Ostali sportovi

Povratak Ronnieja O'Sullivana

Bojan Meštrović • ponedjeljak, 06.02.2012.
Povratak Ronnieja O'Sullivana

Drugo izdanje German Mastersa, nasljednika nekadašnjeg German Opena, održano je prošlog tjedna u poznatoj berlinskoj dvorani Tempodrom, a u nedjeljnom finalu pred 2500 gledatelja snage su odmjerili Englez Ronnie O'Sullivan i Škot Stephen Maguire.

Ronnie O'Sullivan je trostruki svjetski prvak (2001., 2004., 2008.) i jedan od najvećih igrača u povijesti igre. Mnogi ovog 36-godišnjaka smatraju najtalentiranijim igračem snookera ikada, ali u posljednjih nekoliko godina zbog raznih razloga O'Sullivan nije ostvarivao značajnije rezultate. Posljednji veći turnir koji je osvojio bio je Shanghai Masters prije dvije i pol godine.

23. naslov

O'Sullivan je pobjedom nad Maguireom povećao međusobni omjer na velikih 14-3, a ujedno došao i do 23. titule u karijeri. Škot je ostao na četiri osvojena turnira.

Već na samom početku turnira činilo se da je to samo još jedan turnir za Ronnieja. U prvom kolu gubio je od Andrewa Higginsona 4:0 i na pauzi bio samo jedan frame udaljen od poraza. Nakon pauze, Raketa se vratila i, kao u najboljim danima, pomela protivnika. Osvojio je Ronnie preostalih pet frameova i preživio prvu rudnu. Nastavio je u istom ritmu i protiv Joe Perryja (5:1) i Matthewa Stevensa (5:3), a zatim u polufinalu svladao Stephena Leeja rezultatom 6:4.

Uskoro 31-godišnji Stephen Maguire na turnir je došao kao osmi igrač svijeta. Na osvajanje titule čeka još i duže nego O'Sullivan, a zadnji put je na turniru pobijedio 2008. godine na China Openu, kada je u odlučujućem frameu (10:9) bolji bio od svog velikog rivala Shauna Murphyja.

U Berlinu je Maguire cijeli turnir igrao zaista fantastično, iako je imao puno teži ždrijeb od svog nedjeljnog protivnika. Prvo je Maguire svladao Ryana Daya (5:1), a zatim u drugom kolu "pomeo" svjetskog prvaka, svog dobrog prijatelja, Johna Higginsa rezultatom 5:0. U četvrtfinalu se protiv sjajnog mladog Judda Trumpa brzo našao u zaostatku 4:2, ali uspio je izjednačiti rezultat, a potom i pobijediti u teškom odlučujućem frameu ubacivanjem posljednje crne kugle. Prije finala još je morao biti bolji od Shauna Murphyja, a to je i napravio još jednom "metlom" (6:0).

Finale

Zarada

Ronnie je za pobjedu u Berlinu osvojio 50 tisuća eura. Što se financijskog aspekta tiče, nesretan neće biti niti Maguire. Naime, on će osim 30 tisuća za nastup u finalu dobiti još dvije dodatne tisuće eura za najveći break na turniru (130).

Finale se igralo po pravilu "najbolji od 17", odnosno pobjeđuje igrač koji prvi osvoji devet frameova. Popodnevna sesija započela je fenomenalnom prezentacijom snookera, a u prva četiri framea gledatelji su mogli vidjeti i četiri centuryja. Nakon što je O'Sullivan napravio 111, Maguire je odmah uzvratio sa 130, 106 i 128 i tako došao do 3:1 vodstva na prvoj kraćoj pauzi.

Ubrzo su se odigrala i preostala četiri popodnevna framea, a svaki od igrača je osvojio po dva te se na prekid otišlo rezultatom 5:3 za škotskog majstora.

Maguire je vodstvo povećao osvajanjem prvog večernjeg framea, ali nakon toga je uslijedila velika serija O'Sullivana. Englez je osvojio čak pet uzastopnih igara i potpuno preokrenuo rezultat u svoju korist (8:6), došavši na samo jedan frame od pobjede. Škot se uspio primaknuti na 8:7, ali više od toga nije išlo. Raketa je izbjegla odlučujuću igru i otišla do 23. velikog slavlja u karijeri.

Nakon pobjede, Ronnie je prvo pohvalio svog protivnika: "Svaka čast Stephenu, imao je odličan turnir. Stvarno je odigrao dobro i sada igra onako kako je igrao kada se prvi put pojavio i kada sam rekao da će on biti igrač desetljeća."

"Bliži se kraj moje karijere i svaka pobjeda je lijepa. Želim otići dok sam na vrhu," nastavio je u nešto tužnijem tonu pobjednik. Za kraj, O'Sullivan je čestitao i publici: "Ovo je najbolji turnir u kalendaru i zaista je sjajno igrati ovdje."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bubici07.02.2012. u 23:20
    Nisam zaboravio...ali budimo pošteni; u tom trenutku i nije trebalo biti 4-2 za Trumpa nego barem 3-3. Sreću treba malo i izazvati. Ovaj tjedan pauza pa Welsh Open i to je to; seeding lista za SP se formira. Nadam se da Ronnie neće ispasti iz 16, bilo bi smiješno da mora u kvalifikacije... [više na forumu]
    bubici
  • Obrisan korisnik06.02.2012. u 19:46
    Koliko smo samo čuli puta kod Ronnievih partija komentatora kako kaže "Have you ever seen anything like this in your life?" Nije najveći svih vremena, samo radi svoje glave, ali je definitivno najomiljeniji i najatraktivniji igrač svih vremena i samo se nadam da će se ugledat na Stevea Davisa i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2012. u 14:10
    nadam se da je ovo samo početak malo podrobnijeg praćenja Snookera. Sezona se zahuktava, sljedi Welsh Open pa Kina i za kraj 17 dana veličanstvenih poteza u Crucible Theatru.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2012. u 12:48
    bubici zaboravljaš da je Trump imao 4-2 protiv Maguirea i onu crvenu promašenu kad je išao na srednju. Imao je čist stol da je to ubacio, i Maguire uopće ne bi ni ušao u finale.
    Obrisan korisnik
  • bubici06.02.2012. u 12:44
    Drago mi je vidjeti da nisam jedini koji ovo prati Finale fantastično...O Ronnieu...već jedno godinu i pol ne igra kako spada, čak je razmišljao da se ostavi snnokera prije jedno godinu dana. Lani je na svjetskom imao 5-3 protiv Higginsa u drugom kolu (prvo kolo demoliranje jadnog Dalea) poslije... [više na forumu]
    bubici