Rukomet

Dan velikih vratara, čak i hrvatskog

Piše:Damir Žbulj • utorak, 17.01.2012.
Dan velikih vratara, čak i hrvatskog
Foto: Davor Sajko

Drama, jedna je riječ koja bi sigurno mogla biti zajednički nazivnik svih susreta odigranih u ponedjeljak na rukometnom Euru u Srbiji. Prvo kolo zaključeno je podjelom bodova Rusa i Mađara, Norvežani su okrenuli Slovence kako bi stigli do minimalne pobjede, Španjolci su zaskočili Francuze, a dojam ne bi bio potpuni da Golužini izabranici nisu 59 minuta kidali živce svojim navijačima...

Današnjim okršajima u skupinama C i D zaključeno je prvo kolo europske rukometne smotre. Novi Sad grad je domaćin Francuzima, Španjolcima, Rusima i Mađarima, koji se zbog velikog broja svojih navijača jedini tamo domaćinski i osjećaju.

Upravo su Mađari i Rusi odigrali utakmicu punu uspona i padova na obje strane terena. Vodili su hrvatski sjeverni susjedi i s pet pogodaka viška u prvom poluvremenu, da bi do odlaska na odmor Rusi izjednačili rezultat. U nastavku, ponovno se golovi postižu u serijama, vodili su i jedni i drugi pa je možda neodlučeni ishod najrealniji i najpravedniji za obje ekipe. Gledajući okom nevinog promatrača.

Malo statistike

Najbolji strijelci: Štrlek (HRV), Csaszar (MAĐ), Sigurdsson (ISL) - osam golova
Najbolji asistenti: Atman (RUS) 9, Mamelund (NOR) 7, Lacković (HRV), Zorman (SLO), Csaszar (MAĐ) - šest asistencija

Međutim, najglasnije je drugog dana natjecanja odjeknuo ishod dvoboja Španjolaca i aktualnih osvajača svih mogućih rukometnih medalja, Francuza. Karabatić i društvo ušli su u prvenstvo kao veliki favoriti, ali slabo otvaranje koštalo ih je bodova. Španjolci su pred početak natjecanja kukali za Šterbikom, ali ih je vječno mladi, gotovo 40-godišnji Hombrados, uz dobru igru u obrani njegovih suigrača, odveo do slavlja, u dvoboju gdje su većinu vremena dominirali, ali i gdje su pred kraj mogli ispustiti zasluženu prednost i pokloniti bodove protivniku. Na njihovu radost, ipak će im velika pobjeda donijeti ogromno samopouzdanje pred ostale dvoboje u grupi C.

U skupini D, u sjeni hrvatskog obračuna s upornim islandskim Vikinzima, njihova norveška braća svladala su Sloveniju, ali igrači iz Dežele pokazali su kako će i Hrvatskoj biti opasan protivnik i sigurno nas u srijedu u Vršcu očekuje uzbudljivi susjedski dvoboj. Vodili su Norvežani u početku, a Slovenci u nastavku utakmice, no, u završnici okršaja, na Škofove majstorije među vratnicama istom mjerom je odgovorio njegov norveški kolega Erevik. O konačnom ishodu odlučivala je jedna lopta, jedna sudačka odluka, jedan crveni karton, jedan sedmerac, a rezultat se na semaforu na kraju zaustavio na plus jedan za Norvešku.

Utakmica dana

Naravno da je utakmica dana ona Hrvatske i Islanda. Velika očekivanja pred svako kontinentalno ili svjetsko natjecanje bacaju potpuno drugačije svjetlo na izvedbu hrvatskih reprezentativaca. Već su se navijači mogli pripremiti na infarktno i šokantno otvaranje natjecanja, a Golužini izabranici nisu u tom pogledu razočarali. Kidali su živce i sebi i gledateljima gotovo čitavu utakmicu, ali na krilima odličnih Alilovića, Štrleka i napadački raspoloženog Buntića, stigli su do pobjede nad neugodnim suparnikom. Nije tu bilo puno ljepote, nije čak niti bilo svih onih obrambenih i tranzicijskih elemenata koje je izbornik pred početak natjecanja najavljivao, no, pobjedi se ne gleda u zube, a već u srijedu protiv žilavih Slovenaca imat će novu priliku za demonstraciju rukometnog znanja i moći. Nadamo se s identičnim rezultatskim ishodom.

Igrač dana

Iako je službeno, od strane EHF-a, hrvatskim igračem utakmice proglašen Manuel Štrlek, koji je protivničku mrežu nepogrešivo tresao osam puta (8/8), igrač dana je ipak Mirko Alilović, koji je protivničke pokušaje zaustavljao čak u 16 navrata, a posebno je bio važan i jedan skinuti sedmerac osam minuta prije kraja, kada se utakmica mogla slomiti na islandsku stranu. Toliko spominjani, čak i prozivani hrvatski vratari ipak su proradili, no, za reprezentativni uspjeh bit će potreban kontinuitet dobrih nastupa. Pokazali su da mogu stati u isti odlomak s ostalim europskim jedinicama, jer i Hombrados, koji je s 15 obrana izludio Francuze te Norvežanin Erevik, koji je Slovencima zaustavio 20 udaraca, također podjednako zaslužuju ovu nagradu i na lijep način zaokružuju ovu vratarsku priču prvog kola u skupinama C i D.

Tragičar dana

No, nisu baš svi vratari svojim nastupima osigurali bodove svojim reprezentacijama. Bivši Zagrebaš, ljubimac zagrebačke publike, Gorazd Škof obranio je 19 norveških udaraca, ali njegovo fantastično izdanje nije bilo dovoljno da Slovenija stigne do pozitivnog rezultata. Hrvatski navijači nadaju se sličnom bodovnom raspletu i u srijedu, makar je njegova dobra forma veliko upozorenje za Balića i ekipu.

Izjava dana

Izbornik Francuza Claude Onesta sigurno nije bio zadovoljan nakon poraza, a ovako je počastio protivnike iz prvog kola : "Čestitke fantastičnim Španjolcima, to prvo. Meni je ova utakmica dokazala da naše pripreme za ovo prvenstvo nisu bile dobre. Možda da smo igrali protiv lošije momčadi, mogli bismo nekako izboriti povratak u utakmicu, ali Španjolsku ne možemo dobiti ako nismo na 100 posto.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.01.2012. u 11:47
    zašto czaszar, kad je štrlek isto imao 8 golova (uz 100% šuta), a hrv je pobijedila (mađarska ipak nije)?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2012. u 10:43
    Malo subjektivno...Igrac dana bi u svakom slucaju trebao biti Csaszar, ali dobro, nema veze :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2012. u 09:04
    kao što sam rekao...imam dobar osjećaj u vezi naših vratara na ovom EP-u! sada ih priprema zorko, a ne wanna be celebrity šola! ako svaku tekmu budu na 12-15 obrana, medalja je sigurno naša!
    Obrisan korisnik