Rukomet

Misija: Povratak uzdignuta čela

Josip Tolić • nedjelja, 29.01.2012.
Misija: Povratak uzdignuta čela
Foto: Dario Dodić

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom psihološki je najteža utakmica na velikom natjecanju - ona za brončanu medalju. Protivnik je reprezentacija Španjolske koju Kauboji dobro poznaju, a pitanje je mogu li se vratiti i uzeti treće mjesto nakon neuspjeha u polufinalu.

Ivan Čupić: "U cijeloj priči najgore je biti četvrti, a nemamo baš neka iskustva u utakmicama za broncu. Ali, trebamo se sabrati. Dobro je što su Španjolci po mentalitetu slični nama. U svakom slučaju, ako sad izgubimo, neće za to kriv biti kriv naš umor jer smo se dosta rotirali. Kriva će biti psiha."

Mnogi bi navijači poražene reprezentacije nakon polufinala pomislili: "Zar se ova utakmica baš mora odigrati?" Da, mora se. Iako je cijela Hrvatska još pod dojmom beogradskog poraza, turnir ide dalje. Šansa da se u domovinu Kauboji vrate uzdignuta čela ipak postoji. Ona se zove brončana medalja.

S druge strane stajat će Španjolska, reprezentacija koja može biti daleko više razočarana što će svoju posljednju utakmicu na Euru početi u 14:30, a ne u 17 sati kada je na rasporedu finale. Tijesna utakmica protiv Danske, u kojoj je pobjednik odlučen u posljednjoj minuti, sigurno boli Furiju, posebno kad se zna da ih je zaustavila ista momčad u istoj fazi natjecanja kao i lani.

Dosadašnji susreti

Španjolsku hrvatska reprezentacija pamti kao velikog rivala s kojim je odigrala mnoštvo uzbudljivih utakmica na završnicama velikih natjecanja, no, kako smo o njima pisali prije svega nekoliko dana, nema potrebe ponavljati ih.

Nova stavka na popisu, razumljivo, poraz je u Novom Sadu u drugom krugu natjecanja. Hrvatska je tada 50 minuta igrala vrlo dobro, posebice u prvom poluvremenu i bila vrlo blizu pobjede, ali uporni Španjolci vratili su se u samoj završnici te ugrabili pobjedu Kaubojima slavljem 24:22.

Prednosti i mane Hrvatske

U teoriji, svi znamo koje bi prednosti Hrvatske trebale biti. Čupić je bio fenomenalan s krila u prvom i drugom krugu dok je lopta do njega dolazila, Alilović je 'skidao' i moguće i nemoguće, Kopljar je bio najbolji kada je bilo najteže, Balić spašavao u teškim trenucima... U redu, shvatili ste.

Mirko Alilović: "Teško će nam biti, vrlo smo razočarani. Ne znam kako ćemo se suprotstaviti Španjolskoj, naš je cilj bio igrati u finalu. Nismo u tome uspjeli i sada je teško izaći na teren i odigrati tu utakmicu. Trenutno se osjećam vrlo isprazno."

No, što je od te momčadi ostalo danas? Psihološke posljedice koje su ostale nakon poraza od Srbije teško je maknuti u stranu i to mogu samo vrhunski profesionalci. Činjenica je i da Kauboji dosad nikad nisu osvojili brončano odličje iako su bili u prilici vratiti se kući s trećim osvojenim mjestom čak tri puta u zadnjih osam godina, a posljednji put upravo je Španjolska uzela broncu (OI Peking, 2008.).

Isto tako, ne treba biti vidovit da bi se zaključilo na čijoj će strani biti publika u beogradskoj Areni. Iz neutralnog Vršca, preko relativno domaćinski raspoloženog Novog Sada, Hrvatska drugi ključan susret igra u sve samo ne prijateljski raspoloženom Beogradu. Ipak, nadajmo se da će uvjeti za igru biti regularni.

Prednosti i mane Španjolske

Valero Rivera: "Ne bi bilo pravedno da odemo odavde bez medalje s obzirom na to kako smo igrali na ovom Euru. No, možda baš zato što smo gajili tolike nade da ćemo zaigrati u finalu još je teže prihvatiti ovu situaciju."

Ako će išta izabranike Valera Rivere motivirati za današnju utakmicu, onda je to činjenica da mogu 'ujediniti' brončana odličja na svim velikim natjecanjima; Olimpijskim igrama, svjetskom te europskom prvenstvu. Osim toga, protiv Danske nekolicina igrača bila je na nivou (14 obrana Sierre, stopostotni učinci Maquede i Aguinagaldea i dr.).

Španjolska 5-1 obrana slabo je pokretna i to se vrlo dobro vidjelo u prvom poluvremenu novosadske utakmice kada su Kauboji bili hitriji i nadmoćniji, te u drugom poluvremenu polufinalnog ogleda protiv Danske. Hrvatska će trebati tražiti brze golove, no postoji bojazan da kondicijski padne u drugom dijelu, kako je to već nekoliko puta viđeno.

Euro 2012., utakmica za 3. mjesto:
Hrvatska - Španjolska, 14:30

Euro 2012. - Završnica

za 3. mjesto

Hrvatska31:27Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 14:06
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 12:50
    Ajmo po to trece mjesto!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 11:18
    1. Danska 2. Srbija 3. Hrvatska 4. španjolska 5. Makedonija 6. Slovenija! Pitanje: Pronađi dva uljeza???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 11:15
    Bilo bi lijepo uzeti medalju, ali i 4. mjesto nije loše, u svakom slučaju i dalje smo u vrhu i ostvarili smo napredak u odnosu na prethodno natjecanje.
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava29.01.2012. u 11:07
    ...biti u zadnjih 10.godina...u samom vrhu svijtskog rukometa mogu samo najveći...dakle bez obzira na ishod Vi ste veliki.....!
    Torca-Dubrava