaslužiti reprezentativni poziv igrama u klubu? Ako mogu, koji su to? Neke od odgovora pokušajte potražiti u daljnjem tekstu...

166 dana. Toliko nogometne zaljubljenike diljem Hrvatske, ali i cijele Europe, dijeli od poslastice zvane Europsko prvenstvo na kojem će ove godine u Poljskoj i Ukrajini sudjelovati i Kockasti. Iz nikad lakše kvalifikacijske grupe u povijesti Hrvatska je bila primorana do cilja proći težim putem, umjesto iz Atene na izvlačenje skupina u Kijev otišlo se iz Istanbula gdje se osveta Turcima servirala - hladna i slatka. Iako, Slaven Bilić će reći da šok na Prateru 2008. nije imao nikakve veze s ovogodišnjom predstavom, no Hrvati su letjeli Türk Telekom Arenom predvođeni napadačkim dvojcem Olić - Mandžukić.

S 0:0 u uzvratnom susretu na Maksimiru cilj je ostvaren, Hrvatska se plasirala na još jedno veliko natjecanje. Izvučena je teška (no, ima li lagane?) grupa s aktualnim prvacima Španjolcima, redizajniranom Italijom te s uvijek neugodnom i ratnički nastrojenom Irskom. Izbornik Bilić predstavom u Turskoj vratio je vjeru javnosti u svoje i igračke mogućnosti, a do lipnja mu predstoje, kako se to često zna reći, "slatke brige" odlučiti o igračkom kadru koji će predstavljati Lijepu Našu pred nogometnim europskim auditorijem.

Naime, Bilićeva retorika tijekom proteklih kvalifikacija bila je objaviti širi spisak nogometaša na koje računa da bi naknadno odredio konačnih 23 koji će konkurirati za samu utakmicu. Isti broj aduta može se koristiti i na Euru, jedino je pravilo da se među njima moraju nalaziti tri vratara. Koji su to hrvatski aduti koji imaju zagarantirano mjesto u avionu za Poznan i Gdanjsk, a kojima u narednim mjesecima predstoji velika borba, prvenstveno na klupskom planu, da pridobe ili zadrže izbornikovo povjerenje?

U ovom tekstu pokušat ćemo Vam pobliže prikazati koliko se kod svakog pojedinca razlikuje njegov klupski od reprezentativnog statusa te koliko minutaža i učinak u klubu imaju veze, ako uopće imaju, s mjestom među reprezentativnom elitom.

Plete siguran, borba za drugo mjesto

Svatko od 4.5 milijuna Hrvata ima svoje viđenje i svoje favorite među igračkim kadrom, no većina će se složiti kako je pozicija među vratnicama neupitna. Kao što smo već napomenuli, tri vratara putuju u Poljsku, a izbornik Bilić barem tu nema nikakve dvojbe. U slučaju ozljede sigurnog trojca u momčad bi vjerojatno upao Vjekoslav Tomić.

Stipe Pletikosa (Rostov): Prvi hrvatski izbor među vratnicama zasigurno je 32-godišnji splitski čuvar mreže na privremenom radu u Rusiji. Kroz kvalifikacije, on i Runje su sakupili svaki po šest nastupa, Vedran je branio prvi dio dok je Stipe vrlo dobro odradio drugi krug "kvala". Iako je javnost bila skeptična prema njegovim mogućnostima budući da neko vrijeme nije branio u kontinuitetu, Plete je svojim obranama protiv Latvije na Kantridi te u utakmicama dodatnih kvalifikacija pokazao da iskustvom može nadomjestiti manjak klupskih minuta.

Klupski status: Dolaskom u Rostov gdje trenutačno zauzima poziciju prvog vratara, zagarantirano mu je 90 minuta svakog vikenda, a vijesti iz Rusije javljaju kako vrlo često "zaključa" svoja vrata te donese svom klubu bod(ove).
Reprezentativni status: Izbornik je imao povjerenja u njega i tijekom teških trenutaka karijere u Tottenhamu, a on je pokazao da svojim iskustvom, vladanjem kaznenog prostora ispred sebe, ali i znanjem zaslužuje mjesto na konačnom popisu za Euro kojeg će zasigurno dobiti.

Danijel Subašić (Hajduk): Od 2008. brani mrežu Hajduka u kojeg je došao iz Zadra, a u nacionalnom dresu skupio je tri nastupa (Lihtenštajn, Austrija, Estonija) u kojima nije primio gol. Debitirao je 14. studenog 2009., a od tog datuma Bilić ga redovito poziva na okupljanja.

