Ostali sportovi

Dva lica iste filozofije

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 30.01.2012.
Dva lica iste filozofije

U nedjelju 5. veljače odigrat će se 46. po redu Super Bowl. Kao i prije četiri godine sastat će se New England Patriotsi i NY Giantsi. Trener Patriotsa, Bill Belichick i njihov dodavač Tom Brady, imaju priliku osvojiti svoj četvrti zajednički naslov prvaka...

Na prvi pogled Tom Brady i Bill Belichick su nespojiva kombinacija.

Ali prvi dojam često vara.

Kao, primjerice, slika 22-godišnjeg dječaka koji 2000. u Indianapolisu, polugol i zbunjen, stoji unutar malog označenog kvadrata i slika se u sklopu NFL Combinea - tradicionalnog okupljanja sveučilišnih igrača koji žele ući u svijet NFL-a.

Ne imponira ničim. Niti izgleda psihički i mentalno spreman za okrutan svijet profesionalnog footballa, niti izgleda fizički pripremljen za napore koje donosi NFL. Nema samopouzdanja, nema karizmu. Rezultati testova su katastrofalni. Nema potencijal. Što uopće radi 2000. u Indianapolisu? (šaptom) Je li normalan?

I 12 godina kasnije ponovno se vratio u Indianapolis. Što sada želi?

Želi osvojiti svoj četvrti Super Bowl naslov. Eto što želi. 12 godina kasnije u Indianapolis se ne vraća zbunjeni i smiješni klinac, već 34-godišnji magistar footballa sa samopouzdanjem Jordana i karizmom drevnih grčkih bogova.

Zamislite ovo: Jedan od najboljih ikad u jednoj od najzahtjevnijih pozicija u sportu.

Tko bi mu onakvom dao priliku?

Kraft nije slušao savjete

Upoznajte Billa Belichicka. Tada 47-godišnjeg head coacha New England Patriotsa. Talentiranog trenera i obrambenog genijalca koji iza sebe upravo ima neuspješnu kampanju u Cleveland Brownsima nakon čega se vratio među asistente. Možda jednostavno nije sazdan od materijala koji čine glavnog trenera.

Upoznajte Roberta Krafta. Tada 58-godišnjeg vlasnika Patriotsa, organizacije koja do tada nijednom nije osvojila Super Bowl. Kraft danas prepričava kako su mu te 2000. svi savjetovali da ne riskira s nekarizmatičnim Belichickom. "Jesi vidio kako razgovara s novinarima? (šaptom) Je li normalan?"

Tko bi mu takvom dao priliku?

Belichick se 2012. u Indianapolis vraća ne kao osporavani trenerski talent već kao omraženi/obožavani stručnjak čiji stil ne možete kopirati i čije bi znanje i viziju željeli imati. Polarizirajuća figura NFL-a. Ni danas nema karizmu. Ili je ima samo ćemo je mi ostali prokužiti tek za 15 godina. Ili je ima, ali samo kod onih kod kojih je to uistinu i bitno - kod svojih igrača.

Zamislite ovo: Jedan od najboljih ikad u jednom od najizazovnijih sportova za trenere.

Da nismo svjedočili ne bi vjerovali. Belichick je Bradyja izabrao u šestom krugu drafta. 199. izbor. Koliko prepreka moraš prijeći samo za ući u NFL. Koliko prepreka da bi ti se uopće pružila prilika. Nakon toga možda i stigneš biti fenomenalan, fantastičan, famozan. Ali u razgovoru za najboljeg ikad?

To ovaj Super Bowl znači za Bradyja i Belichicka. Prilika da se dodatno uvuku u razgovor o najvećima koji su ikad igrali ovaj sport. U istu rečenicu s Montanom, Unitesom, Starrom, Lombardijem, Walshom Landryjem, Shulom...

"Zli genij" sagradio tvrđavu

Ovaj dvojac je preuzeo prosječnu franšizu i od nje stvorio dinastiju, odvevši je do pet nastupa u Super Bowlu u zadnjih 11 godina. Pet puta su osvajali AFC konferenciju. Tri puta Super Bowl. 2008. izgubili su od Giantsa, a ishod ovog petog znat ćemo nakon 5. veljače 2012.

