Rukomet

Makedonci slave prolaz, Danci razočarali

Piše:Ante Dubravac • petak, 20.01.2012.
Makedonci slave prolaz, Danci razočarali
Foto: EPA

Petog dana Europskog rukometnog prvenstva koje se održava u Srbiji odigrani su posljednji susreti u skupinama A i B nakon kojeg su poznati svi sudionici drugog kruga. U nastavak natjecanja s maksimalna četiri boda ulaze Srbija i Njemačka.

Završeno je natjecanje u skupinama A i B te su poznati svi sudionici drugog kruga Europskog prvenstva. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju Njemačka i domaćin Srbija dok se od Danske očekivalo puno više.

U rezultatski potpuno nevažnoj utakmici reprezentativci Srbije, koji su već osigurali prolaz s četiri boda, sastali su se sa Slovačkom koja je u prva dva susreta doživjela dva poraza od čega je posebno bio težak onaj protiv Poljske rezultatom 41:24. Ulogu apsolutnih favorita domaćini su opravdali u prvom poluvremenu pa 15 sekundi prije odlaska na odmor na semaforu svijetli 13:5, velikih osam pogodaka prednosti za Srbiju.

Statistika

Najbolji strijelci: Kiril Lazarov (Makedonija) 21, Niclas Ekberg (Švedska) 20 i Filip Jicha (Češka) 19

Najbolji asistenti: Pavel Atman (Rusija) i Filip Jicha (Češka) po 17, Uroš Zorman (Slovenija) 16 i Kiril Lazarov (Makedonija) 13

Najviše isključenja: Oliver Roggisch (Njemačka) 14 minuta, Michal Kopco (Slovačka) 12 minuta i Miha Žvižej (Slovenija) 10 minuta

Najbolji vratari: Petre Angelov (Makedonija) 48% (11/23), Darko Stanić (Srbija) 46% (30/65), Jose Manuel Sierra (Španjolska) 38% (14/37) i Marcin Wichary (Poljska) 38% (27/72)

Međutim u nastavku susreta Slovaci pokazuju veliki karakter te polako tope prednost domaćina da bi tri i pol minute prije kraja Duris zabio za 20:20. Iako su Srbi u idućem napadu došli u vodstvo hrabri Slovaci pogađaju za konačnih 21:21. To je rezultat koji im ništa ne znači, ali svakako još jednom treba istaknuti pravi sportski pristup s kojim su igrali svih 60 minuta.

Priča za sebe još su jednom bili Makedonci. Već po običaju dvorana u Nišu je bila premala za sve koji su željeli uživo pratiti dvoboj protiv Češke koji je bio izravna borba za odlazak u drugi dio. Nakon što je prvih 30 minuta završilo s neriješenim rezultatom 12:12 nastavak susreta ponudio je na parketu samo jednu momčad.

Na krilima fantastičnih navijača, ali i svoje prve zvijezde Kirila Lazarova koji je postigao sedam pogodaka Makedonci dolaze do uvjerljivog slavlja 27:21 i donose veliku radost svojim navijačima. Iako je i ovo veliki uspjeh sigurno je da ni u nastavku nikome neće biti lako protiv izuzetno motiviranih Makedonaca.

Utakmica dana

U derbiju skupine B rukometaši Njemačke su lakše od očekivanja došli do vrlo vrijedne pobjede protiv Švedske čime u drugi dio natjecanja prenose maksimalna četiri boda što bi se u konačnici moglo pokazati kao ključno u borbi za polufinale. Iako se očekivala puno izjednačenija utakmica Njemačka je odlično ušla u susret te već u desetoj minuti stvorila prednost od pet pogodaka te ih mirno očuvala do kraja za konačnih 29:24.

Igrač dana

Iako je Lazarov još jednom pokazao koliko znači za svoju reprezentaciju prvo ime dana bio je Uwe Gensheimer koji je na parketu proveo svih 60 minuta pri čemu je čak devet puta poslao loptu iza leđa švedskih vratara. Treba istaknuti i učinak Grzgegorza Tkaczyka koji je bio precizan sedam puta.

Tragičari dana

Tragičari dana, a definitivno i najveće razočaranje dosadašnjeg dijela prvenstva su reprezentativci Danske. Iako ih je većina uoči početka prvenstva svrstavala u najuži krug kandidata za najsjajnije odličje izabranici Ulrika Wilbeka su se porazima od Srbije i Poljske doveli u vrlo tešku situaciju da natjecanje nastavljaju bez bedova. Da nešto ne štima u redovima aktualnih svjetskih viceprvaka svjedoči i susret protiv Poljske u kojem je Danska početkom drugog poluvremena imala pet pogodaka prednosti, ali ni to im nije bilo dovoljno da zabilježe pobjedu.

Izjava dana

Makedonski izbornik Zvonko Šundovski prolaz u drugi krug natjecanja posvetio je navijačima: "Pobijedili smo kada nam je to bilo najvažnije i stvarno sam sretan zbog naših navijača. I u Beogradu ćemo igrat sa srcem i nadamo se kako ćemo osvojiti još neke bodove."

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.01.2012. u 11:39
    Ne ni ispadna kako shto ocekuvavme. Ocekuvavme mizernata Germanija da izgubi od Svedska kako bi prenele 3 boda vo slednata faza. Vaka samo treba da imame mnogu sreka i podrshka od fanovite za da napravime neshto poveke ili slicno na kosarkarite.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2012. u 09:42
    dragi makedonci, želim vam 3 pobjede u novoj skupini, pa da se vidimo u polufinalu:)! što se tiće ovog EP-a....stvarno je do sada bili nekoliko iznenađenja, i to velikih! jedva čekam danas našu tekmu, ali i da vidim francuze protiv neugodnih mađara! ako prenesmo 4 boda, mislim da smo 99% u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • hanson20.01.2012. u 06:44
    Mislim da svako sa prostora ex yu a i sire ko imalo prati rukomet i sport opcenito navija za makedonce. Toliko borbenosti, pozrtvovnosti i motiviranosti nikad nisam vidio. Oni svaku utakmicu daju i puno vise od svojih mogucnosti i time nadoknadju inferiornort u nekim drugim segmentima. Isto tako je... [više na forumu]
    hanson
  • Obrisan korisnik20.01.2012. u 02:06
    Prenosim vam slavlja iz Makedonije..u dvorani je bilo fantasticn..4 000 navijaca pjevali! zelja..motiviranosti..je bila presudna..tekma je bila..straaasna..puno emocije..puno napetosti..Zahvaljujem se nasim momcima na velikoj borbi..sto su srce na terenu ostavili..sportski pobjedili..i nas... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2012. u 01:11
    ne bih ja još otpisivao dance...jer smatram da su u stanju dobit sve 3 ekipe iz B skupine, samo što im se mora poklopit i kiks(evi) poljaka....a poljaci su itekako skloni oscilacijama.....sto se tice Nijemaca, reci cu samo: DAO BOG DA SE SASTANU S NAMA HRVATIMA U POLUFINALU!
    Obrisan korisnik