Klupski status: Na Poljudu je standardan, brani u kontinuitetu i to vrlo solidno, ako se izuzmu određene pogreške i poneki kiksevi. Ugovor sa splitskim klubom ističe mu na ljeto, a već će nakon 1.1. 2012. moći potpisati predugovor s drugim klubom, a da Hajduk ne dobije niti lipe.
Reprezentativni status: "Hijerarhija se mora poštivati, da se Pletikosa nije oporavio, na gol bi stao Subašić". Ovu je rečenicu hrvatski izbornik izgovorio neposredno prije susreta u Istanbulu, a ona dovoljno govori o "dionicama" zadarskog vratara u reprezentaciji. Siguran putnik na Euro.

Ivan Kelava (Dinamo): Vratar kluba s Maksimira prošao je sve hrvatske mlađe reprezentativne selekcije, no priliku u najboljoj vrsti još nije dobio. Prošao je Dinamovu nogometnu školu, a svojim je obranama protiv Malmöa donio Ligu prvaka u Zagreb. Nakon spomenute utakmice dobio je i poziv Slavena Bilića kojeg je dugo i željno iščekivao, a javnost i mnogi stručnjaci spočitavaju mu lošu igru nogom.

Klupski status: Iako je golove u Europi primao kao na pokretnoj traci, teško ga se može okriviti za tako loš rezultat Dinama u najelitnijem klupskom natjecanju. Razvio se u vratara reprezentativnog kalibra, pa je samim time i jasno da ima i "jedinicu" u svome klubu.
Reprezentativni status: Nema mnogo razlike u vratarskoj kvaliteti između njega i Danijela Subašića, no Bilić je već nekoliko puta poručio kako se u reprezentaciju teško upada, ali isto tako i ispada. Dakle, hijerarhija je tu da se poštuje, a Kelava će morati pričekati lošu formu ili, ne daj Bože, ozljede već navedenog dvojca iznad njega.

Malo upitnika u obrani

Hrvatska je obrambena četvorka primila sedam golova u 12 kvalifikacijskih utakmica, no što radi kartona i ozljeda, a što zbog trenerovih rotacija vrlo je rijetko kontinuirano igrala u istom sastavu. Tako je, naprimjer, u ključnoj utakmici u Istanbulu desnog beka igrao Vida, Vedran Ćorluka je fantastično čuvao lijevu stranu dok je Schildenfeld ordinirao u srcu obrane jer su nedostajali standardni Lovren i Strinić. Sve u svemu, ako se izuzmu pojedinačni kiksevi (što nije plod neuigranosti), hrvatska obrana izgleda čvrsto i sposobna je prezentirati svoj maksimum u Poljskoj i Ukrajini. Čini se kako su igrači za te pozicije već uvelike poznati...

Vedran Ćorluka (Tottenham): Čarli je rekorder po broju nastupa u proteklih kvalifikacijama, odigrao je sve susrete osim posljednjeg u Maksimiru zbog kartona. Pokazao je da jednako dobro odigrati sve pozicije u posljednjoj četvorci, a posjeduje zavidnu razinu tehnike i mirnoće što se može pripisati činjenici da je u mladosti bio napadač. Zanimljivo, ostvario je učinak od jednog gola i asistencije na putu du Eura, a oba trenutka dogodila su se u Istanbulu.

Klupski status: Pozicija u Spursima dijametralno je suprotna onoj u nacionalnoj selekciji. Prošle sezone bio je nezamjenjiv kod Harryja Redknappa na mjestu desnog bočnog osim jednog dijela sezone kada je tu poziciju okupirao Alan Hutton što se može pripisati Vedranovoj ozljedi. U novoj sezoni, treneru Tottenhama nametnuo se mladi Englez Kyle Walker, a to je u "duetu" s kroničnom ozljedom pete rezultiralo tribinom ili, u najboljem slučaju, klupom White Hart Lanea za 25-godišnjeg braniča rodom iz Dervente. Sve su češći medijski natpisi kako će Čarli promijeniti sredinu u siječnju...
Reprezentativni status: Bez obzira na situaciju u klubu, Ćorluka se svojim predstavama za Hrvatsku od 2006. prometnuo u možda i najvažnijeg obrambenog igrača, a njegova pozicija u reprezentaciji nikad nije bila sigurnija.

