Nogomet

Bankrot Glasgow Rangersa

Mišo Gulić • utorak, 14.02.2012.
Bankrot Glasgow Rangersa
Foto: EPA

Škotski velikan Glasgow Rangers, iako je to već neko vrijeme bilo izvjesno, od ponedjeljka je i službeno bankrotirao, a upravljanje je preuzela stečajna uprava, što automatski za sobom povlači i kaznu oduzimanja bodova te praktički naslov prvaka "gura" u ruke Celtica.

Glasgow Rangers je bankrotirao. Vijest je to koja je, unatoč najavama, šokirala otočku, ali i svjetsku nogometnu javnost. Neplaćanje poreza, izgubljen spor s carinskim vlastima te naslijeđeni dugovi, izgleda da su ipak bili prevelik teret kojeg ni novi vlasnik Craig Whyte nije uspio riješiti.

Klub koji se već nekoliko godina nalazi u iznimno teškoj financijskoj situaciji, spašavanje je započeo prošle godine kada je klub od Davida Murrayja kupio Craig Whyte, međutim dubioza je bila prevelika, stoga je stečaj bio neminovan.

Upravljanje kluba je preuzela tvrtka specijalizirana za financijsku sanaciju i restrukturiranje Duff&Phelps iz koje je putem glasnogovornika poručeno: "Ne možemo govoriti o detaljima, zbog pravnih razloga, no mogu reći da će porez na plaće igrača i pomoćnog osoblja, poput radnika koji rade na održavanju ili pak fizioterapeuta, morati biti plaćen."

Zadnji pokušaj spašavanja bila je i nedavna prodaja njihovog najvrijednijeg eksponata Hrvata Nikice Jelavića u Everton, ali niti utržak od oko 6,5 milijuna eura nije bio dovoljan za spas.

Pod znak pitanja je došao i naredni ligaški susret protiv Kilmarnocka, jer upitno je hoće li posrnuli velikan imati novac za podmirivanje troškova osiguranja te utakmice.

Što se tiče prvenstva, i tu je priča zaključena, jer zakon je vrlo jasan po tom pitanju. Naime, odlazak u stečaj za sobom povlači i kaznu od 10 bodova, čime su praktički ispali iz utrke za prvaka.

Vrijedi istaknuti kako je riječ o klubu starom 140 godina koji je u svojoj bogatoj povijesti 54 puta osvojio naslov prvaka, a tome je pridodao i 33 FA kupa te 27 Liga kupova. Prije 40 su godina osvojili Uefin Kup pobjednika kupova, dok su 2008. godine igrali finale Kupa Uefe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.02.2012. u 09:03
    mora se znati red,kod nas treba slicno uvesti makar se amateriziralo ili igrali dva kluba samo..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2012. u 22:43
    kod nas je nemoguće da bankrotira karlovac, a kamoli dinamo ili hajduk
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2012. u 22:40
    tako treba sa svakom ekipom koja trosi vise nego sto ima,pa da das varazdinu 50 milki i oni bi igrali ligu sampiona,man utd je ak se nevaram preko 500 mil u dugu
    Obrisan korisnik
  • Zvrx14.02.2012. u 21:13
    Šteta što je ovaj slavni klub u problemima, al sa svakom normalnom državom nema zajebancije. Kod nas je gotovo nemoguće da bankrotiraju Dinamo i Hajduk, iako godinama troše više nego zarađuju.
    Zvrx