Rukomet

Srbija luduje, Nijemci propustili meč loptu

Piše:Ante Dubravac • utorak, 24.01.2012.
Srbija luduje, Nijemci propustili meč loptu
Foto: EPA

Odigrano je i drugo kolo u skupini I na Europskom prvenstvu u Srbiji nakon kojeg je poznat i prvi sudionik završnice. Slavljem protiv Švedske Srbija je izborila polufinale dok Njemačka nije iskoristila pobjedu Makedonije pa će odgovor na pitanje tko je drugi polufinalist dati posljednje kolo.

Nakon što je u prvom susretu dana Makedonija slavila protiv Poljske postalo je jasno da Njemačka i Srbija s eventualnim pobjedama osiguravaju plasman u polufinalu. Domaćini su i uspjeli u tome dok Njemačku očekuje popravni ispit protiv Poljaka.

U za njih relativno nebitnoj utakmici rukometaši Makedonije su opet pokazali kako se bori za svoju zemlju i sasvim sigurno zaradili simpatije još jednog dijela neopredijeljenih navijača. Kao i u svim susretima do sada na prvenstvu Makedonci su nošeni velikim brojem svojih navijača odigrali maksimalno borbeno i požrtvovno što je rezultiralo pobjedom nad Poljskom 27:25.

Statistika

Najbolji strijelci: Kiril Lazarov (Makedonija) 43, Niclas Ekberg (Švedska) 31 i Gudjón Valur Sigurdsson (Island) 30

Najbolji asistenti: Uroš Zorman (Slovenija) 26, Pavel Atman (Rusija) i Kiril Lazarov (Makedonija) po 22

Najviše isključenja: Oliver Roggisch (Njemačka) 18 minuta, Miha Žvižej (Slovenija) i Sverre Jakobsson (Island) po 14 minuta

Od samog početka Makedonci predvođeni svojom prvom zvijezdom Kirom Lazarovom stvaraju prednost pa se na odmor odlazi s velikih 18:12 za izabranike Zvonka Šundovskog. U nastavku susreta se bude Poljaci te lagano tope prednost da bi u posljednjih četiri minute ušli sa zaostatkom od dva pogotka. Međutim Makedonci uspijevaju izdržati sve napade te ipak bez većih problema susret privode kraju i kreću u još jednu proslavu sa svojim navijačima.

Utakmica dana

Vjerojatno ni najveći optimisti u zemlji organizatora prvenstva se nisu nadali da će njihova reprezentacija posljednji susret drugog kruga igrati potpuno rasterećena jer je već ranije osigurala plasman u polufinale. Upravo je to epilog nakon pobjede Srbije protiv Švedske rezultatom 24:21.

Iako je početak susret pripao Šveđanima koji su u 12. minuti imali prednost od tri pogotka Srbi vrlo brzo rade seriju 5:0 te preuzimaju vodstvo koje više do kraja susreta nisu ispuštali.

Igrač dana

Može se reći da je to bio dan velikih vratarskih partija. Makedonski vratar Borko Ristovski prikupio je 19 obrana čime je spriječio eventualni preokret u trenucima kada je Poljska ozbiljno pritisnula njegovu momčad. Samo dvije obrane manje imao je junak u prepunoj beogradskoj Areni Darko Stanić. Posljednji, iako ne manje važan na ovom popisu je Danac Niklas Landin koji je upisao 16 obrana.

Tragičari dana

Iako je nekoga tko uz pobjedu u posljednjem kolu ima osiguran nastup u polufinalu Europskog prvenstva teško proglasiti tragičarom činjenica je da je Njemačka već danas zajedno sa Srbijom mogla slaviti i mirno se pripremati za borbu za odličja. Međutim Nijemci su si zakomplicirali život pa sada moraju pobijediti Poljsku.

Njemačka je bolje otvorila utakmicu te je nakon manje od pet minuta igre na semaforu pisalo 5:1. Ipak, Danci se vrlo brzo koncentriraju i podižu kvalitetu svoje igre što rezultira hvatanjem priključka, a u 22. minuti i prvim vodstvom od 11:10. Tijekom cijelog drugog poluvremena Danska je imala prednost od nekoliko golova, a kada bi uporni Nijemci i pokušali nešto napraviti zaustavljao ih je raspoloženi Niklas Landin.

Izjava dana

"Uz nas je bilo skoro 20.000 navijača i mi ovu utakmicu jednostavno nismo mogli izgubiti," izjavio je nakon susreta izbornik Srbije Veselin Vuković i dodao: "Pred nama je polufinale u kojem također želimo pobijediti."

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2012. u 07:30
    Mnogo iskompleksiranih komentara na jednom mestu kad je Srbija u pitanju. Receno mnogo smeca kao po obicaju kad dolazi od mnogo nevaspitane omladine koju su roditelji ucili onim najnizim stvarima. Ovaj jedan gore decko sa majmunskom facom kakva mu bas odgovara...komentarise Srbiju i zivot u njoj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2012. u 22:56
    Izjava Lino Cervar http://www.youtube.com/watch?v=AiJXSNLD5ks
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2012. u 20:20
    Eastside-ne možeš uspoređivat naš vaterpolo s vašim rukometom,mi smo i prije tog prvenstva 2010. bili u 3 najbolje repke svijeta i osvojili svjetsko 2007.a vaši rezultati u rukometu nisu ni blizu tome.Daleko od tog da ste nezasluženo u polufinalu,ali suci su vam dosta pogodovali puštajući vrlo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2012. u 15:48
    Ako se sve uklopi, mi vas puštamo! Što da ne, navikli smo da činimo braći! Samo šteta što još jedna ex YU zemlja nije sa nama u grupi, pa da i njima učinimo tako što će proći Makedonije!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2012. u 15:34
    Vraćena mi je privilegija da ponovo ostavljam komentare, bila je uskraćena zbog provociranja. Ne vidim sa su izbrisani komentari onih koji su provocirali u suprotnom smeru, kao ni komentari na koje sam ja odgovarao! Dakle vrlo selektivno važe pravila. Ali nema veze... Meni su brisani i komentari... [više na forumu]
    Obrisan korisnik