Šime Vrsaljko (Dinamo): Mladi je Zadranin sakupio tri nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju od kojih je jedan (Malta) bio u proteklim kvalifikacijama. Vrsaljko, kao i Ćorluka, može odigrati poziciju lijevog beka, a ima i veliku mogućnost ponavljanja. Okarakteriziran je kao novo nadolazeće rješenje sa obrambenu poziciju uz desnu out liniju.

Klupski status: Ovu rubriku pomalo je teško popuniti kod Vrsaljka. Igrao je vrlo dobro za Dinamo do utakmice u Švedskoj kada je dobio vrlo glup i ishitren crveni karton nakon čega je izgubio kontinuitet nastupa. Kažnjen je za tri europske utakmice, a kako je bivši trener Jurčić u Prvoj ligi uigravao momčad za Ligu prvaka, 19-godišnji branič nije dobivao previše prilike. Za očekivati je da će biti standardan na proljeće ukoliko, dakako, ostane u Dinamu. Reprezentativni status: ...uvelike ovisi o klupskom. Ne može se okarakterizirati sigurnim putnikom u Ukrajinu i Poljsku, na Šimi je da u narednom dijelu sezone pokuša kvalitetnim nastupima uvjeriti stručni stožer da zaslužuje biti među 23 izabrana.

Domagoj Vida (Dinamo): Najbolji potez plavokosog Slavonca proteklog ljeta bio je dolazak iz Leverkusena u Dinamo, u hrvatskoj nogometnoj ligi bez premca je među najkvalitetnijim nogometašima lige. Trenutačno je na sedam reprezentativnih nastupa, a u posebnom sjećanju svima je ostao onaj iz Istanbula kada je suvereno i iskusno ordinirao desnim bokom gdje je nadirao Arda Turan. Iako mu je prirodna pozicija u srcu obrane, može odigrati i desnog beka.

Klupski status: U Maksimiru uživa maksimalno povjerenje trenera i čelnika, u modrom je dresu, kako u Europi, tako i na domaćim travnjacima, pokazao kako je igrač za velike domete te je upravo igrama u Dinamu izborio mjesto na popisu Slavena Bilića.
Reprezentativni status: Da se Hrvatska izravno plasirala na Euro, vjerojatno bismo sad o Domagoju pričali kao nekome kome predstoji velika borba za nacionalni dres u Poljskoj i Ukrajini, no protiv Latvije i Turske opravdao je povjerenje i mjesto među 23 igrača može mu uzeti samo ozljeda.

Dejan Lovren (Lyon): 22-godišnji britki stoper 2010. iz Dinama je uz odštetu od deset milijuna eura preselio na Gerland, no standardno mjesto u reprezentaciji dobio je u rujnu 2011. kada se pokazao dobrim u utakmicama s Maltom i Izraelom dok u duelima protiv Turske nije nastupio zbog ozljede što se smatralo velikim pehom. Postigao je jedan pogodak u dosadašnjih 13 nastupa za Kockaste.

Klupski status: Rémi Garde izuzetno vjeruje Lovrenovim stoperskim kvalitetama, a uz njega rotira Konéa i Crisa. Dovoljno je reći kako je nastupio u svih šest utakmica grupne faze Lige prvaka.
Reprezentativni status: Iako se među hrvatskom javnosti često može čuti kako je Dejan "kiks igrač", njegova mladost, fizička snaga, visina i igračka kvaliteta nalažu da bi upravo on trebao biti ključni hrvatski stoper u narednih desetak godina. Siguran putnik na Euro.

Josip Šimunić (Dinamo): Joe je jedan u nizu australskih Hrvata koji su odlučili igrati za domovinu svojih predaka, a startao je kod Mirka Jozića 2002. godine. Do dana današnjeg skupio je 90 nastupa u kockastom dresu, a poznat je kao sjajan tehničar. Legendarna izjava je ona iz 2008. prije utakmice protiv domaćina Austrije na Euru:

Klupski status: Ovoga ljeta nadmetali su se Dinamo i Hajduk za Šimunićev potpis, a sam igrač kaže da je prevagnula želja za igrom u Ligi prvaka. Njegov status u Dinamu je neupitan, uz Vidu ili Tonela čini najbolji stoperski par lige.
Reprezentativni status: Nakon devet kvalifikacijskih nastupa nema dileme - Joe ide na Euro. Imponira svojom mirnoćom u teškim situacijama, a njegovo iskustvo, ime i ponos s kojim igra za hrvatsku reprezentaciju od neprocjenjive je važnosti sa Slavena Bilića, ali i ostatak hrvatske svlačionice.

