Zimski sportovi

Može li Schild impresivnije?

Sa Sljemena:Antonija Pavlić • utorak, 03.01.2012.
Može li Schild impresivnije?
Foto: Ivan Lacković

Marlies Schild po četvrti put osvojila je sljemensku krunu Snježne kraljice. Fenomenalna Austrijanka ostvarila je i petu nizanu slalomsku pobjedu ove sezone te joj se trenutačno zaista ne može pronaći slaba točka. Drugo mjesto pripalo je Tini Maze, a do prvoga postolja doskijala je i Michaela Kirchgasser...

Prva pobjednica sljemenske utrke za Svjetski skijaški kup Tanja Poutiainen prije dolaska u Zagreb izjavila je kako "Marlies Schild nije nedodirljiva".

"Trenutačno je u prednosti pred ostalima, no trebao bi nam to biti samo dodatni izazov. Ne predajem se i znam da mogu slaviti na Sljemenu; samo moram imati dobar dan."

No, simpatična Finkinja nije "pogodila" pa će svoju tezu o "nedodirljivosti" morati dokazivati na nekim drugim skijalištima, a "dobar dan" tražiti ipak neki drugi put. Marlies Schild i na Crvenome spustu bila je bolja i spretnija od svih te je peti put ove sezone konkurentice ostavila bez ikakve šanse.

Austrijska skijašica na Sljemenu je srušila i nekoliko novih (osobnih) rekorda. Premijerni put pobjednički je podignula ruke u zrak u pet redanih utrka, prvi put na jednome skijalištu slavila u četiri navrata...

Četverostruka Snježna kraljica u Zagrebu tek 2010. nije stala na pobjedničko postolje, a u odnosu na ostale skijašice na Sljemenu ima impresivnih 50 posto uspješnosti (usto je skijala sedam puta budući da je natjecanje 2009. godine propustila zbog teške ozljede).

Odličan drugi nastup izvela je drugoplasirana Tina Maze, ali ništa nije dovoljno dobro kada protiv sebe imate Marlies Schild. Slovenska predstavnica i ovaj put morat će se zadovoljiti drugom pozicijom, a prigodu čekati i čekati i čekati. Možda kada Marlies bude dosta...

Prvi put na slalomsko pobjedničko postolje stala je pak Michaela Kirchgasser - najbolje tri iz prve vožnje "odlučile" su ne mijenjati mjesta pa se tako na koncu veselila i još jedna Austrijanka. Na korak do ponavljanja prošlogodišnjeg uspjeha ostala je četvrta Manuela Moelgg, a peto i šesto mjesto pripalo je Mariji Pietilae-Holmner te Tanji Poutiainen.

Vodeća skijašica Svjetskoga kupa Lindsey Vonn bitno je popravila dojam iz prve vožnje. Pod svjetlima reflektora Amerikanka je od prvog do zadnjeg metra bila agresivna, odlučna i precizna te svoj plasman popravila za 14 mjesta. Premda se, kao i njezina najveća konkurentica Maria Höfl-Riesch, bori s bolešću, odnosno virozom, i na Sljemenu je upisala solidan broj bodova za ukupni poredak.

Sjajan rezultat iz Zagreba pamtit će i mlada Šveđanka Emilie Wiekstrom. Najbolje ostvarenje dosad bilježi iz posljednje slalomske utrke u Lienzu, ali nikada nije ušla u najboljih deset. Mlade skijašice očito se sve više pokazuju na velikoj pozornici; već ranije bljesnula je američka nada Mikaela Shiffrin, no na Sljemenu je prvu vožnju nesretno završila - u snijegu.

Međutim, ne mogu svi biti sretni i zadovoljni. Ove godine s tužnim uspomenama iz hrvatske će prijestolnice otputovati aktualna osvajačica Svjetskoga kupa Höfl-Riesch, koju su problemi s virozom očito shrvali te nije uspjela završiti drugu vožnju. Ista situacija dogodila se Kathrin Zettel, koja je bila ozbiljna favoritkinja za jedno od mjesta na postolju.

Zagreb, slalom:
1. Marlies Schild (Austrija) 2:01.32
2. Tina Maze (Slovenija) +1.40
3. Michaela Kirchgasser (Austrija) +2.27
4. Manuela Moelgg (Italija) +2.74
5. Maria Pietilae-Holmner (Švedska) +2.83
6. Tanja Poutiainen (Finska) +2.97
7. Emelie Wikstroem (Švedska) +3.27
8. Therese Borssen (Švedska) +3.36
9. Lindsey Vonn (SAD) +3.51
10. Nastasia Noens (Francuska) +3.57

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.01.2012. u 20:28
    kakva Schild covjece, pricao sam pola sata s Resi Stiegler ^^ odlicna utrka, i drago mi je zbog Tine, i zbog Lindsey jer je bila bolesna, a Schild covjek moze samo skinuti kapu.
    Obrisan korisnik
  • greenhorn03.01.2012. u 19:38
    uocpe nije losa ona Wikstrom
    greenhorn
  • db03.01.2012. u 19:10
    predobro trećeplasirana zaostaje 2 i pol sekunde, a desetoplasirana skoro 4 sekunde
    db
  • Janez_03.01.2012. u 19:09
    Bravo Tina, ljubim te!!!
    Janez_