Rukomet

Kopljar najbolji desni vanjski, Ilić MVP

Damir Žbulj • nedjelja, 29.01.2012.
Kopljar najbolji desni vanjski, Ilić MVP
Foto: Dario Dodić

Pred početak završnih dvoboja na Europskom rukometnom prvenstvu u Srbiji određeni su najbolji pojedinci, koji su izabrani u All Star momčad prvenstva. Uz mjesta po pozicijama, nagrade su podijeljene i najboljem strijelcu, najboljem obrambenom te najkorisnijem igraču (MVP) prvenstva. I Hrvatska ima svog predstavnika među izabranima, Marko Kopljar izabran je za najboljeg desnog vanjskog igrača Eura 2012.

Na sam finalni dan Europskog rukometnog prvenstva EHF je izabrao najbolje pojedince turnira. Izabrana je All Star momčad, u koju su izabrani najbolji vratar, kružni napadač, lijevo i desno krilo te lijevi desni i srednji vanjski igrač. Posebne nagrade dodijeljene su i najboljem strijelcu turnira, najboljem obrambenom igraču, a izabran je i najkorisniji igrač (MVP) ovog Europskog prvenstva.

Pred finalni dvoboj Eura nagradu za najboljeg vratara zasluženo je dobio Srbin Darko Stanić, koji je svojim obranama uvelike pomogao srpskoj reprezentaciji da stigne do završne utakmice. Prije finala branio je u sedam utakmica, od 164 upućena udarca prema njegovim vratima obranio je njih 69 (42%), čime je definitivno prvo ime ovog natjecanja.

Najboljim lijevim krilom proglašen je Islanđanin Gudjun Valur Sigurdsson, koji je u šest utakmica zabio 41 pogodak iz 63 pokušaja (65%), od čega je 15 (15/20) bilo s linije sedam metara.

Najbolji lijevi vanjski je Danac Mikkel Hansen, koji je svojim razornim udarcima iz daljine bio nerješiva zagonetka za većinu golmana. U polufinalnom dvoboju imao je užasan postotak, ali je s tri pogotka u završnici dvoboja sa Španjolcima osigurao okršaj za zlatnu medalju svojoj reprezentaciji. No, zabio je ukupno 36 golova, iz 76 pokušaja (47%), a njegov doprinos u finalu protiv Srba bit će ključan za njihov put prema naslovu. Imao je i prosjek od više od četiri asistencije po utakmici, što je sigurno fantastičan podatak.

Slovenija također ima svog predstavnika u najboljoj momčadi turnira. Uroš Zorman, najbolji je srednji vanjski ovog Europskog prvenstva. Zorman je zabio 19 golova, ali je i odlično organizirao igru svoje momčadi. S 40 asistencija najbolji je dodavač turnira, što je u prosjeku značilo da je 5,7 put po utakmici uspješno pronalazio svoje suigrače.

Najbolji kružni napadač je Danac Rene Toft Hansen. Uz dobre predstave u napadu, izuzetno je bitan igrač danske obrane na putu do finalne utakmice.

Hrvatska u završnom odabiru najboljih ima jednog predstavnika. Toliko osporavani Marko Kopljar odigrao je dobar turnir, fantastičnom izvedbom protiv Francuza poslao je aktualne prvake kući. Do utakmice za broncu Postigao je 21 pogodak iz 31 pokušaja (68%), upisao je i 13 asistencija. a bio je i iznimno važan dio hrvatske obrane.

Najboljim desnim krilom od strane EHF-a proglašen je njemački reprezentativac Christian Sprenger.

Najbolji strijelca turnira je Makedonac Kiro Lazarov, koji je s 61 postignutim pogotkom srušio sve rekorde Europskih prvenstava, upisavši se kao najbolji topnik

Najbolji obrambenim igračem proglašen je Španjolac Viran Morros, koji je s 11 blokada, ali i dobrom igrom u obrani predvodio svoju reprezentaciju na putu do utakmice za treće mjesto.

Najkorisnijim igračem (MVP) Europskog prvenstva proglašen je kapetan srpske rukometne reprezentacije Momir Ilić. Nevjerojatni doprinos bio je Ilića za Srbe na ovom turniru. Apsolutni vođa na terenu, zabio je 32 pogotka (32/61), bio je i siguran realizator udaraca sa sedam metara (13/15). Uz Stanića i Vujina, sigurno je bio ključni igrač na putu Srbije do finala.

All Star Europskog prvenstva u Srbiji 2012.:
Vratar: Darko Stanić
Lijevo krilo: Gudjun Valur Sigurdsson
Desno krilo: Christian Sprenger
Kružni napadač: Rene Toft Hansen
Lijevi vanjski: Mikkel Hansen
Srednji vanjski: Uroš Zorman
Desni vanjski: Marko Kopljar
Najbolji strijelac: Kiro Lazarov
Najbolji obrambeni igrač: Viran Morros
Najkorisniji igrač (MVP): Momir Ilić

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.01.2012. u 09:33
    mislim da je m.hansen ipak trebao biti MVP...ako ništa drugo, u finalu je zabio 9, uz sjajan šut, a ilić, koliko ono, 2 gola iz 10 šuteva?! a izbor krila za najbolju 7-orku je isto loš.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2012. u 05:46
    Ronaldo - očito neke stvari ne znaš - Lazarov je drugi asistent EP (pored toga da je prvi strelac), MVP nijemsamo zbog toga, jer Makedonija nema medalju - što je za mene sramota. Lazarov je tu bio d+sigurno najbolji.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 23:33
    prvenstvo je pokazalo da se može doći do medalje i bez apsolutne pomoći balića,to je ono što nas mora radovati za ubuduće susrete,da se nastavi niz dobrih rezultata a ne da padnemo na dno,kad jednog dana balić ili lac odu u mirovinu. Ajmo Hrvatska!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 23:06
    možemo sada pričati što želimo, ali je činjenica da je na ovome prvenstvu Marko odigrao onako kako smo željeli da odigra desni vanjski. Njegove igre do sada svakome su dale pravo sumnje - međutim iznenadio nas je sve - i nadam se da ovo nije slučajnost, i da će nastaviti se i dalje razvijati. ... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Dinaminjo29.01.2012. u 20:08
    Vratar: Landin - što znači prosjek kad se igrala onakva gruba obrana i šutevi su pod faulom; Landin je branio cijelo prvenstvo na razini i donio zlato L. Krilo: Sigurdsson ili ako baš mora bit domačin onda jedina pozicija gdje njihov može biti je Nikčević (honorable mention: Štrlek bi bio da se... [više na forumu]
    Dinaminjo