Nogomet

Olić na Petrića, United na Chelsea

Sportnet • petak, 03.02.2012.
Olić na Petrića, United na Chelsea
Foto: EPA

U ligama petice spremno je prvo nogometno kolo nakon zaključenja zimskog prijelaznog roka u kojem će gledatelji ponovno moći uživati u velikim derbijima...

Naslov prvaka pusti je sanak za Chelsea ove sezone, ali Bluesi su odredili novi cilj – automatski plasman u skupinu Lige prvaka. Veliki podstrek prema tom cilju trebala bi im biti domaća utakmica protiv Manchester Uniteda, tim više što gosti više praktički i ne znaju kako zbog ozljeda krpaju momčad, a izravni konkurent za treće mjesto Tottenham također ima veliki izazov pred sobom.

To je Liverpool, s kojim će se ogledati u posljednjem susretu kola u ponedjeljak. Liverpool koji je u prošle dvije utakmice svladao Manchester United s 2:1 te 3:0 Wolverhampton. Prilika je to da Harry Redknapp isproba napadačko pojačanje Louisa Sahu ako bi u završnici zagustilo. Spursi su pod velikim pritiskom jer novo ispuštanje bodova nikako ne bi bilo poželjno s obzirom na utrku za naslov.

Nikica Jelavić trebao bi debitirati u Evertonovu dresu u Wiganu. Njegova momčad ima iza sebe dvije pobjede i dva remija, a fenjeraš je dobra prilika za nastavak niza. Manchester City ima dobru priliku za novo bodovno odvajanje na vrhu u slučaju pobjede protiv Fulhama na Etihadu.

Tijekom tjedna odigrane su prve polufinalne utakmice španjolskog Kupa kralja, a ovog vikenda pozornost se opet seli na prvenstvene utakmice. Najzanimljivije će ovog puta biti u dvobojima u kojima će igrati momčadi koje se bore za europske pozicije, dok Real Madrid i Barcelona imaju naizgled jednostavan posao.

Atlético Madrid dočekuje Valenciju, a te dvije momčadi bore se za europske utakmice u sljedećoj sezoni. Iako je Valencia ipak u dosta boljoj situaciji, Madriđani su u borbi ne samo za Europsku ligu, već i za Ligu prvaka. Vrlo slična situacija je i oko susreta Athletic Bilbaa i Espanyola koji su direktni susjedi na tablici.

Real Madrid gostuje kod Getafea koji ima gotovo dvostruko manje bodova od svojeg slavnog protivnika, a uz to su Madriđani u još uvijek "mrtvoj" trci s Barcelonom i bodovi su im potrebni. Sve to ukazuje na laganu pobjedu Reala, ali ništa nije lagano u današnjem nogometu. Barcelona dočekuje Real Sociedad s imperativom pobjede jer Real već opasno bježi iako ništa nije odlučeno. Sevilla, za koju igra Ivan Rakitić, dočekuje Villarreal, dok Dujmovićeva Zaragoza traži bodove protiv Rayo Vallecana koja bi je barem malo pokrenula.

Uzbudljivo bundesligaško kolo sigurno će podignuti razinu temperature u zraku na ledom okovanim njemačkim nogometnim stadionima. Na vrhu su se izdvojile tri momčadi koje imaju identičan broj bodova, a s minimalnim zaostatkom na svoju priliku da preuzme vodeće mjesto vreba Borussia iz Mönchengladbacha koja u punom sastavu i odličnoj formi u subotu gostuje kod Mandžukićeva Wolfsburga.

Sa zanimanjem su hrvatski ljubitelji nogometa pratili posljednje dane prijelaznog roka u Bundesligi, Lakić će izgubljenu minutažu pokušati pronaći u Hoffenheimu, a već bi u subotu mogao zaigrati i u udarnoj postavi protiv Augsburga. Vedran Ćorluka će se vjerojatno vrlo dobro snaći u Leverkusenu, koji protiv posrnulog Stuttgarta traži potvrdu europskih pozicija. Mijatović nema pravo nastupa za Herthu u ovom kolu zbog kartona, dok će bivši Zadranin Santini za Freiburg možda debitirati u nedjelju protiv Werdera.

