Nogomet

Manchester "čeka" Suareza, Perišić Ćorluku

Sportnet • petak, 10.02.2012.
Manchester "čeka" Suareza, Perišić Ćorluku
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Naredni europski nogometni vikend sa sobom očekivano nosi i velik broj nogometnih poslastica, a prije svega se to odnosi na engleski derbi u kojem će United ugostiti Liverpool, dok će u Italiji Udinese koplja ukrstiti s Milanom. U Njemačkoj će pak aktualnog prvaka Borussiju i Perišića testirati Ćorlukin Bayer.

Španjolska Primera je stigla do 23. kola. Barcelona je i dalje u lovu na Real Madrid, pod imperativom su pobjede, a ovog puta ih čeka Osasuna koja u posljednje vrijeme ne briljira na vlastitom travnjaku. S druge strane Real Madrid će u derbiju kola ugostiti Levante koji je skoro "zaboravio" kada se posljednji put sastao s pobjedom, međutim i dalje zauzima visoku četvrtu poziciju. U oba slučaja, negativnom nizu jednom mora doći kraj.

S obzirom na treću poziciju prilično zanimljivo zvuči podatak da se ni Valencija nije osladila trobodom dugih pet kola, no probuđena Granada također ima svoju računicu. Espanyol ne bi trebao imati problema u nedjeljnoj matineji protiv fenjeraša Zaragoze i Dujmovića , a svakako će biti zanimljivo popratiti koliko može Žuta podmornica u gostima kod Mallorce.

Dvojac koji se također bori za jedno od europskih mjesta, Athletic Bilbao i Atletico Madrid, dobru će formu nastojati potvrditi u sudarima s Betisom, odnosno Racing Santanderom. Također ostaje za vidjeti ima li kraja "agoniji" Seville Ivana Rakitića .

Tjedan koji su neki prvoligaši "kratili" odrađivanjem obaveza u Kupu donosi 23. kolo Le Championnata. Vodeći dvojac s distance promatra društvo iza sebe, na jednakom razmaku od tri boda. Ponovno se realnim čini održavanje tog razmaka jer protiv Ajaccija i Nice vodeći dvojac je veliki favorit. Mada, gostovanje sugerira nešto teži zadatak PSG-a.

Ovo kolo ne donosi poput prošlih neki zvučniji derbi, pa se taj atribut može dodijeliti međusobnom dvoboju Toulousea i Saint-Etiennea. Susret je to bitan u borbi za mjesta koja vode u europska natjecanja, pogotovo domaćinu koji je u prošlom kolu izgubio od susjeda na tablici Bordeauxa. Saint-Etienne je, pak, zbog odgode pauzirao tijekom proteklog vikenda.

Spomenutom pobjedom osokoljeni Bordeaux će pokušati pomrsiti račune Lilleu, dok trećeplasirani Lyon priželjkuje pobjedu protiv Caena, kluba s dna poretka. Lako neće biti Marseilleu kod Eviana, nakon što su domaćini ispali iz Kupa tijekom tjedna. Izbacio ih je baš Rennes, šestoplasirana momčad francuskog prvenstva koja protiv fenjeraša Sochauxa traži nastavak boravka u vrhu poretka.

Derbi ovog kola odigrat će se u Udinama, gdje na noge Udineseu dolazi Milan. Rossoneri su u prošlom kolu uzeli bod Napoliju (0:0), a Udinese je posrnuo u gostima kod Fiorentine (3:2). Milan u Udine dolazi po tri boda s kojima bi zadržao priključak za vodećim Juventusom, koji ima utakmicu manje. Bez motiva nije ni Udinese, koji za trenutno drži četvrto mjesto sa samo tri boda zaostatka za Rossonerima.

Milanu će u ovom dvoboju nedostajati nekolicina ozlijeđenih prvotimaca, van stroja su Boateng, Pato, Nesta, Aquilani i Gattuso, dok će kod Udinesea izostati Coda, Barreto i Floro Flores. Vodeći Juventus, koji je u prošlom kolu upisao blago razočaranje kod kuće protiv Siene (0:0), u ovom kolu u punom po sva tri boda odlazi u goste Bologni koja se drži na 16. mjestu na ljestvici.