Gordon Schildenfeld (Eintracht Frankfurt): Nakon odlaska iz Dinama u Bešiktaš, hrvatskom su se stoperu javili problemi s očima, pa je iz turskog giganta bio bačen na posudbe u Duisburg i Sturm Graz za kojeg je i potpisao novi ugovor 2010. Iz Austrije otišao je Frankfurt, klub koji se bori za ulazak u Bundesligu. za Hrvatsku je nastupio sedam puta, a izdvaja se odličan nastup protiv Turske u obje utakmice.

Klupski status: Standardan stoper u Frankfurtu koji se trenutno nalazi na trećem mjestu njemačke druge lige.
Reprezentativni status: Usprkos velike skepse javnosti, Schifo je odigrao maestralno protiv Turaka te vrlo vjerojatno zacementirao svoje mjesto u avionu za Poljsku i Ukrajinu.

Ivan Strinić (Dnjipro): Pozicija lijevog beka je nakon odlaska Roberta Jarnija bila rak-rana hrvatske reprezentacije, a izbornik Bilić je nakon nekoliko rješenja (Šimunić, Pokrivač, Pranjić) odlučio uz lijevu liniju terena instalirati Strinića. Sakupio je osam nastupa u netom završenim kvalifikacijama, a može se reći kako je, na koncu konca, ostavio solidan dojam iako je upisao tek jednu asistenciju (Eduardu u Rijeci) te često znao "zaplivati" što se, na njegovu sreću, nije pokazalo kobnim.

Klupski status: Na rubu prve momčadi u ukrajinskom Dnjipru, ako ne bude u početnom sastavu, redovito uđe s klupe.
Reprezentativni status: Strina je još jedan igrač koji ne uživa povjerenje javnosti, no Slaven Bilić iznimno mu vjeruje i trenutno ga vidi kao prvo rješenje za lijevog bočnog igrača.

U slučaju nekih nenadanih ozljeda upravo nabrojanih igrača bočne pozicije mogu popuniti Darijo Srna i Danijel Pranjić, a kao zapete puške čekaju Jurica Buljat koji konstantno igra u Maccabi Haifi te Manuel Pamić na kojeg izbornik, čini se, računa tek u zaista, zaista krajnjem slučaju.

Vezna linija krcata kvalitetom

Iako je obrana odradila odličan posao na putu do Eura, hrvatska je veza ipak najjači dio reprezentacije. Iako tu nema modernih krila kao što su Nani ili Cristiano Ronaldo u Portugalu, Modrić, Srna i društvo se većini reprezentacija mogu nametnuti kroz posjed lopte i tako doći do prilika za postizanje pogotka. U sustavu 4-2-3-1 Hrvatska je izgledala puno lošije nego u svom prirodnom 4-4-2 i za pretpostaviti je da Bilić neće više eksperimentirati na velikim pozornicama Poznana i Gdanjska. Igrača ima puno, kvalitete još više, iz vezne linije će se vjerojatno tražiti prekobrojni koji će morati pričekati plasman na sljedeće veliko natjecanje.

Tomislav Dujmović (Dinamo Moskva):"Daleko od očiju, daleko od srca", kaže stara poznata izreka, no u kontekstu ovog vrijednog 30-godišnjeg veznjaka ona se pokazala potpuno pogrešnom. Igrama u dalekom Amkaru natjerao je Slavena Bilića da ga pozove pod nacionalni stijeg gdje je šest puta zaigrao kroz prošle kvalifikacije. Odradi "tonu" prljavog posla u vezi, a ponekad, kao protiv Gruzije na Poljudu stigne i asistirati. Prvotno je zamišljen kao zamjenik Nike Kovača te kao takav je pozvan u "repku", nakon što se Nane odrekao Ivana Jurića.

Klupski status: "Ne želim sjediti na klupi i brojiti lovu, nisam taj tip", kazao je Tomislav nakon što je Hrvatska osigurala plasman na Euro. Odlazak iz Moskve trenutačno je najrealnija opcija.
Reprezentativni status: Svaka momčad na svijetu treba jednog "terijera", svoju verziju Gattusa, a Dujmović je jedan od takvih u Hrvatskoj, iako ni njegova igra prema naprijed nije loša. Istanbul je odradio fantastično, a vrlo vjerojatno će trčati po poljskim i ukrajinskim travnjacima u lipnju.

Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev): Debitirao je za najbolju hrvatsku selekciju 2008. na Kantridi protiv Slovačke, a nakon samo dvije minute postigao je pogodak. Nastupio je u osam kvalifikacijskih utakmica, postigao gol na Malti te uvijek dobro odradio "prljavi" posao na sredini terena.

Klupski status: Ogi je standardan u veznom redu kijevskog Dinama gdje igra vrlo dobro, a sam kaže kako se u ukrajinskoj prijestolnici osjeća odlično.
Reprezentativni status: Mogli bismo napisati isto što i za Tomislava Dujmovića, s tim da je Vukojević uzvrat u Maksimiru odradio bez zamjerke. Izbornik često u prvoj postavi rotira njih dvojicu, a za očekivati je da će tako biti i na Euru.

Ivan Rakitić (Sevilla): Iako je rođen i (nogometno) odrastao u Švicarskoj, odlučio je nastupati za hrvatsku reprezentaciju u čijem je dresu debitirao 2007. protiv Estonije. Nastupao je na Euru 2008. gdje je bio u početnoj postavi osim na susretu protiv Austrije. U proteklim je kvalifikacijama sakupio osam nastupa što od prve minute, što nakon ulaska s klupe.

Klupski status: Standardan na poziciji srednjeg veznog igrača u Andaluziji gdje je, kaže, vrlo sretan. Reprezentativni status: Rakitić praktički može odigrati na svim pozicijama u veznom redu, a ta činjenica u koprodukciji s njegovom mladošću govori da će Hrvat švicarskih korijena igrati veoma važnu ulogu u narednim godinama za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Siguran putnik na Euro.

Mato Jajalo (Köln): Iz Slaven Belupa otišao je u Sienu, a nakon Serie A skrasio se u Bundesligi. Mato je bio kapetan hrvatske reprezentacije do 21 godine, a posjeduje odličnu kontrolu lopte, dobar pregled terena ta zavidne trkačke mogućnosti. Iako je nekoliko puta bio pozivan na okupljanja, debi u "seniorskoj" reprezentaciji još čeka.

Klupski status: Jajalo igra vrlo dobro i kontinuirano u Kölnu i to na poziciji iza isturenog Lukasa Podolskog. Često zna biti asistent, a nekada i strijelac. Bundesliga mu savršeno odgovara.
Reprezentativni status: Možemo reći kako Mato u reprezentaciji zapravo - nema sreće. Na njegovoj poziciji su igrači poput Kranjčara, Modrića ili Vukojevića koji imaju nešto više iskustva i nastupa. Hijerarhija se kod Slavena Bilića dobro zna, a na Jajalu je da se kroz igre u klubu pokuša nametnuti i izboriti za Euro 2012. Igrač budućnosti.

Milan Badelj (Dinamo): Produkt Dinamove škole u reprezentaciji je sakupio tri nastupa od kojih je jedan bio na Malti u sklopu kvalifikacije gdje je postigao i pogodak. Označen je kao nasljednik Luke Modrića, iako se mora priznati kako je Miki ove jeseni stagnirao. Može podjednako dobro odigrati defanzivnog ili napadačkog veznog, no sklon je oscilacijama.

Klupski status: Siguran član prve postave na Maksimiru, jedan od prvih u redu za prodaju u neki od europskih klubova, no Badelj je jesensku polusezonu u HNL-u, ali i u Ligi prvaka odigrao vrlo loše te bio neprepoznatljiv.
Reprezentativni status: Na sredini kvalifikacija imao je siguran status kao veliki talent u veznom redu, no igrama u klubu odmaknuo se od nacionalnog popisa te nije bio u kadru za utakmice protiv Turske. Ako se njegove igre u Dinamu bitno ne poprave, Milan neće vidjeti Poljsku i Ukrajinu.

Darijo Srna (Šahtjor Donjeck): O kapetanu je sve manje-više poznato. Može odigrati poziciju desnog beka, no ipak je učinkovitiji nešto naprijed, u veznome redu. Njegove "kifle" nebrojeno su puta donijele radost hrvatskim navijačima, a poznat je po velikom zalaganju te na svakoj utakmici ostavi srce na terenu. Nije igrao u onoj fatalnoj utakmici u Ateni, no kroz kvalifikacije je sakupio čak šest asistencija, a više nastupa od njega iz aktualnog kadra ima tek Joe Šimunić.

