Rukomet

Golužina laka konjica po prvu pobjedu

Zvonka Keliš • ponedjeljak, 16.01.2012.
Golužina laka konjica po prvu pobjedu
Foto: Bruno Karadža

Hrvatska rukometna reprezentacija svoj put prema europskom vrhu započinje u ponedjeljak u Vršcu, večernjim dvobojem s rukometnom reprezentacijom Islanda. Izabranike Slavka Goluže odmah na startu Europskog prvenstva u Srbiji dočekao je težak zadatak, borba s možda najjačim protivnikom u skupini. Hrvatska u susret ulazi s velikim hendikepom, točnije neigranjem maestra Balića, dok su Islanđani oslabljeni za neigranje svog virtuoza Stefanssona. Pozitivan omjer u pobjedama i porazima na strani je Hrvatske stoga vrijedi tek pogledati što su ove momčadi pripremile za start Eura u skupini D.

Borba za europski vrh već je počela, a čast da otvore rukometne terene u Srbiji pripala je reprezentacijama skupina A i B. Ponedjeljak je stoga dan koji rukometnim zaljubljenicima donosi dvoboje reprezentacija najjače skupine prvenstva, skupine C, te dakako prvu utakmicu hrvatske rukometne reprezentacije koja odmah na startu donosi zanimljiv i napet dvoboj s reprezentacijom Islanda, možda i najvećim hrvatskim konkurentom u skupini D.

Svoj put priprema za Europsko prvenstvo u Srbiji Hrvatska je započela okupljanjem u studenom te nastupom na Kupu četiri nacije na kojemu se nije pokazala u najboljem svijetlu. Izbornik Slavko Goluža kod svojih je igrača inzistirao na radu na obrani, obrani i samo obrani. Međutim, to na turniru u Srbiji nije urodilo plodom. Ponovno okupljanje uslijedilo je u prosincu kada ozbiljno počinje rad i pripreme za nadolazeće Euro, a izbornik Goluža i dalje inzistira na obrani, no želi i brz ritam te lagane pogotke iz kontri i polukontri.

Poželio je Goluža i manje mučenja lopte te forsiranja pivota, a svoju tako uigranu laku konjicu pokazao je na pripremnom turniru u Osijeku, točnije, Croatia cupu gdje su Hrvati protiv Slovaka i Šveđana pokazali nešto novo, no itekako pozitivno i vrlo dobro. S pozitivnim mislima u glavi i posljednjim usavršavanjima u napadu Goluža je s hrvatskim reprezentativcima krenuo u posljednji dio priprema te je na koncu sa svojih 16 izabranika, naime, netom prije odlaska u Srbiju iz prvotnih 19 otpali su Marin Šego, Marino Marić i Hrvoje Batinović, krenuo put Srbije, točnije, Vršca i Millenium centra.

Idemo po pobjedu

Svoje posljednje misli pred susret s Islandom izrekao je i vratar Mirko Alilović: "Sve je već rečeno tako da nema smisla da ulazimo u dublje analize, već 15 dana pričamo o ovoj utakmici. Island je opasan protivnik, no mi se ne bojimo i idemo na pobjedu. Na nama je da iziđemo na teren i damo sve od sebe i ako Bog da, da pobijedimo."

Pred hrvatskom momčadi sada je i ona prava stvar, naime, ponedjeljak donosi prvi susret na prvenstvu i to s Islandom nad kojim bi pobjeda osim pozitivnog učinka i bodova za dalje dala i dodatno samopouzdanje, a plan za njeno ostvarivanje je: "Želim čvrstu i agresivnu obranu, što više trke u polukontri, što više laganih pogodaka, kojima ćemo Islanđane pritisnuti i onemogućiti ih da mijenjaju ta dva svoja igrača. Taj treći i četvrti igrač, koji igraju u sredini, su najagresivniji i praktički drže tu obranu", izjavio je hrvatski izbornik koji je cijelo ovo vrijeme svoju momčad fokusirao samo i jedino na Island.

Poletna i pozitivna Hrvatska s čvrstom obranom i brzim i lakim golovima jest ono što očekuje Islanđane na samom startu turnira. Brončani s Eura u Austriji će, pak, srebrnu europsku momčad pokušati svladati svojom poznatom čvrstom obranom i dobro poznatim iskustvom. Na putu prema Euru Islanđani su sudjelovali na izuzetno jakom Totalkredit kupu gdje su snage odmjerili s reprezentacijama Danske, Poljske i Slovenije, a nakon odličnih igara našli su se i u samom finalu gdje su na koncu ipak poraženi od Danske s četiri gola razlike (31:27). Nakon turnira u Danskoj Islanđani su svoju posljednju provjeru imali na domaćem terenu protiv Finske gdje su bili nadasve uvjerljivi te su slavili s čak +17 i 43:26. Po svemu sudeći sigurno je jedino da će borba u prvom kolu skupine D u Vršcu između Hrvatske i Islanda biti napeta i nadasve zanimljiva, a pobjednik će, pak, svakako biti poznat u ponedjeljak navečer.

Dosadašnji susreti

Hrvatsku i Island veže kratka povijest međusobnih susreta iako su se obje reprezentacije posljednjih desetak godina plasirale na gotovo sva veća natjecanja. Europsko prvenstvo u Srbiji donijet će njihov tek četvrti službeni susret, dok su se u prijateljskim susretima između 1992. i 2002. godine ove dvije momčadi susrele tri puta, a Hrvati su odnijeli dvije pobjede.