Inter, koji je u prošlom kolu doživio debakl protiv Rome (4:0), u ovom će kolu pokušati zaliječiti rane u domaćem ogledu s fenjerašem Novarom i uzeti bodove za proboj prema samom vrhu. Probuđena Roma odlazi u Toskanu na noge Sieni, dok će nogometaši Napolija važne bodove za hvatanje priključka s vodećima pokušati ostvariti u domaćem dvoboju s neugodnom momčadi Chieva.

Derbi Manchester Uniteda i Liverpoola tradicionalno se smatra najvećim okršajem engleskog nogometa, a prva utakmica 25. kola Premier lige privući će dodatnu pozornost jer se Luis Suarez vratio na teren odradivši suspenziju od osam utakmica zbog rasističkog vrijeđanja Unitedova braniča Patricea Evre. Obje su momčadi pod određenim pritiskom. Domaćin mora držati korak sa Cityjem, dok Liverpoolu izmiče četvrta pozicija koja vodi u doigravanje za Ligu prvaka.

Hrvatski dvojac iz Tottenhama na White Hart Laneu dočekuje razigrani Newcastle koji napada Chelseajevo četvrto mjesto. Redknapp se nada da bi mu na raspolaganju mogao biti povratnik Van der Vaart čiji su golovi nedostajali Spursima u zadnjim utakmicama. Arsenal pak ide na teško gostovanje kod Sunderlanda koji je u najboljoj formi od svih premierligaša. Od dolaska O'Neilla Crne Mačke su na Stadionu svjetla dobile četiri od pet utakmica.

Nikica Jelavić trebao bi dobiti novu minutažu u domaćem ogledu Evertona protiv Chelseaja nakon što je u debiju dobio pola sata. A hoće li se nastaviti niz Aston Ville bez pobjede u Birminghamu ovisit će vjerojatno ponajviše o Manchester Cityju. Momčad Alexa McLeisha posljednji domaći susret dobila je 5. studenog.

Proteklog je vikenda aktualni njemački prvak, Borussia iz Dortmunda, pobjegla ostalim kandidatima za naslov prvaka na dva boda prednosti, no morat će ih sačuvati protiv čvrstog protivnika, Bayera iz Leverkusena. Susret bi mogao ponuditi i ogled dvojice Hrvata na terenu: Ćorluka je nova obrambena karika Apotekara, a Perišić je pod tjednom odigrao odličnu utakmicu u Kupu te s pogotkom i dvije asistencije možda natjera Kloppa na nove prvenstvene minute.

Druga utakmica koja privlači najviše pažnje bit će okršaj Borussije iz Mönchengladbacha i Schalkea, prvih pratitelja drugoplasiranog Bayerna. Poraženi iz tog okršaja mogao bi izgubiti i ključne bodove u utrci za naslovom prvaka, a i jedni i drugi imaju svoje adute, poput Reusa ili Huntelaara.

Bayern na papiru ima najlakši zadatak, domaći obračun protiv "davljenika" iz Kaiserslauterna, a hrvatska će javnost s posebnim zanimanjem pratiti hoće li Olić dobiti novu priliku nakon što je u Hamburgu spasio Heynckesovu momčad poraza. Petrić i Iličević sa svojim Hamburžanima u nedjelju gostuju kod Jajalovog Kölna, dok će Lakićev Hoffenheim, u premijeri novog trenera Babbela, morati na noge petoplasiranom Werderu u Bremen. Mandžukićev Wolfsburg kolo otvara utakmicom u petak navečer protiv Santinijevog Freiburga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.02.2012. u 13:04
    snijeg vani, prijenosi i radijatori u kući :D imali sta boljeg haha samo da ne odgode ove močne tekme
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2012. u 22:30
    100 posto da ce Suarez dobiti opet crveni.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2012. u 21:37
    newcastle,arsenal,chelsi i liverpool zanimljivo d asvi imaju izuzetno teske utakmice u istom kolu tako da tko u ovakvim kolima bude izvlacio bodove dobro mu se pise
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2012. u 20:36
    interesantna situacija u spanjolskoj..ligu prvaka i ispadanje iz lige dijeli 10 bodova..dok su real i barca daleko naprijed.
    Obrisan korisnik
  • oKRamxII10.02.2012. u 18:08
    Sjajna subota Premiershipa nas očekuje!
    oKRamxII