Klupski status: Broji već sedmu sezonu u Šahtjoru iz Donjecka gdje uživa status božanstva. Predsjednik Rinat Ahmetov odbijao je ponude velikih europskih klubova za Darijeve usluge što njemu nije zasmetalo budući da je novac u Ukrajini ekvivalentan onome u zapadnom dijelu Europe.
Reprezentativni status: Jedan od ključnih igrača reprezentacije, "motor" po desnoj strani bez kojeg hrvatska igra ne bi bila ista. Od njega je na popisu za Euro sigurniji tek Slaven Bilić.

Ivo Iličević (HSV): Još jedan u nizu njemačkih "gasterbajtera" koji su odlučili igrati za Hrvatsku, debitirao je protiv Norveške 2010., a prvi i zasad jedini gol za reprezentaciju postigao je protiv Češke u Puli. Do Bilićevog poziva došao je iz Kaiserslauterna, a njegove dobre igra prepoznao je i Bruno Labbadia te ga doveo u HSV. Poznat po izuzetnim motoričkim sposobnostima te neumornom trku i driblinzima, prototip modernog igrača.

Klupski status: Skupio 609 minuta u Bundesligi ove sezone, a postigao je dva gola. Standardan na poziciji veznog igrača ili polušpice.
Reprezentativni status: Iako je redovan sudionik okupljanja i priprema reprezentacije, utakmice često odgleda s klupe za pričuvne igrače. Dojma smo da je zasad "unutra", no ne smije se opustiti ni pod koju cijenu.

Luka Modrić (Tottenham): Nakon posudbi u Zrinjskome i Interu iz Zaprešića postao je nezamjenjiv član Dinamove postave i hrvatske reprezentacije, a 2008. je prodan Tottenhamu za 16.5 milijuna funti. Svoj vrtoglavi uspon prema zvijezdama nastavio je u Londonu te se našao na meti najvećih europskih klubova kao što su Chelsea ili Manchester. Luka je ključ veznog reda hrvatske reprezentacije, čovjek s "milijun" rješenja, a protiv Izraela je pokazao i da zna zabiti.

Klupski status: Harry Redknapp ne može zamisliti postavu Spursa bez omalenog Zadranina za kojeg je ovo ljeto odbio tri ponude Romana Abramoviča.
Reprezentativni status: Luka Modrić trebao bi zabljesnuti na velikoj sceni u lipnju te si otvoriti put za transfer s White Hart Lanea. Suvišno je govoriti kako je siguran na popisu od 23 igrača, siguran je Luka i u prvih 11.

Niko Kranjčar (Tottenham): Sakupio je 68 nastupa za reprezentaciju, a u početku svoje karijere imao je vrlo težak put. Iz Dinama je otišao u Hajduk dok ga je javnost "derala" smatrajući da mu mjesto u prvih 11 hrvatske reprezentacije čuva tadašnji izbornik i njegov otac Zlatko Kranjčar. Slaven Bilić ga je 2006. također vidio u početnoj postavi čiji je član ostao do danas. Najbolji je hrvatski strijelac u ovim kvalifikacijama s četiri pogotka (dva Izraelu i Malti), a bolju je formu pokazivao u prvom dijelu puta do Eura.

Klupski status: Harry Redknapp čudan je tip, to i vrapci na grani već znaju. Kranjčara drži na dnu "ormara" ni ne pomišljajući da ga stavi u igru osim u, njemu nebitnoj, Europskoj ligi. I tako već dvije sezone. Da stvar bude gora, ne želi ga niti prodati smatrajući da bi time ojačao konkurente pa je postavio vrlo visok odštetni zahtjev. Kranjčar neće dobiti mnogo minuta u Spursima, sam je svjestan toga i što prije napusti London, bit će bolje za njegovu karijeru.
Reprezentativni status: Bez obzira na klupske (ne)nastupe, Niko je u kockastom dresu pružao dobre igre te je na početku kvalifikacija praktički sam vukao Hrvatsku do bodova. Siguran putnik na Euro ukoliko se ozljeda ne ispriječi.

