Nogomet

Crne antilope krenule pobjedom

Branimir Markota • nedjelja, 22.01.2012.
Crne antilope krenule pobjedom
Foto: EPA

Večeras su odigrane utakmice prvog kola skupine B Afričkog kupa nacija. Obala Bjelokosti je minimalno, ali zasluženo nadjačala Sudan, dok je momčad Angole s 2:1 pobijedila neugodnu reprezentaciju Burkine Faso.

Po mnogima najveći favorit Afričkog kupa nacija, reprezentacija Obale Bjelokosti, uspješno je otvorila natjecanje i večeras u Malabu izvukla važnu pobjedu protiv vjerojatno najslabije momčadi skupine, Sudana. Izbornik Slonova Francois Zahoui postavio je napadački orijentiranu igru s čak tri napadača (Drogba, Kalou, Gervinho) i priželjkivao brzi pogodak kojim bi olakšali put do pobjede.

Slonovi su dominirali i prijetili su uglavnom preko Gervinha i Drogbe. Upravo je potonji igrač Chelseaja slomio otpor žilavog Sudana u 39. minuti i donio prednost Obali Bjelokosti. Imao je i Sudan nekoliko pokušaja preko Bashira i Yousifa, no vratar Slonova, Barry iskazao je sigurnost i otklonio opasnost pred svojim vratima. Bjelokošćani su također napadali i drugi pogodak, ali uz puno opreza te nisu ništa htjeli prepustiti slučaju jer pobjeda na otvaranju turnira ima višestruku vrijednost.

U drugoj utakmici večerašnjeg programa Afričkog kupa nacija i drugi favorit za prolazak dalje iz skupine B uknjižio je tri važna boda. Naime, momčad Angole je u drugoj utakmici odigranoj u Malabu savladala Burkinu Faso s 2:1 i tako povećala akcije za prolazak u drugi krug. Prvo poluvrijeme je bilo za zaborav i tek se u drugom dijelu odlučio pobjednik.

Angola je povela u 48. minuti preko Mateusa, koji kruh zarađuje u portugalskom Nacionalu. No, Burkina Faso se budi i u 57. minuti poravnava na 1:1 preko igrača Auxerrea Alaina Traorea. Međutim, radost igrača Burkine Faso je kratkog vijeka jer u 68. minuti Manucho dovodi Angolu do vodstva od 2:1 što će se kasnije pokazati i kao konačni rezultat utakmice.

Afrički kup nacija, skupina B:
Obala Bjelokosti - Sudan 1:0

Burkina Faso – Angola 1:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • arsenal-lover23.01.2012. u 10:36
    Još se nije rodio (onaj) tko bi svijetu ugodio...
    arsenal-lover
  • cameosis23.01.2012. u 03:04
    uvijek me iznenade mutanti koji, cim pobjegnu iz ludnice, nemaju bolja posla nego se logiraju na sportnet i pisu debilane ...
    cameosis
  • Obrisan korisnik22.01.2012. u 23:46
    a sta bi ti da se igra u 6 misecu na +50
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2012. u 23:31
    koja je ovo smijurija od natjecanja,koliko znači svitu dovoljno govori činjenica da se igra u 1 misecu!
    Obrisan korisnik