Rukomet

Nordijci i susjedi prijete Hrvatima

Piše:Ivan Dominik • subota, 14.01.2012.
Nordijci i susjedi prijete Hrvatima
Foto: Davor Sajko

Europsko rukometno prvenstvo počinje u nedjelju odnosno ponedjeljak, a apsolutno najvažnija skupina za sve Hrvate definitivno je skupina D. Kauboji će se u Vršcu sučeliti s dvije iskusne momčadi sa sjevera Europe, Islandom i Norveškom, a osim njih protivnik će izabranicima Slavka Goluže biti i susjedna Slovenija.

U jednom od najstarijih banatskih gradova, kojeg je osnovao ugarski kralj Žigmund Luksemburški, odigrat će se utakmice skupine D u kojoj je i Hrvatska. U srpskoj pokrajini Vojvodini na samoj granici s Rumunjskom smjestio se grad Vršac, jedan od najvažnijih poljoprivrednih, kulturnih, ali i sportskih središta Srbije. Najistočniji grad domaćin ugostit će četiri reprezentacije od kojih će tri izboriti plasman u drugu fazu natjecanja.

Dvorana u kojoj će se nadmetati neki od najboljih rukometaša današnjice zove se Millenium centar. Ta višenamjenska sportska dvorana primit će gotovo 5000 navijača od kojih će vrlo vjerojatno najbrojniji biti Hrvati. Kompletni centar izgrađen je prije 11 godina, u njemu se često održavaju različite sportske, kulturne i poslovne manifestacije, a između ostalog je i dom srpskog košarkaškog kluba Hemofarm.

Norveška

Igra i renome norveške reprezentacije raste iz godine u godinu, no još uvijek Norvežani nisu uspjeli izaći iz sjene ženske reprezentacije. Na prošlim natjecanjima nisu ostvarili zavidne rezultate. U Švedskoj su na Svjetskom prvenstvu bili deveti, na prošlom Europskom prvenstvu u Austriji zauzeli su sedmo mjesto, a najbliži vrhunskom rezultatu bili su prije tri godine na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj kada su došli do četvrtfinala.

Norveška ima kontinuitet, mnogo iskusnih i kvalitetnih igrača, ali nema konstantu i širinu na klupi. Na ovu smotru Norvežani ne dolaze u kompletnom sastavu, nedostaje legendarni vratar Steinar Ege i Kjetil Strand, a sigurno će najviše nedostajati lijevi vanjski Kristian Kjelling. ''Norveški David Beckham'', kako ga zovu, propušta prvenstvo zbog ozljede mišića. Njihovo odsustvo sigurno je velik udarac za momčad, međutim, još uvijek se u ekipi nalaze jaka imena poput igrača Löwena Bjarte Myrhola te Börgea Lunda koji predvodi Norvešku u napadu i u obrani. Tu su i izraziti pucač Erlend Mammelund, brzanac na krilu Havard Tvedten te igrač znakovitog imena Christoffer Rambo.

Bivši igrač, a danas izbornik norveške reprezentacije, Šveđanin Robert Hedin od 2009. godine vodi ovu momčad. U tom razdoblju je imao nekoliko solidnih nastupa na velikim natjecanjima, no ništa što bi previše zadovoljilo ljude u savezu. Ipak, ovaj 45-godišnji stručnjak na kormilu Norveške želi napraviti neki veći rezultat. Kao igrač je ostvario snove osvojivši zlato na Europskom prvenstvu 1996. godine, a ima i dva srebra s Olimpijskih igara u Barceloni i Atlanti.

Island

Prvi protivnik Hrvatske na otvaranju skupine u ponedjeljak bit će rukometaši Islanda. Momci s Vulkanskog otoka nisu ostvarivali veće rezultate na europskim smotrama sve do prošlog prvenstva u Austriji kada su uzeli broncu. Islandski rukometaši ostvarili su najveći uspjeh u povijesti sporta svoje zemlje kada su 2008. godine u Pekingu osvojili srebrnu medalju. Na oba velika natjecanja su za njih bili kobni Francuzi, a najveće su im mane manjak konstantnosti i oscilacije. U posljednjih nekoliko godina prometnuli su se u jednu od vodećih rukometnih sila.