Nijedna kombinacija trenera i dodavača nije pet puta bila u Super Bowlu. Ranije ove sezone Brady i Belichick pobijedili su svoju 117. zajedničku utakmicu i tako postali tandem s najviše pobjeda u povijesti NFL-a. Srušili su rekord Dana Marina i Dona Shule.

Brady i Belichick su danas, na taj varljivi prvi pogled, dvije potpuno drugačije ličnost. Brady je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih sportaša u SAD-u. Iako postoji onaj nezaobilazan broj ljudi koji ga ne podnosi, za većinu je simpatičan i inteligentan. Živi život iz snova i na stalnom je udaru novinara i fotografa.

Belichick je preuzeo ulogu "zlog genija". Mračan i distanciran. Krije se iza kapuljače kojom prekriva glavu kada hladni dani okuju Foxborough. Iako je i Brady pažljiv na riječima, Belichick je po tom pitanju u zasebnoj kategoriji. Njegov odnos sa sedmom silom je gotovo bez presedana. Priča u klišejima, izlizanim formama i može govoriti satima, a ne reći ništa. Kao vaša djevojka.

Organizacija Patriotsa danas je sličnija Pentagonu nego NFL momčadi. To je pažljivo izgrađena tvrđava u kojoj se nijedan potez ne može povući bez "nadzorne kamere". Nije izolirana, ali u njenim hodnicima ćete se izgubiti brže od geometra K u Kafkinom Dvorcu.

Informacije cure kroz kapaljku. Ali i te informacije koje procure prethodno su filtrirane. Belichick ništa ne radi slučajno. Možete biti i najveća NFL zvijezda, ali ukoliko ne prihvatite njegov modus operandi nemate šanse ostati u Foxboroughu.

"Tako je, kako je."

Belichick bi vam to prvi rekao. Da, jedna od njegovih otrcanih fraza pomoću kojih odgovora na pitanja novinara. Igrači koji dođu prođu inicijaciju u sklopu koje ih se temeljito pripremi na obrazac ponašanja kojeg se moraju pridržavati.

"Nakon poraza pričaj malo, nakon pobjede još manje."

Ne ulazi se u nikakve verbalne obračune s protivnikom. Ne daje im se dodatna motivacija. U tjednu koji vodi prema utakmici o protivniku se govori samo najljepše. Odlična momčad, vrlo dobro utrenirana, veliki profesionalci. Bit će nam veoma teško.

Na sastancima Belichick igračima diktira pitanja koja će ih novinari pitati tog tjedna. Diktira im i odgovore.

Ove sezone Patriotsi su stigli do Super Bowla unatoč obrani koja je bila rangirana kao predzadnja u ligi. Belichick je već prošle sezone s dva nova tight enda, Gronkowskim i Hernandezom, krenuo razvijati napad s dva TE-a koja su gotovo cijelo vrijeme na terenu i ključna su u igri dodavanjem. Gronkowski i Hernandez postali su praktički nerješiva enigma za protivničke obrane.

Iako se Belichick po svojim nastupima doima konzervativnim, njegov pristup footballu nikako nije tradicionalan. Ne boji se pokušati nove strategije, riskirati na četvrtim pokušajima i razbijati donekle uvriježena pravila. Jedno od takvih je i uska specijalizacija igrača za određenu poziciju. On se time ne opterećuje već njegovi igrači nerijetko uče igrati više različitih pozicija.

Najnoviji primjer je Julian Edelman koji igra na poziciji hvatača, u specijalnim timovima, ali i u obrani. Belichicku to dozvoljava veći broj kombinacija i određenu nepredvidivost.

Rušili rekorde, trpjeli kritike

Brady i Belichick kao tandem imaju najveći postotak pobjeda nakon nastanka NFL-a (78%).

Brady se izjednačio s Montanom za najviše pobjeda u doigravanju (16). Pobijedili u Super Bowlu preskočit će tog velikana 49ersa. Osvoji li četvrti naslov ove nedjelje u Indianapolisu, izjednačit će se s Montanom i Terryjem Bradshawom kao QB s najviše Super Bowl pobjeda. To je samo jedan u nizu brojnih rekorda koje drži Brady.