Danijel Pranjić (Bayern): Ljevonogi igrač Bayerna prošao je svašta u dresu hrvatske reprezentacije, no valja krenuti od početka. Debitirao je 2004., no pravu je priliku dobio tek 2008. gdje je bio jedan od boljih igrača na Euru u Austriji i Švicarskoj. Tada je "krpao" poziciju lijevog beka, iako je on prirodno vezni igrač. Kada je stigao Ivan Strinić, Pranja je svoje mjesto izgubio, a dan nakon prijateljske utakmice s Irskom posvađao se sa izbornikom koji je poručio kako na njega više ne računa. Ipak, strasti su se smirile, a Pranjić sada ulazi s klupe te zauzima mjesto u veznom redu Hrvatske.

Klupski status: Ne igra mnogo u Bayernu, teško je doći do minuta kraj Robbena, Riberyja i društva...
Reprezentativni status: Svoje mjesto u nacionalnoj selekciji vrlo vjerojatno ima, kao i kartu za Poljsku i Ukrajinu ako se izbornik ne odluči na neka veća iznenađenja.

Ivan Perišić (Dortmund): Definitivno otkriće 2011. godine za hrvatsku reprezentaciju. Svih šest nastupa sakupio je u godini na izmaku, a iako nije postigao pogodak, često je unio živost i probojnost po lijevoj strani gdje ordinira. Slično kao i Iličević, ovaj je Dalmatinac prototip modernog igrača koji posjeduje brzinu, motoričnost te udarac s obje noge.

Klupski status: Na rubu prve momčadi kod Kloppa, ovo mu je prva sezona u Bundesligi, vrijeme radi njemu u korist.
Reprezentativni status: 22 su mu godine te će vrlo vjerojatno u nedostatku krilnih i ljevonogih igrača naći svoje mjestu na popisu. Trebao bi biti jedan od glavnih napadačkih vedeta u budućnosti Hrvatske.

Da se pita Zdravka Mamića svoje bi mjesto u Poljskoj i Ukrajini dobili Mateo Kovačić i Sammir, no najvećoj nadi hrvatskog nogometa i veselom Brazilcu predstoji još dokazivanja na travnjaku.

Petorica napadača izvjesna?

Po dosadašnjim postupcima stručnog stožera na čelu s izbornikom Bilićem čini se kako napadače za Euro - imamo. Hrvatska je u 12 utakmica postigla 21 pogodak, tri su zabili Dudu i Mandžukić, po dva su dodali Ivica Olić i Nikola Kalinić dok je Latviji utrpao Mladen Petrić. Iako se napadači Hrvatske nisu iskazali u ovim kvalifikacijama, Olić i Mandžukić sve su ispravili briljantnom predstavom u najvećem turskom gradu.

Ivica Olić (Bayern): Čovjek se vrati nakon ozljede i odluči najvažniju utakmicu reprezentacije u posljednjih nekoliko godina! Topnik iz Davora neumorna je radilica i prva "osica" koja napada protivničke stopere i tjera ih u paniku. U 76 nastupa za Hrvatsku zabio je 15 golova, no onaj Italiji 2002. i Turskoj 2011. zasigurno će ostati upamćeni.

Klupski status: Ostane li u Bayernu, do kraja sezone će teško uhvatiti puno minuta u konkurenciji Gomeza, Mullera... Već se Lazio spominje kao novi klub, no zimski prijelazni rok donijet će rješenje.
Reprezentativni status: Neovisno o klupskom, Olić je i zbog igračkih kvaliteta, ali i svojeg renomea u svlačionici i iskustva siguran putnik u Ukrajinu i Poljsku.

Mario Mandžukić (Wolfsburg): Još jedan hrvatski legionar koji krug zarađuje u Bundesligi, a ove jeseni pod Felixom Magathom je procvao. U 24 nastupa za Hrvatsku zabio je svega četiri pogotka, no u nekim susrete je "glumio" desno ili lijevo krilo. Bio je Olićev sekundant u Istanbulu, a prometnuo se u možda prvog napadača reprezentacije budući da podjednako dobro igra leđima i licem golu.

Klupski status: Mandžo trpa za Vukove ove sezone... Prvi je Magathov strijelac i izbor za napadača, a najbliže je onome što se voli nazivati modernim centarforom. Brz, agilan, motoričan, dobrog udarca, odlaskom u Wolfsburg mnogo je napredovao.
Reprezentativni status: Dvojbe nikakve nema, đilkoš je postao vrstan igrač kojeg bi većina reprezentacija htjela na popisu. Samo da ostane u ovakvoj formi do lipnja...