Kapetan i vođa momčadi je ekscentrični Alexander Petersson, igrač s dugogodišnjim iskustvom u Bundesligi. Zanimljivo je to da je on zapravo Latvijac koji je zabilježio 40 nastupa za tu zemlju, dok nije uzeo državljanstvo svojih predaka i otišao iz rodne Rige živjeti i igrati na Island. Arnor Atlasson, Aron Palmarsson i Gudjón Valur Sigurdsson bit će mu najveća potpora dok je najgori gubitak ozljeda Olafura Stefanssona koji će propustiti ovo natjecanje.

Izbornik prvih suparnika hrvatskih rukometaša je dugogodišnji priznati rukometni stručnjak Gundmundur Gudmundsson. Popularni Gummi heroj je nacije, budući da je reprezentaciju, za koju je svojevremeno i igrao, odveo do najvećih uspjeha islandskih momčadskih sportova. Ujedno je i trener Rhein-Neckar Löwena, a kao igrač je dvaput nastupao na Olimpijskim igrama. On je čovjek koji je zaslužan za izvrsnu igru i odličnu pripremu Islanđana i bez Stefanssona.

Slovenija

Potpuni autsajderi ove skupine su naši susjedi Slovenci. Dani slave kada su u slovenskom dresu parketima koračali Beno Lapajne i Sergej Rutenka davna su prošlost, a medalju na europskim prvenstvima nisu nikad osvojili izvan Slovenije. Na posljednjim natjecanjima jedva su bili oko desetog mjesta dok se na Svjetsko prvenstvo 2009. nisu kvalificirali, kao ni na posljednje Olimpijske igre. Reprezentacija je pomlađena, ali su neki od najboljih igrača slavne generacije iz 2004. godine još uvijek u kadru.

U ekipi s mnogo manje poznatih imena ističu se bivši i sadašnji igrači CO Zagreba, Dragan Gajič, David Špiler i Gorazd Škof. Reprezentativni vratar, jedini je uz razigravača Uroša Zormana koji je nastupio na europskom prvenstvu u Sloveniji kada su tadašnji domaćini uz pomoć sudaca i Aleša Pajoviča posljednji put uspjeli pobijediti Hrvate. Ozlijeđeni su Jure Natek i Nenad Bilbija, a legendarno desno krilo Vid Kavtičnik više ne igra za reprezentaciju.

Dugogodišnji suradnik Zvonimira ''Noke'' Serdarušića jednog od ponajboljih rukometnih stručnjaka u povijesti, postao je izbornikom Slovenije. Ime mu je Boris Denić, a trenutno uz reprezentaciju ne trenira niti jedan klub. Iskustva i znanja ima, bio je pomoćnik u slovenskoj reprezentaciji tako da mu velika natjecanja nisu strani pojam.

Prognoza

U ovoj skupini ne bi smjelo biti iznenađenja pa bi Hrvatska, Island i Norveška trebale sačinjavati trojku koja će proći u drugi krug. Tim redoslijedom bi reprezentacije i prenosile bodove dok će Slovenija teško moći parirati ijednoj vrsti.

Hrvati pretendiraju na najviša postolja i odličje, Norveška želi pravi rezultat nakon mnogo godina ''životarenja'' po velikim natjecanjima, a Islanđani su tradicionalno neugodni i nepredvidljivi. Slovenija teško može ući u drugi krug pored ovih velikana, međutim, Slovencima ostaje borba i nada da mogu napraviti iznenađenje. Jubilarno deseto Europsko prvenstvo ponudit će puno dobrog rukometa, a tako će zasigurno biti i u skupini D.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.01.2012. u 18:06
    Nebi se baš kladio na razvoj događaja u skupini. Neće biti lako ovdje osvojiti sve bodove. Važno je pobijediti u 3 utakmice zato što je nepredvidivo koje 3 momčadi će proći dalje. Tko zna, baš bi Norveška mogla biti druga u skupini jer ima odličan raspored. Sigurno su u stanju dobiti Islanđane... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2012. u 16:57
    hhhhhh, lijepo je biti optimističan, ali eto, neki su ljudi i realni... Vidjet će se na parketu tko ima pojma o rukometu, a tko nema :)
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo914.01.2012. u 16:52
    pa da, nema on pojma, Slovenija bu prvak hhhh
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik14.01.2012. u 15:52
    I još nešto - ivan dominik - reporter se grdno vara ako misli, da SAlovenci neče proč skupinu. Najmanje treče čem biti....Izgleda da ovaj nema dosta pojma o rukometu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2012. u 15:51
    pa da vidimo - kako čete nas - Slovence i ostalel "kakati"?Da ne biste se možda baš vi "ukakali"...
    Obrisan korisnik