Košarka

Triler pripao Turcima

Bojan Meštrović • četvrtak, 26.01.2012.
Triler pripao Turcima
Foto: EPA

U sklopu drugog kola euroligaške skupine E, Galatasaray i Olympiakos su nakon više od 50 godina odigrali službenu utakmicu. Iako su domaćini imali veliko vodstvo na poluvremenu, za pobjedu se moralo igrati i dodatnih pet minuta.

Dva kluba posljednji su put igrali davne 1960. godine, a tada su u obje kvalifikacijske utakmice za ondašnju verziju Eurolige slavili Turci.

Lukša Andrić utakmicu je započeo na klupi, a ispred njega je startao novopridošli srpski centar Boris Savović, koji je dres Hemofarma prije desetak dana zamijenio onim Galatasaraya. Susret su s četiri uzastopna koša otvorili gosti, ali nije trebalo dugo čekati na odgovor domaćina, koji je nakon šest minuta igre tricom Lucasa Gordona poveo 9:6. Najbolji igrač Olympiakosa Vassilis Spanoulis se sa šest koševa ipak pobrinuo da se Galatasaray ne odvoji te je prva četvrtina završila s 15:15.

Vezane vijesti

Domaćini su se prije poluvremena ipak uspjeli odvojiti na ozbiljniju prednost. Nakon rezultata 19:19, Galatasaray je predvođen Jakom Lakovičem u preostalih osam minuta napravio veliku seriju i prije odmora došao do +14 (42:28). Slovenac je u ovom periodu postigao devet koševa.

Gotovo 12 tisuća turskih posjetitelja gledalo je sjajno drugo poluvrijeme i uzbudljiv završetak utakmice. Grci su izvanredno otvorili treću četvrtinu i koševima Printezisa i Spanoulisa se nakon pet minuta igre primaknuli na samo tri poena zaostatka (46:43). Ovaj nalet domaćini su odbili vlastitom serijom te je semafor prije početka posljednjih deset minuta pokazivao 57:47.

Olympiakos nije gubio vrijeme, već je čvrstom igrom u obrani polovicom zadnje četvrtine došao do izjednačenja (59:59). U egalu se ušlo i u posljednjih 90 sekundi u kojima su bolje reagirali domaćini i bacanjima Lakoviča dvije sekunde do kraja došli do tri poena prednosti (69:66). Turci su već počeli slaviti pobjedu, no tada je Kostas Sloukas u maniri Dušana Kecmana zabio tricu sa svoje polovice i odveo utakmicu u dodatnih pet minuta.

Bolje su produžetak otvorili Grci i nakon dvije minute tricom Printezisa otišli na +3 (72:75). Galatasaray se vratio, ali u posljednju minutu ušao sa zaostatkom od jednog poena. Pola minute prije kraja Lucas Gordon je ipak uspio pogoditi za domaće vodstvo 78:77, a gosti su u zadnjem napadu promašili dva otvorena šuta za pobjedu, prvo Sloukas, a zatim i Gečevičius.

Lucas Gordon, nekadašnji igrač Splita, završio je utakmicu sa 17 koševa, dok je Laković imao poen manje. Lukša Andrić je solidno iskoristio današnju minutažu i za 22 minute na parketu zabilježio deset poena i pet skokova. Kod gostiju, najviše je ponovno zabio Spanoulis, koji je osim 24 koša upisao šest skokova, ali i pet izgubljenih lopti.

U trećem kolu Olympiakos ugošćuje Efes, dok će današnji pobjednici na teško gostovanje u Moskvu.

Euroliga, Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

CSKA Moskva96:68Anadolu Efes
Galatasaray78:77 *Olympiakos
1CSKA Moskva 51+96
2Olympiakos 33-14
3Galatasaray 33-17
4Anadolu Efes 15-65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

CSKA Moskva96:68Anadolu Efes
Galatasaray78:77 *Olympiakos
1CSKA Moskva 51+96
2Olympiakos 33-14
3Galatasaray 33-17
4Anadolu Efes 15-65

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!