Euro 2012. - Završnica, za 3. mjesto, 29.01.2012, 14:30 h
Hrvatska
Hrvatska 31:27 Španjolska
Španjolska

Hrvatska bronca u Srbiji za nastavak niza

Ivana Strahija • nedjelja, 29.01.2012.
Hrvatska bronca u Srbiji za nastavak niza
Foto: EPA

U teškoj utakmici, možda psihološki najtežoj na velikom natjecanju, Hrvatska je bila bolja od Španjolske i osvojila broncu, svoju drugu na europskim smotrama. Odličan je bio Lacković, za kojeg Španjolska nije imala rješenja, a razveselila je i dobra rola Vorija. Hrvatska je u Srbiji nastavila niz odličja na Europskim prvenstvima broncom nakon dva srebra 2008. i 2010...

Hrvatska - Španjolska 31:27 (13:12)

Euro 2012., utakmica za treće mjesto
Suci: Geipel, Helbig (Njemačka)

Hrvatska: Balić 1, Duvnjak, Lacković 7, Kopljar 4, Vori 6, Gojun 1, Losert, Horvat, Vuković 1, Batinović, Bičanić, Buntić, Alilović (10 obrana, 3 sedmerca), Čupić 7(3), Musa, Ninčević 4

Španjolska: Hombrados (8 obrana), A. Enterrios 1, Gurbindo 1, Maqueda 1, Tomas 4, R. Enterrios 1, Sarmiento 7, Sierra, Aguinagalde 2, R. Garcia 3(1), Ugalde, J. Garcia, Romero 6(5), Canellas 1, Morros, Guardiola

Sedmerci: Hrvatska 3/3, Španjolska 6/9
Isključenja: Hrvatska 10 minuta, Španjolska 4 minute

U prvom poluvremenu obje su reprezentacije pokazale po dva lica. početnih je 15 minuta pripalo Hrvatima, koji su igrali korektnu obranu, uz dobar napad kojeg je olakšala troma španjolska obrana, te se stiglo i do +5 (9:4). U idućih 15 minuta međutim Hrvatska počinje griješiti u napadu, redaju se tehničke greške, a Španjolci, posebno Sermiento i Tomas, koriste to te smanjuju na svega -1 prije odlaska na odmor.

U drugom poluvremenu su se Kauboji pokazali boljima no u završnici prvog dijela te su rezultat natjerali na +6, nakon čega su ih Španjolci umalo dostigli nizom sedmeraca. No, vratar Alilović pokazao je klasu onda kad je najviše trebalo, obranio je sedmerac koji je Španjolce mogao odvesti na -1, te je Hrvatska oko vrata stavila broncu.

U utakmicu Hrvatska kreće s prvom postavom, Alilovićem, Duvnjakom, Lackovićem, Kopljarom, Vorijem, Čupićem i Ninčevićem, koji odmah rade 4:1, dijametralno suprotni rezultat od početka utakmice u prvom kolu glavne runde.

Hrvatska nastavlja s dobrom igrom, te iako Duvnjaku ne ide najbolje, odličan je Lacković, za kojeg Španjolci nisu imali rješenja, dok je Vori konačno proigrao i imao 3/3. Na +4 diže upravo Lac, i to kad je Hrvatska bila s igračem manje nakon isključenja Gojuna, a 10:5 postavlja najbolji desni vanjski prvenstva, Kopljar, u 18. minuti.

Statistika

U redovima Hrvatske najprecizniji je bio Vori sa 6/6 dok je Čupić imao 7/8 uz tri sedmerca, a Lackoviću je za sedam golova trebalo 11 šuteva. Kopljar je imao 4/6, a Ninčević 4/5. Alilović je obranio 10/35 odnosno 29 posto, uz tri sedmerca.

Kod Španjolske, Sarmiento je imao 7/10, a Romero 6/8 uz pet sedmeraca, slijedi Tomas s 4/5 i R. Garcia s 3/6 uz jedan sedmerac. Hombrados je imao 26 posto obrana ili 8/31.

Nakon toga je međutim Španjolska popravila obranu i počela izlaziti na hrvatske vanjske igrače Sarmiento i R. Enterrios smanjuju na 10:7, a u posljednje dvije minute poluvremena, nakon isključenja Čupića, Tomas tjera rezultat na svega -1.

U drugom poluvremenu Aguinagalde odmah izjednačuje na 13:13, ali to ni malo ne interesira Lackovića, koji diže na 16:14, Čupić se pridružuje na 19:15, a od 40. minute slijedi sjajni niz od tri hrvatska gola i +6 na 22:16, kad je Balić dodao za Kopljara.

No, prerano je bilo za slavlje, posebno uz sudački kriterij koji je Španjolcima u posljednjih desetak minuta dodijelio niz penala. U dva uzastopna sedmerca Romero spušta na 26:24 u 53. minuti, no tada Vori pogađa s crte, a nakon još jednog sudačkog poklona Romero pogađa vratnicu.

I kad su svi očekivali još jednu "kaubojsku" završnicu, Alilović je obranio sedmerac, a Čupić je svojim sedmim pogotkom dignuo na 29:26 u 57. minuti. Vori i Vuković nadovezuju se na to, a zadnji gol utakmice postiže Garcia, no to više nikoga ne interesira, jer je Hrvatska osvojila broncu.

Svoju drugu broncu s europskih prvenstava, a desetu medalju s velikih natjecanja ukupno, Hrvati će sigurno proslaviti, jer su pokazali veliku psihološku snagu, othrvali su se umoru i razočaranju nakon izgubljenog polufinala, a mogu mirno krenuti u nove izazove i kvalifikacije za Olimpijske igre.

Najbolji su strijelci kod hrvatske bili Lacković i Čupić, svaki s po sedam golova, dok je kod Španjolske Sarmiento imao sedam, a Romero šest.

Euro 2012. - Završnica

za 3. mjesto

Hrvatska31:27Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.01.2012. u 15:56
    @mihalj....naravno....ja nikad u životu, od kada koristim internet i portale, nisam otišao na srpski i tamo ostavljao komentare, dokazivao nešto i provocirao. čitao jesam neke, ali nikad nisam komentirao.
    Obrisan korisnik
  • Mihalj30.01.2012. u 11:51
    mislim da dovoljno govori činjenica da oni imaju potrebu dolaziti ovdje i hvaliti se svojim uspjesima. znači da se moraju dokazivati
    Mihalj
  • Obrisan korisnik30.01.2012. u 11:02
    jel' to ono, 'srbija od tokija do milvokija':)? haha, koji ste vi mitomani, to je strašno. ajde, čovjeće oladi bre:) svaka čast novaku, njega jedino i cijenim od srpskih sportaša, jer je gospodin, a ne primitivac. ne šeće sa šajkačom po terenu, kao neki:) a uz to....da nije bilo HRVATA pilića, ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2012. u 10:59
    Dnas se SRBIJA prostire od Eindhovena do Melburna!!! A u sandzak slavi http://www.youtube.com/watch?v=5tYBOR9EN6Q   pobjedu tate nad sinom  .
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2012. u 10:45
    @dušane...srbija se prostire od Bg-a, pa tamo negdje do novog pazara....što i nije neko prostiranje;) ali pazite, ako se i dalje budete ponašali kao autistični divljaci, otići će vam i Vojvodina i Sandžak (kao što su vas odjebali šipci i crnogorci), pa će te se prostirati na području nekadašnjeg... [više na forumu]
    Obrisan korisnik