Tenis

Dodigovi zagrebački specijaliteti

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • četvrtak, 02.02.2012.
Dodigovi zagrebački specijaliteti
Foto: Kristijan Komarica

S boljom igrom nego u prvom kolu protiv Marsela Ilhana, Ivan Dodig napravio je i drugi korak u branjenju prošlogodišnjeg naslova na PBZ Zagreb Indoorsu. U osmini finala je u tri seta bio jači od Španjolca Guillerma Garcia-Lopeza, s preokretom nakon izgubljenog prvog, na sličan način kao što je protiv istog suparnika slavio u lanjskom polufinalu zagrebačkog ATP turnira...

Ivan Dodig je i dalje u igri za obranu naslova u glavnom hrvatskom gradu. Četvrtopostavljeni hrvatski tenisač probio se u četvrtfinale zagrebačkog Indoorsa s 4:6, 6:4 i 6:4 protiv Španjolca Guillerma Garcia-Lopeza, u trileru koji je trajao dva sata i 37 minuta. Bilo je podjednako gusto kao i u lanjskom susretu s Garcia-Lopezom na Indoorsu, tada u polufinalu, s 4:6, 7:6(5) i 6:4 u Dodigovu korist, uz preokret nakon seta i breaka zaostatka u tom dvoboju.

Pomogli Goranovi savjeti

Prije izlaska na teren, Dodig je u svlačionici pričao s Goranom Ivaniševićem, što mu je pomoglo: "Jako je teško svakom igraču koji nema dovoljno mečeva, Ljubo je jako iskusan, a i njemu se poljuljalo samopouzdanje jer nije igrao puno. I meni je u Australiji bilo razočaravajuće i bio sam tužan što sam morao predati, a kada nema sigurnosti, dobar savjet je uvijek zlata vrijedan. Bilo mi je puno lakše koncentrirati se na terenu na ono što mi je Goran rekao".

Vezane vijesti

Ovog puta Ivan nije bio u tolikoj opasnosti. Poslije izgubljenog prvog seta, u nastavku je on bio taj koji je držao rezultatsku kontrolu, ali nakon što je osvojio drugi set i otišao do 5:2 u trećem, dovršetak posla nije bio jednostavan. Garcia-Lopez nadoknadio je jedan break zaostatka i približio se do 5:4 u odlučujućoj dionici, a gem potom imao je i dvije break-lopte (15:40), no Dodig je izvukao obje i poslije velike borbe osigurao proboj među posljednjih osam.

"Puno se bolje osjećam i puno sam bolje igrao nego prvog dana. To me najviše veseli, ovo je već bio moj tenis na visokom nivou", osvrnuo se Ivan poslije pobjede, dodajući u čemu se sve podignuo na višu razinu u odnosu na startni ogled s Marselom Ilhanom: "U prvom meču puno stvari nije štimalo, od reterna do taktičke igre. Bio sam predefanzivan, dok sam danas igrao puno agresivnije, više išao na mrežu, bio puno slobodniji i odlučniji na bitnim loptama".

Tjelesno sve bolji

Iako je igrao dva sata i 37 minuta, Dodig je otkrio da nije toliko umoran: "Danas sam se osjećao super, stvarno sam zadovoljan kako sam igrao. Fizički osjećam da napredujem i sve sam bolji i bolji, osjećam se čak bolje nego nakon jučerašnjeg meča i mislim da će biti sve bolje iz dana u dan".

U Zagrebu mu obično ne ide glatko, nije ni ovog puta, ali na Touru obično ni nema lakog posla: "Tako izgleda, često igram duge mečeve, jednostavno mislim da je moj tenis takav da se borim i to mi je pomoglo na cijelom mom teniskom putu. Neki igraju puno brže, svi imaju prednosti i mane, treba koristiti svoje jake strane i pobjeđivati".

Na putu do prolaska kraj Garcia-Lopeza, treći hrvatski reket vratio se na uspješni put nakon gubitka prvog seta, u kojem je ispustio rani break prednosti (2:0). U drugoj dionici se ključnim pokazao Dodigov break već u prvom gemu, dok je u trećem setu Ivan dovršio meč tek na drugom servisu za pobjedu, nakon što mu je, priznao je, već ponestalo i snage.

Igra bolja nego servis

Dok je u prvom kolu protiv Ilhana situacija bila suprotna, sa servisom koji je bio bolji od igre, Dodig je ovog četvrtka igrački napravio više nego servirajući. U tri seta protiv Garcia-Lopeza, imao je 12 asova i 58 posto ubačenog prvog servisa u tri seta, što će, kako je i sam rekao, morati biti bolje protiv Baghdatisa.

"Kada se to dogodi, u glavu uđe da mi treba servis i onda ide teže. Na kraju je bilo i malo sreće, uspio sam izvući 15:40 u posljednjem gemu - pogodio sam na jednu break-loptu dobar servis, a kada imam dobar servis puno mi je lakše igrati i puno bolje se osjećam na terenu", zaključio je Ivan.

U petak u četvrtfinalu slijedi ogled sa šestim nositeljem, Cipraninom Marcosom Baghdatisom, pobjednikom zagrebačkog Indoorsa iz 2007. godine. Baghdatis je u osmini finala sa 6:4 i 6:2 svladao Poljaka Lukasza Kubota, dok je od Dodiga izgubio u njihovom jedinom međusobnom susretu, u prošlogodišnjem polufinalu na travi Hertogenboscha, kada je treći hrvatski reket slavio sa 7:6(4) i 6:1.

"Naravno da moram igrati još bolje", najavio je Dodig svoj sljedeći izazov u singlu: "Trebat ću biti malo odlučniji nego sam ovog puta bio na nekim poenima, danas sam promašio previše voleja, a to sutra neću smjeti. No, sve u svemu, igra je bila dobra. I sutra ću trebati tako agresivno, možda će mi biti potrebni bolji servis i bolji voleji jer me čeka još kvalitetniji protivnik".

PBZ Zagreb Indoors, 2.2.2012., osmina finala:
Južni (Rusija, 3) - Žemlja (Slovenija) 6:1, 6:3
Baghdatis (Cipar, 6) - Kubot (Poljska) 6:4, 6:2
Dodig (Hrvatska, 4) - Garcia-Lopez (Španjolska) 4:6, 6:4, 6:4
Lacko (Slovačka) - Bogomolov Jr. (Rusija, 2) 6:0, 6:7(1), 6:1.

Parovi, četvrtfinale:
Baghdatis/Južni (Cipar/Rusija) - Becker/Waske (Njemačka) 7:6(3), 7:5
Erlich/A. Ram (Izrael, 2) - Bracciali/Rosol (Italija/Češka) 7:5, 7:6(4).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.02.2012. u 11:57
    Američki nogomet se prati, a nitko da napiše da su se Dodig i Pavić plasirali u polufinale parova. Bravo Sportnet, svaka čast... Uglavnom ljudi izbacili prve nositelje Melzera i Peyu, ljude koji spadaju u sam vrh igre parova. Ali nema veze, zato smo tu mi da napišemo. Mate Pavić, koji je osvoji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.02.2012. u 22:11
    rekao bih najkvalitetnijii meč na Indoorsu ove godine...šteta što nisam uživo mogao to gledat jer bilo je nadigravanja, winnera napada i obrane...momci su bili na svojem maximumu...
    Obrisan korisnik