Hrvatska i Island po prvi su puta na velikom natjecanju snage odmjerile na Europskom prvenstvu 2006. godine u Švicarskoj, u drugom krugu natjecanja, kada je Hrvatska slavila za gol razlike (31:30). Uslijedilo je potom Europsko prvenstvo u Austriji 2010. godine i ponovno drugi krug, no tada je susret završen bez pobjednika, točnije, rezultatom 26:26. Posljednji susret dosta je poznat i relativno svjež, naime, na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj prošle godine Hrvati su se s Islanđanima borili za peto mjesto te su u Malmöu slavili s minimalnom prednošću 34:33. S obzirom na vrlo dobar skor Hrvatske nad Islandom vrijeme je da se u četvrtom međusobnom susretu ide po treću pobjedu.

Prednosti i mane Hrvatske

Velik hrvatski hendikep na Euru u Srbiji jest ozljeda prepona jednog od najboljih rukometaša svijeta te igrača CO Zagreba, Ivana Balića. Ne treba ni spominjati koliko je sama njegova pojava na terenu važna, naime, osim što je presudno njegovo znanje, moć i odlučnost u ključnim trenucima, svaka momčad i svaki igrač koji pred sobom na terenu ima jednog Balića podsvjesno u sebi zna tko je i što je on te kolika je njegova veličina i znanje. S druge strane, Balić ulijeva poštovanje i kod sudaca, ali i kod protivničkih trenera, a koliko je omiljen među navijačima ne treba nimalo dodatno spominjati jer nadasve je jasno da dvorana, bila ona u Srbiji, Brazilu ili Španjolskoj, poludi kada na teren kroči ovaj rukometni virtuoz.

Uz Balića, na listi ozlijeđenih našao se i bundesligaš Drago Vuković koji svoju ozljedu ramena polako, ali sigurno sanira, već trenira s loptom te za njega postoji veća vjerojatnost u što brži povratak u redove Hrvatske. Unatoč dvojici izuzetno važnih ozlijeđenih igrača Hrvatska ove godine ima najboljeg hrvatskog rukometaša, Hamburgova Domagoja Duvnjaka koji je svoju momčad prošle godine odveo do naslova njemačkog naslova te Final Foura Lige prvaka, a uza sve to godinu je dana stariji i iskusniji te sigurno može snositi veću odgovornost. Ono što Hrvate još krasi jest novostečena ili, pak, povraćena poletnost, brzina te ono prijeko potrebno zajedništvo, ona dobra klapa koja je dugi niz godina nosila igrače i nizala velike uspjehe, a protiv tog zajedništva nije bilo lijeka ni rješenja za nijednog protivnika.

Prednosti i mane Islanda

Islanđani su u Srbiju doputovali oslabljeni za glavnu kariku i nositelja igre, Olafura Stefanssona, kao i itekako važnog srednjeg vanjskog igrača Kopenhagena, Snorrija Gudjonssona. Islandski izbornik Gudmundur Gudmundsson gubitak Stefanssona vidi na sljedeći način: "Mi idemo na natjecanje bez Stefanssona, ali vjerujem da će se drugi igrači još dodatno iskazati i da će ga zamijeniti. Vjerujem svim svojim igračima, ali isto tako znam da će bez Olafura biti jako teško. Mi smo iskusna momčad i ako će biti naš dan nema protivnika kojeg ne možemo srušiti. Samo moramo ići korak po korak." U posljednji tren pod veliki je upitnik stavljen i nastup vratara Paula Bergena Gustafssona koji je doputovao u Srbiju, no ozlijeđen je od samog dolaska.

S druge strane, jedan od ključnih igrača Kiela, Aron Palmarsson, kao i član berlinskih Lisica, Alexander Petersson, ali i Robert Gunnarsson, igrač Rhein-Neckar Löwena, mogu biti i sigurno jesu igrači koji su itekako presudni i koji će povesti igru Islanđana unatoč ozljedama i izostanku nekih od ključnih islandskih igrača. Islandska čvrstina u obrani te prodorna snaga šuteva vanjskih pucača sigurno će biti teške, ali ne i nerješive prepreke za Hrvate.

EP 2012., 1. kolo:
Hrvatska - Island, 20:15

Euro 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Norveška28:27Slovenija
Hrvatska31:29Island
1Hrvatska 388:78+106
2Slovenija 390:91-12
3Island 395:97-22
4Norveška 380:87-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 17:33
    Naši največi problemi su Vratari i desni vanjski neznam jeli mogću konkurirati fancuzima sa dva tako veilika nedostatka,navijat ćemo sretno naši
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 17:31
    Ova tekma će pokazati kako je radio Gobac ovaj mene Goluža sa ekipom i jeli dobro odabao
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 13:26
    bigmerv po cemu ti zakljucujes da smo losi snobe jedan??ovaj turnir prije prvenstva smo jako dobri bili,svedane lako dobili a ako nemozemo bez balica dobit ove tri repke u prvom krugu,onda nek se odma vrate doma
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 11:26
    mislim da nema straha na početku, iako neće biti balića, jer duvnjak je 'zvijer'! 23 godine, fizički jak, već iskusan, igra u jakom klubu, ima top u ruci, hrabar je! vuković će igrati već protiv janeza i norvežana. bilo bi čak poželjno da balić preskoči prvi krug, te svjež dočeka drugi. nadam se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 10:57
    balic je legenda, ali ponekad je zna i podbaciti(ako nije bio spreman), duvnjak je sazreo u HSV-u nemamo se cega bojati....
    Obrisan korisnik