Eduardo Alves da Silva (Šahtjor Donjeck): Dudu je najbolji hrvatski strijelac, postigao je 19 golova u 38 nastupa, a sigurno bi ih bilo i više da nije bilo Martina Taylora i njegovog krvničkog starta. Ima fantastičan osjećaj za prostor, snalažljivost u kaznenom prostoru te nos za gol su mu najjače odlike. Nakon kvalifikacija požalio se na svoju minutažu u reprezentaciji, no čini se kako su sve nesuglasice između njega i Bilića izglađene. Barem se treba nadati da je tako...

Klupski status: Na rubu prve postave u ukrajinskom gigantu, no dobro koristi minute koje dobije.
Reprezentativni status: Od prvog napadača pretvorio se u jokera s klupe koji ulazi kada ne krene Mandžukiću i Oliću, a čini se kako mu to baš i nije po volji. Ipak, na Kantridi je pokazao da ga mirnoća u realizaciji nije još napustila te će vrlo vjerojatno svoje sposobnosti imati prilike pokazati u Poznanu i Gdanjsku.

Nikica Jelavić (Glasgow Rangers): 2009. je debitirao za hrvatsku reprezentaciju, a u svom debiju postigao je i pogodak za pobjedu od 3:2. Devet puta je obukao hrvatski dres u proteklim kvalifikacijama, no nije zatresao mrežu. Ćiro Blažević ga je u hajdučkim danima nazivao svojom "letećom tvrđavom", a Biliću je vrlo koristan zbog svoje snage i odlične skok igre.

Klupski status: Jela je nezamjenjiv u napadu škotskog kluba i redovito trese protivničke mreže. Reprezentativni status: Kao što svaka momčad mora imati destruktora protivničke igre u veznom redu, tako mora imati i jednog robusnog napadača koji će znati primiriti i odložiti loptu za Modrića, Kranjčara ili partnera u napadu. 99 posto siguran putnik na Euro.

Nikola Kalinić (Dnjipro): Sakupio šest nastupa na putu do Eura, a postigao je dva pogotka od kojih je jedan bio odlučujući protiv Gruzije u Splitu. Nije se snašao u Premiershipu, pa je sreću potražio u Ukrajini kod svog prijatelja Ivana Strinića u Dnjipru. Iako je javnost malo skeptična prema njemu, Kale sve više i više pokazuje da zaslužuje biti dio najbolje hrvatske selekcije.

Klupski status: Redovito igra i trese mreže diljem Ukrajine.
Reprezentativni status: Može se reći kako je jedan od miljenika Slavena Bilića koji bi ga mogao koristiti kao oružje s klupe na Europskom prvenstvu. 90 posto siguran putnik.

Na širem popisu mogu se naći još tri napadača, no ostaje dojam kako su gore navedena petorica ipak u prednosti kod sadašnjeg izbornika. Ivan Klasnić igra povremeno za Bolton, no svoje minute itekako dobro koristi. "U ovom trenutku mislim da imamo pet boljih napadača od Klasnića", obrazložio je Nane svoje nepozivanje Ivana za utakmice s Turskom, a ignoriranje Mladena Petrića već je postala izbornikova navika. Ukoliko bi se dogodila neka ozljeda sadašnjim napadačima ili kad bi Bilić odlučio voditi šest napadača na prvenstvo, svoje bi mjesto možda mogao naći i Ante Vukušić koji bi tako trebao skupiti neprocjenjivo i dragocjeno iskustvo.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tonco26.12.2011. u 18:11
    jedva cekam EURO, HRVATSKA !
    Tonco
  • Obrisan korisnik26.12.2011. u 17:53
    Strinić se mora još dokazat, ničime nije zaslužio euro. Jajalo bi trebao biti ispred Badelja, sve ostalo je nepravedno ako uzmemo u obzir igru u zadnjih godinu dana. Iličević i Perišić isto moraju bit u prednosti jer takvih igrača nemamo. Ona opaska „da se pita mamića“ je najveći problem u cijeloj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.12.2011. u 16:58
    Misliš Jelavića, a ne Kalinića?
    Obrisan korisnik
  • greenhorn26.12.2011. u 16:46
    iskreno se nadam da cemo umijesto strinica,badelja i kalinica gledati pamica, petrica i klasnica
    greenhorn