Euro 2012. - Skupina D, 1. kolo, 16.01.2012, 20:10 h
Hrvatska
Hrvatska 31:29 Island
Island

Infarktna pobjeda Hrvatske nad Islandom

Ivana Strahija, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 16.01.2012.
Infarktna pobjeda Hrvatske nad Islandom
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija Euro je otvorila baš "hrvatski", parajući živce onima pred malim ekranima. Do pobjede su Kauboji došli tek u zadnjim minutama, nizom od četiri gola Štrleka, Čupića i Buntića. No, najsjajniji od svih bio je Alilović pred hrvatskom mrežom, on je suigračima otvorio put do pobjede...

Hrvatska - Island 31:29 (14:15)

Euro 2012., 1. kolo
Suci: Geipel, Halbig (Njemačka)

Hrvatska: Balić, Duvnjak 4, Lacković 5, Kopljar 1, Vori 3, Gojun, Losert, Horvat, Bičanić, Vuković, Buntić 5, Alilović (16 obrana, 1 sedmerac), Štrlek 8, Čupić 5(5), Musa, Ninčević

Island: Gustavsson (10 obrana, 1 sedmerac), Svavarsson 2, Kristijansson, Palmarsson 5, Ingmundarsson, Hallgrimsson 3, Altason 5, Olafsson 2, Sigurdsson 8(4), Gudmundsson, Jakobsson, Gunnarsson, Ragnarsson

Sedmerci: Hrvatska 5/6, Island 4/5
Isključenja: Hrvatska 8 minuta, Island 8 minuta

Hrvatska je u susret ušla s Ivanom Balićem na klupi, ali i s brzim pogotkom Duvnjaka. Na drugoj strani uspješan je bio i Petersson, a nakon šest minuta igre Island je stigao do svoje prve prednosti. Na semaforu je tada stajalo minimalnih 3:2. Nakon nekoliko minuta igre pogodak za pogodak prvu svoju obranu upisao je Mirko Alilović, iskoristio je to Vori za brzi protunapad i +1 za Hrvatsku.

U periodu od devete do 12. minute igra hrvatske nije bila na željenoj razini, reprezentativci Islanda preko Svavarssona prvi puta dižu prednost na dva pogotka razlike. U istoj minuti Jakobsson na dvije minute napušta igru i Hrvatska najviše zahvaljujući dvostrukom strijelcu Štrleku na najbolji način koristi igrača više.

Alilović je ponovno uspješno reagirao u 16. minuti, a tada je u vatru gurnut i Balić. Upravo on, a potom i Lacković nisu uspjeli matirati Gustavssona, a neuspjela akcija istog dvojca rezultirala je u 20. minuti oduzetom loptom i Island je prvi puta na +3. Nakon zatražene minute odmora Jakobsson je zaradio novo isključenje, a igrača više ovoga je puta brzo iskoristio Lacković.

Ipak, ovoga puta dvije minute odmora Hrvatska nije jednako uspješno iskoristila kao nekoliko minuta ranije. Atlason poentira drugi puta za redom, a na drugoj strani pogotkom ne uspijeva uzvratiti Čupić. Prvi pogodak Kopljara bio je onaj za 10:12 šest minuta prije odlaska na odmor. U idućim minutama u strijelce se sa sedam metara upisuje Čupić, potom je uspješan i Lacković, a za izjednačenje se u 27. minuti pobrinuo Štrlek.

Već u idućem islandskom napadu Štrlek radi prekršaj za isključenje i sedam metara, Sigurdsson je siguran i protiv Loserta. Priliku za novo izjednačenje propustio je minutu prije kraja Buntić, Sigurdsson je pak ušao u seriju i prvih pola sata igre zaključeno je rezultatom 14:15.

Nastavak susreta donio je Hrvatskoj novi pokušaj izjednačenja rezultata. Alilović je upisao novu obranu, a nakon prekršaja na Duvnjaku stopostotan sa sedam metara ostaje Čupić. Iduće četiri minute oba su sastava postigla po dva pogotka, a zatim Golužini izabranici ponovno padaju na -2. Ponovno je u idućoj minuti obranom svom napadu priliku dao Alilović; Buntić tu priliku ne propušta i od 19:19 pa sve do 48. minute i 23:24 igrao se pogodak za pogodak.

Na ulasku u posljednjih 15 minuta susreta Vori pogađa vratnicu i još uvijek nema toliko željenog dolaska u prednost. Vodu na mlin Islandu dodatno je usmjerilo i isključenje Baliću i Islanđani bez veće muke, preko Palmarssona sa crte drže više od samo minimalne prednosti. Stopostotni Štrlek svoj je šesti pogodak postigao u 50. minuti, postavio je tada 25:26, a isti se rezultat zadržao i iduće tri minute.

Sedam minuta prije kraja važna obrana Alilovića gura Buntića u priliku za pogodak s igračem manje, a 26:26 minutu kasnije očuvala je 13. obrana hrvatskog vratara. Atlason i Petersson, odnosno Duvnjak i Štrlek uspješno su okončali akcije svoje vrste i posljednje četiri minute nudile su pravu dramu. Promašaj Palmarssona pokazao se ključnim u toj završnici. Buntić je s druge strane pronašao put do Gustavssonove mreže za 29:28, a hrvatske navijače razveselila je potom nova intervencija Alilovića.

Susret u kojem je hrvatska reprezentacija većinu vremena hvatala priključak zaključio je Štrlek za 31:28, a Hallgrimsson je uspio tek smanjiti na -2.

Nakon ovakvog početka ostaje nadati se da će Hrvatska popraviti probleme koje je imala u obrani, ali i da će u susretima protiv Norveške te Slovenije pokazati ono na čemu je radila cijele pripreme. Veseli povratak Balića na parket, nakon što su se svi skoro pomirili s time da ga protiv Islanda neće gledati, a svakako veseli i Alilović, koji je sa 16 obrana bio upravo ono što je Hrvatskoj trebalo.

Euro 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Norveška28:27Slovenija
Hrvatska31:29Island
1Hrvatska 388:78+106
2Slovenija 390:91-12
3Island 395:97-22
4Norveška 380:87-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.01.2012. u 17:46
    Bravo za Mirka Alilovića, on nam treba za nadam se velike utakmice na kraju!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2012. u 11:48
    jedva čekam sutrašnju tekmu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2012. u 11:15
    http://www.youtube.com/watch?v=neRTQGV_9tM&feature=related
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2012. u 10:08
    Više manje svi komentari stoje. ZAKLJUČAK NA KRAJU: Imamo odlične igrače i očajnog trenera zbog kojega čemo se mučiti cijelo prvenstvo i nakraju vjerojatno ostati bez medalje. Pa taj Goluža trkelja več mjesec dana kako sprema obranu 6-0 za Island i onda uz odličnog Alilovića popijemo 29 golova!?... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2012. u 09:12
    počet ću s lošim stvarima, kako bih komentar završio u pozitivnom tonu, jer smo ipak pobijedili jednu jaku repku (ne i vrhunsku)! dakle, pod broj 1.) KOPLJAR....ne treba se tu puno objašnjavati. taj čovjek je smetalo u ovoj repki, ako kiksamo na ovom EP-u, on će biti za to zaslužan. u napadu nisam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik