Nogomet

Zlatna lopta u Messijevim rukama

Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 09.01.2012.
Zlatna lopta u Messijevim rukama
Foto: EPA

Argentinac Lionel Messi treću je godinu zaredom osvajač FIFA-ine Zlatne lopte, nagrade najboljem igraču svijeta. Za najboljeg trenera izabran je Pep Guardiola, pogodak godine djelo je Neymara, a objavljena je, između ostalog, i idealna momčad 2011. godine.

U švicarskom Zürichu večeras su dodijeljene nagrade najboljima po izboru FIFA-e u 2011. godini. Treću godinu zaredom Lionel Messi je zaslužio Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg igrača godine. S 47,8 posto glasova nadmašio je Cristiana Ronalda s 21,6 posto i suigrača Xavija, osvajača 9,23 posto glasova.

Argentinac se tako svrstao u društvo Cruyffa, Platinija i van Bastena, trostruke osvajače nagrade za najboljeg igrača svijeta. Također, jedini je uz sadašnjeg predsjednika UEFA-e osvojio tri puta uzastopce.

Barcelona je imala još razloga za slavlje jer je nagrada za najboljeg trenera otišla u ruke Pepu Guardioli. Trener katalonskog velikana je to prokomentirao riječima: "Želim podijeliti ovu nagradu s Mourinhom i Fergusonom, kao i sa svojim pomoćnikom Titom Villanovom. Želim je posvetiti s tisućama ljudi koji su preko 100 godina radili za Barcelonu i pomogli da bude jedna od najboljih momčadi."

Za najljepši pogodak u 2011. proglašen je Neymarov protiv Flamenga, odnosno Brazilac je odnio nagradu Ferenc Puskas, a prema glasovima navijača odabrana je i idealna momčad godine. Ona izgleda ovako: Casillas - Alves, Pique, Ramos, Vidić - Iniesta, Alonso, Xavi - Messi, Ronaldo, Rooney.

Posebna nagrada otišla je u ruke Sir Alexu Fergusonu, a vrijedi izdvojiti i japanske laureate. Homare Sawa, veznjakinja japanske reprezentacije, je nogometašica godine, a najbolji trener ženske momčadi je Norio Sasaki. Isto tako, Nogometni savez Japana dobio je nagradu za fair-play.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.01.2012. u 13:00
    Vidić je najbolji stoper na svijetu, a Rooney u formi ide uz bok Ronaldu i Messiju. Znam da bi neki u idealnu momčad strpali i sve ostale igrače barce ali nemere.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.01.2012. u 12:47
    pa dobro nisam ni ja neki fan vidic i znam da je precjenjen al ipak je covjek odigro sezonu na vrhunskom nivou i zasluzan je sto je manchester osvojio titulu premier lige zadnju godinu,pa je nakako logicno da on bude tu uz piqueta
    Obrisan korisnik
  • arsenal-lover10.01.2012. u 12:38
    Svaka čast Messi!!!!!!! Stvarno šteta što RVP nije u najboljoj momčadi usprkos odličnim partijama...
    arsenal-lover
  • Obrisan korisnik10.01.2012. u 12:20
    kao navijač reala, i nevolim ga, ali svaka čast...messi totalno zasluzeno!!! jos neka odvede argentinu do naslova u Brazilu (niko sretniji od mene) i na tronu najvecih svih vremena dolazi do promjene..vrijeme da maradona dobi nasljednika
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.01.2012. u 03:06
    Messi je cisti talenat a Ronaldo istrenirana zvijer..cestitam lesi :p
    Obrisan korisnik