Nogomet

Video: Španjolci "slomili" žilave Slovence

Iz Arene Zagreb:Lovro Štrbinić • utorak, 31.01.2012.
Video: Španjolci "slomili" žilave Slovence
Foto: FaH

Europsko prvenstvo u futsalu otvoreno je susretom Španjolske i Slovenije u zagrebačkoj Areni. Najslabija momčad skupine cijelo prvo poluvrijeme je opasno prijetila, ali su u nastavku favoriti cijelog prvenstva opravdali svoj status u ovoj utakmici.

Španjolska - Slovenija 4:2 (1:1)

Europsko prvenstvo u futsalu, skupina B, 1. kolo
Zagreb, Arena Zagreb, 5.300 gledatelja
Suci: Sorescu (Rumunjska), Bauernfeind (Austrija)

Španjolska: Luis Amado, Juanjo; Torras 2, Kike, Borja, Miguelín 1, Ortiz, Sergio Lozano, Rafael Usín, Lin, Alemao, Aicardo
Izbornik: José Venancio López

Slovenija: Mohorič, Puškar; Mordej 1, Žorč, Grzelj, Osredkar, Drobne, Čujec, Melink, Uršič, Fetič 1, Pertič
Izbornik: Andrej Dobovičnik

Branitelj naslova europskog prvaka započeo je svoj put na ovom prvenstvu utakmicom protiv reprezentacije Slovenije. Pred solidno popunjenom zagrebačkom Arenom i mnoštvom slovenskih navijača ekipa pod vodstvom Andreja Dobovičnika tražila je veliko iznenađenje na otvaranju skupine B.

Već nakon tridesetak sekundi igre Borja je iskoristio nesigurnost slovenske obrane i zagrijao vratara Mohoriča snažnim udarcem, da bi ubrzo na drugoj strani nakon solo prodora zaprijetio Rok Mordej. Miguelin je na isteku druge minute zaprijetio iskosa nakon driblinga, a slijedi lijepa akcija Uršića i Fetiča , no Amado brani. Sredinom pete minute Borja i Torras dvostrukim proigravanjem "razdvajaju" obranu protivnika, ali potonji umjesto mreže pogađa stativu.

Nagradna igra za posjetitelje

U poluvremenu utakmice organizatori su priredili nagradnu igru za sve posjetitelje. Sretnici iz publike koji su uhvatili loptu imali su priliku osvojiti dres hrvatske reprezentacije, a dijelile su se i karte za Euro u Poljskoj i Ukrajini.

Uršič griješi, a nakon kornera udarcem prijeti Alemao. Španjolski pritisak se povećavao u narednim napadima. Prvo ponovno puca Alemao, ali ovaj put pored gola, a zatim lijepu akciju u produkciji Alemaa i Lozana zaustavlja slovenski vratar, baš kao i pokušaj Lozana u sljedećem napadu.

Slovenci dolaze do daha i Mordej na isteku osme minute prolazi po desnoj strani, prima loptu i pogađa gredu. Isti igrač prijeti iz iste pozicije točno minutu kasnije, ali Amado je na mjestu i odbija u korner. Nakon kornera nova stativa, ponovno Mordej.

Na drugoj strani pokušava Borja petom, no Mohorič se ne da iznenaditi. Slijedi malo zatišje u igri koja je u tim trenucima bila protkana greškama i tek ponekim manje opasnim pokušajem. U 12. minuti Torras nastavlja španjolsku "kanonadu" na gol "domaćina" u ovom susretu. Tako ih možemo nazvati jer je svaki njihov dobar potez na današnjoj utakmici bio nagrađen bučnim odobravanjem.

Otvaranje privuklo gledatelje

Prvog dana Europskog prvenstva u Areni Zagreb mogla se doživjeti lijepa atmosfera. Uz brojne Slovence na tribinama se našlo dosta domaćih gledatelja, a prema službenoj informaciji 5308 posjetitelja je nazočilo današnjem susretu.

