Nogomet

Milanski derbi i uvodi za dva Clasica

Sportnet • petak, 13.01.2012.
Milanski derbi i uvodi za dva Clasica
Foto: EPA

Najzvučniji ogled predstojećeg vikenda igra se na San Siru. Vječni gradski rivali Milan i Inter odmjerit će snage i zasjeniti ostatak Europe.

Premierligaši su izašli iz napornog ritma koji obilježava blagdanske dane. Većinu njih sada čeka odlazak afričkih igrača na Afrički kup nacija. Liverpoolu je veća briga suspenzija Luisa Suareza bez kojeg će odigrati na papiru možda najneizvjesniju utakmicu kola protiv Stoke Cityja. No, Redsi opet u svojim redovima imaju kapetana Stevena Gerrarda, a i ohrabreni su pobjedom u polufinalu Carling kupa na Etihadu.

Utakmica na Anfieldu jedna je od sedam koje će se "u paketu" odigrati u subotu u 16 sati. U istom terminu nastupit će i izravni konkurenti za naslov prvaka. Nakon dva uzastopna ligaška poraza, ozljedama pokošeni Manchester United čuvat će drugu poziciju ispred nepopustljivog Tottenhama. Crveni vragovi dočekat će Bolton Ivana Klasnića, autora sedam golova i četiri asistencije ove sezone, a Tottenham također "davljenika", Wolverhampton.

Sunderland je prošle sezone dobio Chelsea 3:0 na Stamford Bridgeu, a Crne mačke izgledaju jako dobro pod vodstvom Martina O'Neilla. Arsenal će u nedjelju s povratnikom Thierryjem Henryjem posjetiti Wales, Swansea, a City zaključuje kolo kod pretposljednjeg Wigana, gdje bi trebao održati minimalnu bodovnu razliku pred pratiteljima.

Pred španjolskim nogometašima je 19. kolo Primere, koje donosi nekoliko vrlo zanimljivih dvoboja. Sevilla će u derbiju kola ugostiti Espanyol, a pobjednik utakmice mogao bi napraviti važan iskorak u borbi za mjesta koja vode u Europu. Naime, obje ekipe trenutno imaju 24 boda, jedan manje od šestoplasirane Malage. Ivan Rakitić je u Sevillinoj pobjedi nad Valencijom u Kupu kralja sredinom tjedna za manje od trideset minuta provedenih na terenu upisao gol i asistenciju te će biti interesantno vidjeti hoće li hrvatski reprezentativac nastaviti u istom ritmu.

Real je nakon poraza od Barcelone kombinirano nanizao šest pobjeda u prvenstvu i kupu, a u subotu će gostovati kod Mallorce, koja se nalazi na 14. mjestu. Francuski reprezentativac Karim Benzema, s deset prvenstvenih pogodaka treći strijelac Reala, najavio je pobjedu: "Naš cilj je uvijek pobijediti. U odličnoj smo formi, ali iako znamo da će biti teško, dat ćemo sve od sebe da svladamo Mallorcu." Drugoplasirana Barca u nedjelju dočekuje Betis, a s obzirom na dosadašnju gol-razliku Katalonaca na domaćim utakmicama (39:0), teško je očekivati da ih Andalužani mogu iznenaditi.

Levante će i nakon teškog gostovanja u Bilbau biti četvrti na tablici, ali pitanje je s kolikim zaostatkom iza gradskog rivala Valencije, koja u subotu igra protiv slabog Sociedada. Nedjeljna utakmica Atletico Madrid – Villarreal još bi do prije nekoliko mjeseci vrlo vjerojatno bila označena derbijem kola, ali današnje tablično stanje govori da se ekipe nalaze tek na 11., odnosno 18. mjestu.

Sva pozornost u ovom kolu bit će usmjerena na San Siro, gdje će u jednom od klasičnih talijanskih derbija, milanskom derbiju della Madonnina, snage odmjeriti Milan i Inter. Milan kao domaćin i vodeća momčad lige dočekuje najljućeg rivala, koji za prvim mjestom zaostaje osam bodova i još uvijek ima šanse uključiti se u borbu za naslov. Inter je u prošlom kolu kod kuće deklasirao Parmu (5:0), a Milan je također upisao sva tri boda u gostima kod Atalante (0:2).

Što se sastava tiče, Milanu će u derbiju nedostajati Flamini, Yepes i Aquilani, dok Inter na gradskog rivala kreće u punom sastavu, izostat će tek Muntari zbog obaveza na afričkom Kupu nacija. Vijesti sa San Sira najviše će iščekivati Juventus, koji se nada porazu Milana i potpunom preuzimanju prvog mjesta na ljestvici.

Juventus u ovom kolu kod kuće dočekuje Cagliari i traži tri boda za potvrdu ili potpuno preuzimanje prvog mjesta na ljestvici. Porazima vodećih nada se Udinese, koji je u prošlom kolu potopio Cesenu (4:1) i došao na dva boda zaostatka za vodećima. Udinese u ovom kolu odlazi na Marassi na neugodno gostovanje kod Genoe, dok će Lazio, također jedan od pretendenata za naslov, bodove za približavanje samom vrhu tražiti u domaćem ogledu s Atalantom.

Francuski klubovi su u 2012. godinu ušli odrađivanjem Kup obveza, a ovog vikenda slijedi i drugi dio Le Championnata. Nositelj jesenske krune je PSG, a već u nastavku prvenstva neće imati lagan posao jer na Park prinčeva stiže neugodni Toulouse. No, dvije najzanimljivije utakmice 20. kola odigrat će prvi pratitelji lidera.

U subotu će predvođeni prvim strijelcem lige Giroudom nogometaši Montpelliera dočekati Lyon. Lavovi dolaze gotovo u punom sastavu, s Lisandrom Lopezom u pravoj formi, ali i upitnim Lovrenom zbog upale tetiva. Dan poslije kolo će zatvoriti Marseille i Lille utakmicom koju domaćini moraju dobiti misle li se ozbiljnije uključiti u borbu za sam vrh, odnosno približiti se ovotjednom suparniku.

Rennes će pokušati ostati visoko u poretku i nakon gostovanja kod Caena, dok će nekolicina ekipa s dna poretka tražiti bodove spasa. Ajaccio ima priliku pobjedom nad Auxerreom uhvatiti priključak s ostatkom karavane, ujedno goste dovesti u još veće probleme, a važnim domaćim pobjedama nadaju se i Dijon, Nancy te Brest.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2012. u 20:42
    sat govoriš ne mrdam sa kauča :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2012. u 20:39
    giroud je ubojica bice za par godina jedan od najboljih napadaca europe!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2012. u 20:33
    tottenham novi prvak
    Obrisan korisnik
  • gangrena13.01.2012. u 20:10
    ovaj giroud je zvijer, vrlo brzo će otići u neki veći klub iako bi volio da ostane u montpelieru jer imaju puno potencijala.
    gangrena
  • etti13.01.2012. u 20:03
    Ja se kao navijač Juventusa ne nadam porazu Milana, već neriješenom ishodu koji bi bio najbolji. Čak štoviše, ako netko mora pobijediti više bih volio da Milan dobije i ostavi Inter na 11 bodova zaostatka. Primarni cilj Juventusa ove sezone je ulazak u LP!
    etti