Tenis

Potpuna dominacija Mihaila Južnija

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • nedjelja, 05.02.2012.
Potpuna dominacija Mihaila Južnija
Foto: Dejan Popek

Mihail Južnij osvojio je naslov na sedmom izdanju PBZ Zagreb Indoorsa. 29-godišnji ruski tenisač, koji je ove godine bio treći nositelj u glavnom hrvatskom gradu, dovršio je pohod do titule vrlo uvjerljivom pobjedom u finalu, sa 6:2 i 6:3 protiv Slovaka Lukaša Lacka, za samo sat i devet minuta na terenu...

PBZ Zagreb Indoors dobio je novog pobjednika, prvi put ruskoga. Mihail Južnij je tijekom tjedna u zagrebačkom Domu sportova pokazao previše za sve suparnike, a "točku na i" stavio je sa 6:2 i 6:3 u dvoboju sa Slovakom Lukašom Lackom, u meču koji je, po broju ispuštenih gemova pobjednika, bio jednosmjerniji od svih dosadašnjih finalnih na ovom turniru. Kako je 29-godišnji ruski tenisač u nedjelju igrao, Lacko nije imao pravu priliku, a ne bi je imalo ni puno drugih tenisača.

Naslovi Mihaila Južnija

2002. Stuttgart (zemlja)
2004. Sankt Peterburg (tepih, dvorana)
2007. Rotterdam (tvrda podloga, dvorana)
2008. Chennai (tvrda podloga)
2009. Moskva (tvrda podloga, dvorana)
2010. München (zemlja)
2010. Kuala Lumpur (tvrda podloga, dvorana)
2012. Zagreb (tvrda podloga, dvorana)

Vezane vijesti

Na putu do svojeg osmog ATP naslova u karijeri, Južnij je izgubio samo jedan set, u četvrtfinalu protiv Ive Karlovića, koji je jedini vrlo ozbiljno pritisnuo pobjednika turnira - i mogao i slaviti u tom meču. U svim ostalim mečevima koje je Rus ovog tjedna odigrao, do tie-breaka ga je uspio odvesti jedino Sergiy Stahovskij u prvom kolu, tada s pobjedom Južnija sa 6:4 i 7:6(4).

"Osjećaj je dobar, ovo je bio moj najbolji meč na turniru", osvrnuo se novi pobjednik zagrebačkog Indoorsa poslije dobivenog finala: "Volim biti ovdje i igrati ovdje, lijepa je atmosfera, a ovdje su mi bili i prijatelji i bilo je baš lijepo u dvorani".

Pobjednici PBZ Zagreb Indoorsa

2006. Ivan Ljubičić
2007. Marcos Baghdatis
2008. Sergiy Stahovskij
2009. Marin Čilić
2010. Marin Čilić
2011. Ivan Dodig
2012. Mihail Južnij

"Gledajući cijeli tjedan, ovo je sigurno bio moj najbolji nastup. Što se usporedbi s ranijim sezonama tiče, nemoguće je komparirati s nečim što je bilo lani, prije dvije ili više godina", dodao je Južnij, koji se još jednom prisjetio teško izborene pobjede nad Karlovićem: "Taj meč bio je najzahtjevniji, a tada sam imao i malo sreće. No, teško je usporediti ovaj meč s onim u četvrtfinalu - ono je bilo drugačije, Karlović mi je svojim serviranjem otežao posao".

Lukaš Lacko: "Nisam bio loš na početku meča, igrao sam dobro, ali kad sam gubio s 2:1 i na servisu imao prednost, promašio sam laki forhend nakon što sam odservirao dobro. Taj gem bio je ključan, nakon toga je on postao predobar".

"Nisam se osjećao loše na terenu, ali činilo mi se da je znao da ću igrati brzo i da i on treba igrati brzo. Bilo je nekoliko faktora u meču, dobro me čitao, nisam imao igru pod svojom kontrolom - bio je svugdje, igrao je riskantno i brzo iz svih pozicija, bile one teške ili neutralne, a najvažnija stvar je da nije promašivao. Napravio je samo nekoliko neforsiranih pogrešaka, to je bio glavni razlog što sam ovako izgubio".

Nedjeljni ogled s Lackom krenuo je u smjeru novog zagrebačkog pobjednika vrlo rano, uz break za vodstvo od 3:1 u prvom setu. Za kraj tog seta, Južnij je breaknuo i za 6:2, dok mu je u drugoj dionici bio dovoljan jedan break, za vodstvo od 2:0. Kao i tijekom cijelog meča, Slovak ni u nastavku nije mogao do break-lopte. Najviše je priprijetio u sedmom gemu, kada je ruski tenisač držao za 5:2 s okretanjem 15:30.

Južnij je, tako, svojom osmom ATP titulom zasladio zagrebački tjedan, a nakon što je otišao do kraja, dodao je da je odluku da zaigra donio u slučaju da će mu biti potrebni mečevi ukoliko se rano oprosti od Australian Opena, što se i dogodilo ispadanjem protiv Andreja Golubeva u prvom kolu.

"Dobro mi je došlo odigrati tjedan ovdje", zaključio je dominantni Rus za kraj.

PBZ Zagreb Indoors, 5.2.2012., finale:
Južnij (Rusija, 3) - Lacko (Slovačka) 6:2, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • rios06.02.2012. u 11:32
    Po meni je ipak Južnija, jer on nije Mihail Južan, da bi bilo Južnog u deklinaciji. Njegovo ime se piše Youzhny, što se čita Južni na našem, a na ruskom južnji. Onda sumnjam da se deklinira Južnog.
    rios
  • lambik05.02.2012. u 17:52
    ... Mihaila Južnog(a) ?
    lambik