U drugoj polovici prvog dijela izabranici Andreja Dobovičnika uspijevaju stati na loptu. Fetič i Grzelj pokušavaju kombinirati nakon prekršaja, ali je udarac potonjeg blokiran. I tada, u 15. minuti, Španjolci dolaze u vodstvo. Nakon auta lopta dolazi do Miguelina, a ovaj odmjerenim udarcem s desetak metara dovodi svoju momčad u vodstvo.

Lijepim prodorom prijeti potom Žorč, a u 17. minuti Alen Fetič zabija za izjednačenje. Nakon akcije Slovenaca našao se u šestercu protivnika i progurao loptu pored španjolskog vratara. Na početku posljednje minute Kike kombinira s Borjom, ali vratar Slovenije mu dobro zatvara kut u izglednoj poziciji. Do kraja prijetnje na obje strane, ali na predah se odlazi s 1:1.

Ukrajinci i semafor

Na tribinama Arene našla se i kompletna reprezentacija Ukrajine. Jučer su Ukrajinci dobro raspoloženi stigli na konferenciju za medije, a danas su promatrali izvedbu svojih protivnika u grupi B.

Ipak, ako su na semaforu željeli provjeriti minutu susreta, u drugom dijelu su imali problema. Dvije stanke zbog "zamrznutog" vremena prethodile su konačnoj odluci da se igra samo po satu suca i povremenom obavještavanju glavnog spikera.

U prvim sekundama prvog dijela odmah Španjolska prijeti, a u 23. minuti snažno, ali pored gola, tuče Miguelin. Inače, nastavak je u početku donio nešto mirniji tempo, s opreznijom igrom na obje strane, ali i nešto više grešaka u uvodnim minutama. No, u 25. minuti je prekrasnim pogotkom Aicardo vratio prednost na stranu europskih prvaka. Dočekao je povratnu loptu na skoro 15 metara od protivničkih vrata i "probušio" Mohoriča.

Nešto prije tog pogotka i semafor se zaustavio, pa je u nastavku događajima bilo teško pridodati točno vrijeme. Mordej se okušao iz slobodnog udarca, ali bez većeg uspjeha, a Borja se nakon nekoliko minuta nije snašao sam pred vratarom Slovenije. Zatim je Torras odlično "stisnuo" jednu "svijeću", ali je samo razbranio Mohoriča. No, minutu poslije on nije imao izgleda. Kontru je povukao Miguelin, dao Torrasu koji iskosa zabija za 3:1.

"Dok smo imali snage igrali smo na nivou. Bolja fizička pripremljenost Španjolske je bila očita i to se ne da nadomijestiti", rekao je nakon dvoboja slovenski izbornik Dobovičnik.

Posebno se osvrnuo na podršku s tribina i pozvao sve koji su došli da ih bodre i protiv Ukrajine: "Iskoristit ću priliku da se zahvalim navijačima na dolasku, zaista su sjajni, uz igrače su cijelo vrijeme. Nadamo se da će doći u istom broju na sljedeću utakmicu s Ukrajinom."

Španjolska je nastavljala s napadima i opasnim akcijama, posebno nakon uigranih prekida. Deset minuta prije kraja povećali su vodstvo na 4:1. Sergio Lozano je s lijeve strane u sredini našao Torrasa, kojem nije bio problem loptu zakucati u slovensku mrežu. Vidjelo se da Slovenci imaju problema s praćenjem nametnutog ritma protivnika, možda i zbog nešto slabije fizičke spreme.

Publiku je u 34. minuti zagirjao Alemao udarcem koji je nakon pogađanja obje strane ipak "iscurio" iz gola. Fetič se pet minuta prije kraja našao sam pred vratarom nakon kornera, ali je propustio zahvatiti loptu na pravi način. Ipak, par minuta prije kraja Mordej je zabio još jedan pogodak za Sloveniju.

Pokušao je i Ortiz pred kraj dvoboja, Mohorič je bio na mjestu, a uslijedila je otvorena igra s obje strane. No, rezultat se nije mijenjao i Španjolska je upisala zasluženu pobjedu na otvaranju kontinentalne smotre.

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!