Taj dvojac ne treba idealizirati. Daleko od toga da su savršeni. I njih kao i sve ostale prate mnoge kontroverze. Belichick je 2007. bio u središtu Spygatea, jednog od najvećih skandala u povijesti ove lige. I on i organizacija kažnjeni su zbog špijuniranja protivničkih signala za vrijeme utakmice.

Brady je školski primjer dodavača. Visok, snažna ruka, precizan, odličan u pocketu. Nije brz, ali to mu rijetko kad i zatreba. Dva nepopularna pravila vezana su uz njega. Zloglasni tuck rule, a kasnije i dodatna zaštita dodavača od udarca nakon što mu je 2008. slomljeno koljeno.

Kritičari će napomenuti da Patriotsi uživaju svojevrsnu protekciju, da je Belichickov rezime nepovratno uništen, a rezultati upitni zbog Spygatea. Pitaju se i kakav bi Brady bio izvan Belichickovog sustava i obrnuto. Većinu tih argumenata pobijaju pobjede i konstantnost na vrhu.

Od 2003. Patriotsi su svega tri puta gubili dvije utakmice za redom. Odlično reagiraju nakon poraza. Ove sezone poraženi su od Pittsburgha, a zatim i od Giantsa. Bila je to njihova najniža točka u ovogodišnjoj kampanji. Uspjeh je izgledao nedostižan, osobito s veoma lošom obranom.

Nakon ta dva uzastopna poraza i niza kritika, Patriotsi više nijednom nisu poraženi. S deset uzastopnih pobjeda su izborili Super Bowl i revanš s Giantsima.

Nagomilali su najviše pobjeda ikad u sklopu jednog desetljeća i držali su rekord za najviše uzastopnih pobjeda (21).

Belichick je Bradyja doveo u NFL i odgojio ga. On je njegov odraz na terenu, njegova produžena ruka. Kad se oslobodite prvog dojma, veoma brzo će te shvatiti da njih dvojica dijele istu filozofiju.

Još jedna stvar o Belichicku. Nakon Spygatea njegova je momčad sezonu završila neporažena i postala prva u povijesti s omjerom 16-0. Savršeni kraj zaustavili su Giantsi iznenađujućom pobjedom u Super Bowlu.

Belichick na pritisak odlično reagira. Ove sezone mnogi su bili spremni pod upitnik staviti njegovu "genijalnost". Nekoliko loših izbora na draftu, neuspješna dovođenja Hayneswortha i Ochocinca i loši rezultati u doigravanju zadnjih godina, na njega su stavili pritisak da se ponovno dokaže.

Dokazao se. I on i Brady koji je srušio Marinov rekord osvojivši 5.235 yardi dodavanjem. Drew Brees je ove sezone osvojio više yardi od Bradyja, ali za Breesa je sezona već završena. Belichick i Brady marširaju prema novom Super Bowlu protiv starih poznanika.

Tako je, kako je.

(foto: www.wikipedia.org)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • russell30.01.2012. u 23:40
    autor je stavio link gdje piše o b.b.-u stoga ne kakajte, dobar članak
    russell
  • Goran2230.01.2012. u 22:44
    zapravo iz okolice Karlovca, iz Draganića...zato me i čudi da autor to nije istražio
    Goran22
  • Morales30.01.2012. u 22:30
    Djed mu je iz Karlovca (tako bar kazu) http://www.croatianhistory.net/etf/bilic.html
    Morales
  • aristotel30.01.2012. u 20:47
    jao mu slike.. dobro su ga draftirali i u 6. rundi..
    aristotel
  • totti230.01.2012. u 19:04
    dodal bi dvije stvari. 1. u vezi pravila koje je nastalo kad mu je stradalo koljeno. to je bila samo kap koja je prelila čašu. godinu prije je u doigravanju isto tak stradal i Carson Palmer (od strane igrača Pittsburgha) 2. patsi više ne drže rekord pobjeda u nizu. to sad drže coltsi s 22 pobjede... [više na forumu]
    totti2