Rukomet

Goluža: "Igrati svaku na život i smrt"

Ivana Strahija • petak, 13.01.2012.
Goluža: "Igrati svaku na život i smrt"
Foto: Dario Dodić

U Osijeku je održana posljednja konferencija za novinare hrvatske rukometne reprezentacije, koja u subotu ujutro putuje u Vršac. Izbornik Slavko Goluža odlučio je sa sobom povesti sve igrače s posljednjeg popisa, jer su još uvijek upitni zdravstveni statusi pojedinih igrača.

S popisa 19 reprezentativaca koji su bili na posljednjoj fazi priprema u Osijeku nitko nije otpao i svi će u subotu ujutro put Vršca. "Vidjet ćemo, situacija je takva da moramo pričekati. Ozljede Drage i Ivana te bolest Batinovića promijenila nam je sada stvari. Zato idu svi, a 15. siječnja na večer ćemo odrediti tko će igrati", objasnio je izbornik Slavko Goluža.

Što je odrađeno, odrađeno je, a Goluža komentira: "Nedostaje mi dana, kao i svakom izborniku, ali što je tu je. Radilo se dobro, taj pristup trebamo zadržati."

Promjene u igri Hrvatske mogle su se vidjeti na Croatia cupu, a opći je dojam da je Hrvatska sada mnogo bolja no pred Švedsku i Svjetsko prvenstvo: "Kad mi netko kaže da je ovo nova Hrvatska, ja razmišljam kako bih bio najsretniji da smo u ovakvom stanju bili i pred Švedsku, no tada smo imali dosta povreda i okolnosti su nalagale drukčije ponašanje. Odabir igrača je sada napravljen s težištem na brzinu i eksplozivnost, toga nije bilo u Švedskoj. No, i tada i sada su pozvani najbolji."

Goluža je najavio insistiranje na obrani kao ključu pobjeda, to je i ostao plan: "Obrana, čvrsta i pokretljiva, imamo visinu, a ja želim što više laganih pogodaka. No, i drugi trče i vraćaju se u obranu, a mi ćemo slijepo igrati svoju igru bez obzira na protivnike. Igrat ćemo kao da je svaka utakmica na život i smrt."

Igor Vori, kapetan reprezentacije, smatra da je Hrvatska spremna za izazove Europskog prvenstva: "Mislim da jesmo spremni, većinu posla smo napravili. Ne trebamo se međutim zanositi, da ne poletimo, jer to ne bi bilo dobro. Trebamo čvrsto biti na zemlji i maksimalno raditi u svakoj utakmici."

Island Hrvate ne može iznenaditi, smatra pivot: "U ovom trenutku su Islanđani opasniji s Petersonom na vanjskom, koji je brži nego Stefansson. Bit će to otvoreni fajt, nema velikih nauka, vidjet ćemo tko će prvi pokleknuti."

Usporedio je Vori atmosferu sada i pred godinu dana u Švedskoj te kazao: "Čim je radna atmosfera dobra, odmah je i sve ostalo dobro. Stvorila se nekakva kemija, koju treba zadržati, no to dolazi samo od sebe, nema na silu."

O ozljedama Vukovića i Balića Vori kaže: "Sve reprezentacije imaju problema, sve su izraubane, imaju ozlijeđenih igrača. Sigurno da su nam Drago i Ivano važni, no zbog toga se moramo još više skupiti i staviti glave skupa i dati još više od sebe."

Blaženko Lacković, još jedan iskusni Kauboj, o ozljedama i pripremnom razdoblju kaže: "Preživjeli smo pripreme, nadam se da će se problemi koje imaju Ivano i Drago do ponedjeljka riješiti i da će njih dvojica biti spremni za prvu utakmicu koja nam je izuzetno važna."

O Islandu hrvatski vanjski igrač razmišlja: "Na Stefanssonovoj poziciji Islanđani imaju dvojicu dobrih igrača, tako da će moći nadoknaditi taj izostanak. Mislim da nas nemaju čime iznenaditi, sigurno će pokušati igrati nekakvu ofenzivniju obranu, da nas malo istuku i natjeraju na greške. No, mi u posljednje vrijeme igramo brz rukomet, a lopta ide zbilja brzo, pa bi takva obrana mogla biti prednost nama."

Norveška i Slovenija nakon Islanda trebale bi biti lakše utakmice: "Svaku treba odraditi maksimalno, a ja se nadam da ćemo nakon Islanda imati dva boda. Treba ići korak po korak", kaže Lac.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2012. u 16:01
    jos da ti nisi izbornik bilo bi super! marioneta gopčeva mrs!!
    Obrisan korisnik