Tenis

Dodig upotpunio hrvatski trolist

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • srijeda, 01.02.2012.
Dodig upotpunio hrvatski trolist
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski tenis dobio je i trećeg predstavnika u osmini finala PBZ Zagreb Indoorsa. Poslije Ivana Ljubičića i Ive Karlovića, prvo kolo prošao je i četvrti nositelj i branitelj naslova Ivan Dodig, koji je nadjačao Turčina Marsela Ilhana. Ivanu je to bila tek druga pobjeda u sezoni koju nije započeo najbolje...

Nijedan od tri glavna hrvatska aduta nije iznevjerio očekivanja na početku zagrebačkog Indoorsa. Ivanu Ljubičiću nije bilo lako protiv Karola Becka, Ivo Karlović bio je uvjerljiviji protiv Blaža Kavčiča, dok je, ako ćemo gledati kako su sva trojica odigrali, Ivan Dodig bio negdje u sredini. Pokazalo se to dovoljnim da slomi Marsela Ilhana u tijesna dva seta, sa 7:6(5) i 7:5, za proboj u osminu finala u kojoj će se u četvrtak sresti s Guillermom Garcia-Lopezom, 77. tenisačem svijeta.

Španjolac je također igrao prvo kolo u srijedu, uz prolaz sa 6:4, 1:6 i 6:1 protiv britanskog kvalifikanta Daniela Evansa. S Dodigom se dosad susreo dvaput, s po jednom pobjedom na svakoj strani. Garcia-Lopez je prije pet sezona slavio sa 6:1, 2:6 i 6:4 u prvom kolu Challengera u Tunisu, dok je Ivan bio jači u lanjskom polufinalu zagrebačkog Indoorsa, kada je prošao s 4:6, 7:6(5) i 6:4. Treći hrvatski reket je u tom dvoboju u glavnom hrvatskom gradu nadoknadio set i break zaostatka.

Melzer izrazito uvjerljiv

Otkako je započeo svoj put u kvalifikacijama, nitko ove godine u Zagrebu nije toliko uvjerljiv kao Jürgen Melzer. Ljevoruki Austrijanac dohvatio je svoje prvo ovogodišnje četvrtfinale sa 6:2 i 6:3 u drugom kolu protiv petog nositelja Andreasa Seppija, još jednom potvrđujući da mu je ovog tjedna krenulo.

Melzer je u pet zagrebačkih mečeva, uključujući i kvalifikacije, sve prošao bez gubitka seta, a dosad je ispustio samo 23 gema. Poslije pobjede nad Seppijem, kazao je da mu je prolazak kvalifikacijskim ždrijebom čak i pomogao, pa je, bez obzira što nije dobio pozivnicu za glavni turnir, svejedno došao u Zagreb, ne ljuteći se što su hrvatski igrači dobili prednost za tri wild-carda.

Dodig je ove srijede dohvatio drugu pobjedu u aktualnoj sezoni, prvu nakon svojeg prvog nastupa u 2012., kada je u Chennaiju na startu pobijedio Indijca Vishnua Vardhana. Poslije toga imao je tri poraza zaredom.

Ivan je pronašao put do prolaska kraj Ilhana u ogledu u kojem je i servisom i igrom rastao kako je meč išao dalje. Prvi set prošao je bez breaka na bilo kojoj strani, a najviše borbe bilo je u maratonskom, 15-ak minuta dugom četvrtom gemu, kada je Turčin držao za 2:2 sa spašene četiri break-lopte, 30:40 i tri Dodigove prednosti. Četvrtopostavljeni hrvatski adut imao je šansu i na servisu suparnika u šestom gemu, tada s još dvije nepovezane break-lopte, ali Ilhan je izvukao i to i potom bio čvršći do kraja seta.

Potkraj prve dionice nije bilo lako ni Ivanu. Prije tie-breaka, držao je za 5:4 poslije 0:30, a za 6:5 sa spašenom break-loptom, dok je u tie-breaku došao na svoje. Ilhan je prvo nadoknadio rani mini-break zaostatka, ali nakon izgubljenog servis-poena kod minusa od 5:4, turski igrač više nije mogao natrag. Treći hrvatski reket iskoristio je svoju drugu set-loptu, prvu sa servisom, uz as iz drugog servisa kod 6:5.

I Haase među osam

Uz Melzera, u srijedu se u četvrtfinale zasad probio i sedmopostavljeni Nizozemac Robin Haase, koji je sa 7:6(4), 3:6 i 6:3 bio bolji od Nijemca Matthiasa Bachingera.

Vodećem nizozemskom tenisaču, 62. na svijetu, ovo je najbolji rezultat u godini. Prije dolaska u Zagreb, bio je bez pobjede na dva turnira, s ranim ispadanjem u Sydneyju (Alex Bogomolov Jr.) i na Australian Openu (Andy Roddick).

Drugi set prošao je bez toliko puno prijetnji serverima. Ilhan je imao samo jednu break-loptu, kod vodstva od 2:1, kada se Dodig izvukao odličnim serviranjem potkraj tog gema. Kod te prilike za break Turčin nije mogao puno. Ivan je u cijeloj drugoj dionici jako podignuo servis i pronašao svoje najbolje kada mu je najviše trebalo, a na servisu protivnika napravio je dovoljno u 11. gemu, na putu do svojeg jedinog breaka u meču.

Za kraj, Dodig je bez ikakvih problema odradio servis za pobjedu i osiguranje reprize prošlogodišnjeg zagrebačkog polufinala. U posljednjem gemu sijevali su asovi, kojih je imao sveukupno 21, čak 13 u drugom setu, kada je, sa 61 posto ubačenog prvog servisa, podignuo taj učinak na 56 posto u meču.

Serviranjem je Ivan imao razloga biti najzadovoljniji, igra može biti bolja, ali za prvi meč u singlu na turniru i sveukupno peti u sezoni bilo je teško očekivati da će izgledati blistavo. Pokazalo se da je bilo dovoljno.

PBZ Zagreb Indoors, 1.2.2012., prvo kolo:
Dodig (Hrvatska, 4) - Ilhan (Turska) 7:6(5), 7:5.

Osmina finala:
Melzer (Austrija, Q) - Seppi (Italija, 5) 6:2, 6:3
Haase (Nizozemska, 7) - Bachinger (Njemačka) 7:6(4), 3:6, 6:3.

Parovi, prvo kolo:
Baghdatis/Južni (Cipar/Rusija) - Knowle/Kohlmann (Austrija/Njemačka) 6:4, 5:7, 10:5
Bracciali/Rosol (Italija/Češka) - Delgado/Marray (Velika Britanija) 6:7(4), 7:5, 10:8.

Parovi, četvrtfinale:
Karlović/Moser (Hrvatska/Njemačka) - Draganja/Škugor (Hrvatska, WC) 6:3, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!