Rukomet

Onesta: "Bojimo se i svih i nikoga"

Zvonka Keliš • petak, 30.12.2011.
Onesta: "Bojimo se i svih i nikoga"
Foto: Kristijan Komarica

Rukometna reprezentacija Francuske na nadolazećem Europskom prvenstvu u Srbiji ima visoke ciljeve, dakako, u obliku obrane naslova prvaka Europe. Izbornik Claude Onesta svoje će rukometaše okupiti početkom siječnja te će u sklopu kratkih priprema s njima odraditi i dva susreta s reprezentativcima Norveške. Na Euru u Srbiji Francuze očekuje težak posao već na samom startu, naime, očekuje ih dvoboj sa Španjolcima, a izbornik Onesta želi pobjedu protiv sva tri protivnika u skupini.

Francuska ženska rukometna reprezentacija na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Brazilu osvojila je srebrnu medalju, dok onu mušku tek očekuje borba, ali za europski tron. Europsko rukometno prvenstvo u Srbiji već dobrano kuca na vrata, većina europskih reprezentacija započela je sa svojim pripremama, a izbornik Francuske, Claude Onesta, svoje će izabranike okupiti 2. siječnja. Naime, pred aktualnim svjetskim prvakom te olimpijskim pobjednikom jest i obrana naslova prvaka Europe osvojenog prošle godine u Austriji.

Medalje i naslovi kao motivacija

Kao izbornik rukometne reprezentacije Francuske Onesta je stigao do najviših pobjedničkih postolja na svim natjecanjima, od Svjetskog i Europskog prvenstva do Olimpijskih igara, no za njega tu nije kraj, naime, želi osvojiti što više medalja: "Motivacija mi je upravo taj izazov i pokušaj osvajanja što više medalja i naslova, to mi još nije dosadilo."

S pripremama za obranu europskog naslova Francuzi će krenuti u prvom tjednu u siječnju, a iako će biti kratke izbornik Claude Onesta nada se da tijekom njih neće noći do ozljeda: "S pripremama za Euro započinjemo 2. siječnja u Capbretonu u Francuskoj. Prvih nekoliko dana radit ćemo isključivo na kondiciji nakon čega ćemo se iz dana u sve više fokusirati na samu igru. Kako bi testirali spremnost igrača odigrat ćemo i dva pripremna susreta s Norveškom, 10. i 12. siječnja, a u Novi Sad stižemo dva dana kasnije. Pripreme će uistinu biti kratke te se moramo pobrinuti da na njima ne dođe do ozljeda", izjavio je Onesta u razgovoru za ehf-euro.com.

Kao branitelj naslova Francuska se nije morala kvalificirati za nastup na prvenstvu već se izravno plasirala na Euro, a izbornik Onesta u tome je pronašao kako dobre tako i loše strane: "Izravan plasman na Europsko prvenstvo velika je prednost jer nam je dozvolio da se pripremamo kako želimo te da tijekom priprema biramo svoje protivnike, no, s druge strane, to je i veliki nedostatak. Naime, tijekom reprezentativnih tjedana Francuska nije mogla igrati protiv mnogo dobrih momčadi budući da je većina njih bila zauzeta s kvalifikacijama. Tijekom tog perioda bilo je teško pronaći kvalitetne europske reprezentacije koje su ujedno bile i slobodne."

U Srbiju bez Accambraya

Onesta je i prije prvog okupljanja reprezentacije ostao bez vrlo važnog igrača, naime, lijevom vanjskom igraču, članu Montpelliera, Williamu Accambrayu, dijagnosticirana je dislokacija prsta desne ruke te će s terena izostati čak osam tjedana. Velik je to gubitak za Francuze budući da se Accambray na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Švedskoj pokazao kao odlična zamjena za Karabatića, ali i Fernandeza.

Tijekom posljednjeg reprezentativnog tjedna u studenom, mnoge su europske reprezentacije zaigrale na nekom od turnira, dok je Francuska snage odlučila odmjeriti s reprezentativcima Slovačke koji su stigli i do pomalo iznenađujuće pobjede nad domaćinom: "Francuska može izgubiti od bilo koje momčadi ukoliko igrači nisu koncentrirani samo na utakmicu. Slovačka je tada igrala vrlo dobro te je iskoristila pruženu priliku. Mi nismo nepobjedivi", izjavio je Onesta te je dodao: "Nismo se dobro pripremili za prvi susret sa Slovačkom, no zato smo u drugoj utakmici dali sve od sebe, a moji su igrači bili i dodatno motivirani zbog pretrpljenog poraza u prvom dvoboju."

Francuze u Srbiji očekuje nimalo lak zadatak, naime, u skupini C nalaze se zajedno s reprezentacijama Španjolske, Mađarske i Rusije, a već prvi susret donosi i derbi skupine, točnije, dvoboj sa Španjolcima: "Sve tri momčadi u skupini izuzetno su kvalitetne reprezentacije s velikim iskustvom. Za prolazak u drugi krug moramo pobijediti sve tri ekipe jer su nam svi bodovi itekako važni. Bojimo se svih, ali se ne bojimo nikoga. Svaki susret na Euru bit će velika borba", zaključio je Onesta.

Claude Onesta na pripreme je pozvao sljedeće igrače:

Vratari: Thierry Omeyer, Daouda Karaboue, Cyril Dumoulin
Vanjski igrači: Nikola Karabatić, Daniel Narcisse, Jerome Fernandez, Guillaume Gille, Sebastien Bosquet, Xavier Barachet, Kevynn Nyoka
Krila: Samuel Honrubia, Michael Guigou, Guillaume Joli, Luc Abalo, Arnaud Bingo
Pivoti: Bertrand Gille, Didier Dinart, Cedric Sorhaindo, Gregory Detrez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometTop tema
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.12.2011. u 09:01
    Vidi ovako Titi i Didi sigurno ostaju do OI 2016,igrali su 2009 bez mlađeg Gillea kao i dobar dio EP 2010 i njega itekako mogu zamijeniti,vođa ove selekcije i kapetan Fenandez,to se primjeti od njegova odlaska iz Ciudada izgubio je na brzini i agresivnosti ali još im može pomoći na ova dva... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.12.2011. u 02:11
    @Dario Da, znam da je bio na SP-u. Imao je odličan nastup i dobro je zamijenio Narcissea. Zato je dobro što ga nema. Ne znam na temelju čega to će Francuzi bit moćni u budućnosti. Već sada su slabiji, a kad se umirove Fernandez, B. Gille i Dinart, bit će 30% slabiji jer je to pola njihove obrane... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.12.2011. u 21:29
    express da li ti znaš da je Accambray išao na SP u Švedsku,isključivo kao zamjena za povrijeđenog Narcissea,da taj mali je odličan i nasljednik Narcissea nakon 2012,ali na EP im neće faliti ni najmanje!I ova Francuska je najjača ruk.rep.svih vremena,bit će moćni i nakon 2012 kad im odu braća... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.12.2011. u 17:34
    FRANCUZI PRVI BEZ GREŠKE!!eventualno ih mogu zeznuzi Danci..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.12.2011. u 12:46
    daleko najjači, zaustaviti ih jedino može nedostatak motiva ili ozljede.
    Obrisan korisnik