Pogled na tablicu tako ne sugerira, ali veliki derbi igrat će se u Hamburgu, gdje Olić s Bayernom putuje u goste bivšem klubu, na "hrvatski" obračun s Petrićem. Iličević i Pranjić svoju priliku vjerojatno će čekati s klupe. Jajalo s Kölnom borbu za opstanak nastavlja kod Kaiserslauterna, dok aktualni prvak, s Perišićem među rezervama, otvara kolo već u petak na gostovanju kod Nürnberga.

Ovo kolo nudi nekoliko velikih dvoboja, a titulu derbija ipak je ponio jedan od talijanskih klasika, ogled Rome i Intera na rimskom Olimpicu. Inter je u prošlom kolu u golijadi na Meazzi iščupao bod Palermu (4:4), što ga je malo usporilo na putu prema samom vrhu. Nerazzurri imaju osam bodova zaostatka za Juventusom, koji ima i utakmicu manje. Roma je u prošlom kolu upisala poraz od Cagliarija (4:2) i traži povratak na pobjedničke staze.

Inter će u ovaj derbi ući bez ozlijeđenih Stankovića i Forlána, a Vučici će nedostajati Cassetti, De Rossi, Osvaldo i Burdisso. Sreće u prošlom kolu nije imao ni Milan, koji je i nakon poraza od Lazija (2:0) ostao na bodu zaostatka za Juventusom, koji pak zbog nevremena nije odradio dvoboj s Parmom. Rossoneri u ovom kolu pred sobom imaju prilično težak zadatak, domaći ogled s Napolijem.

Iako je u posljednjih nekoliko kola pomalo posrnula i pala na sedmo mjesto, momčad Waltera Mazzarrija i dalje cilja visoko i traži bodove za povratak u društvo najboljih. Naizgled lagan zadatak pred sobom ima vodeći Juventus, koji kod kuće dočekuje slabašnu Sienu i računa na tri boda koja bi ga udaljila od pratnje. Udinese u ovom kolu odlazi na neugodno gostovanje kod Fiorentine, a lako neće biti niti momčadi Lazija, koji po tri boda odlaze na Marassi na noge Genoi.

Uobičajeni ritam europskih liga donosi još jedno kolo i francuskog nogometnog prvenstva. Ovog vikenda će susjedi s vrha tablice PSG i Montpellier, imati protivnike susjede iz sredine tablice, Evian i Brest. Prilika je to za jedne i druge da upišu očekivane domaće pobjede, odnosno da razmak na vrhu ostane jednak ovotjednom.

Favorit je i trećeplasirani Lille na gostovanju kod Sochauxa, jednog od onih klubova kojem će drugi dio sezone obilježiti grčevita borba za ostanak. Inače, među posljednjih sedam klubova Le Championnata šest ih tijekom vikenda sudjeluje u međusobnim dvobojima, što znači da ti dvoboji nude malo više od osvajanja "samo" tri boda.

Saint-Étienne i Bordeaux domaćini su u derbijima sredine ljestvice, a u derbiju kola ponovno će sudjelovati Marseille. Na Vélodrome pristiže jedno mjesto bolje plasirani Lyon i domaćini će imati priliku nakon neuvjerljivog starta u sezonu pobjedom doći najmanje do četvrte pozicije. Također, oba su kluba tijekom tjedna odradili obaveze u Liga-kupu te izborili međusobno finale u travnju, a Lavovi su se dodatno potrošili igrajući produžetke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.02.2012. u 20:38
    Stop pederluku na sportnetu! Ne ide olic na petrica, nego bayern igra sa hsv-om, perverznjaci! Hahahahahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.02.2012. u 17:04
    Engleska i talijanska liga su mi ovaj vikend pod povećalom :)
    Obrisan korisnik