Nogomet

Francuski okršaj na vrhu, Bayern čeka kiks

Sportnet • petak, 17.02.2012.
Francuski okršaj na vrhu, Bayern čeka kiks
Foto: EPA

Dok Englezi budu odrađivali FA kup, nastavljaju se uzbuđenja u ostale četiri lige. Barcelona i Bayern nadaju se kiksu vodećih, dok u Francuskoj slijedi važan derbi.

Prošli vikend povećana je prednost između dva najveća rivala španjolskog nogometa. Real trenutačno ima deset bodova viška, a narednih nekoliko kola pokazat će je li borba za prvo mjesto riješena iako iz Barceloninog, ali i madridskog, tabora uporno ponavljaju da ništa još nije riješeno.

Barceloni imperativno treba niz pobjeda, a prvi izazov ima već u nedjelju kada joj u goste dolazi trećeplasirana Valencia. Iste momčadi susrele su se pred samo desetak dana u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa kralja odigranoj na Camp Nou. Barcelona je slavila 2:0 u odličnoj i dinamičnoj utakmici, ali ni gosti nisu bili bez prilika.

Real Madrid dočekuje 18. Santander, a između ove dvije momčadi nalazi se jaz od čak 35 bodova i jasno je da su Madriđani apsolutni favoriti u ovom dvoboju. Najzanimljiviji dio španjolskog prvenstva možda je i borba za europske pozicije jer se čak šest momčadi nalazi u razmaku od dva boda, dok je razlika između četvrtoplasiranog Levantea i 17. Granade samo sedam bodova. Prema tome, gotovo svaka utakmica borba je između direktnih konkurenata za neko mjesto na ljestvici.

U 22. kolu njemačkog prvenstva ekipe sa samog vrha tablice ne bi trebale imati pretežak posao. Momčad vodeće Borussije iz Dortmunda gostuje kod berlinske Herthe, a njen kiks će priželjkivati nogometaši drugoplasiranog Bayern Münchena, koji će bodove tražiti u susretu protiv Freiburga, zadnje momčadi na tablici. Zahtjevan zadatak pred sobom ne bi trebala imati niti trećeplasirana Borussia (M), koja ide na gostovanje kod Kaiserslauterna.

Nogometaši Werdera pokušat će prekinuti svoj niz od pet uzastopnih utakmica bez pobjede u susretu protiv HSV-a, dok će Bayer iz Leverkusena bodove za ostanak na pozicijama koje vode u europska natjecanja nastojati osvojiti na domaćem terenu protiv Augsburga.

Momčad Wolfsburga u nedjelju očekuje teško gostovanje kod četvrtoplasiranog Schalkea, kojemu trebaju bodovi za držanje priključka sa samim vrhom tablice. Vrijedi izdvojiti i dvoboje Hannovera i Stuttgarta, Nürnberga i Kölna te Hoffenheima i Mainza.

24. kolo talijanske Serie A ne donosi neku posebnu derbi utakmicu, no bit će zanimljivo pratiti momčadi s vrha protiv kvalitetno i rezultatski inferiornijih protivnika. Sredina je veljače, a Juventus još nije poražen što ga čini jedinstvenim u cijeloj Europi. Teško da će slast pobjede u Torinu okusiti i Catania koju bi domaći, nakon remija u Parmi, trebali svladati za nastavak trke s Milanom.

Rossoneri su u srijedu na krilima Ibrahimovića i Robinha razbili Arsenal na San Siru, a golgeterske sposobnosti trebat će im i na gostovanju protiv Cesene koja se trenutačno nalazi u "opasnoj" zoni. Gledajući tablicu, derbi kola igrat će Palermo i Lazio. Probuđeni Budan i sjajni Miccoli napadat će Rejinu momčad koja je u prošlom susretu sjajno preokrenula Cesenu te došla do tri boda.

Udinese će pokušati svladati Cagliari na Friuliju, a upitan je nastup najboljeg strijelca lige Di Natalea. Ćudljiva Roma dočekuje Parmu, a Claudio Ranieri će tražiti izlazak iz crne Interove rupe protiv Bologne, no u tome mu neće pomoći Diego Milito i Ricardo Alvarez.

Dugi niz tjedana traje "potjera" između PSG-a i Montpelliera za vrh prvenstvene tablice. Uslijed tempa ovog dvojca sa svakim kolom je sve izglednije da među ta dva kluba treba tražiti novog francuskog prvaka, a ovaj vikend može donijeti puno odgovora po tom pitanju. Na rasporedu je, naime, međusobni ogled dva prvoplasirana sastava.

Parižani na svom Parku prinčeva imaju priliku otići na četiri boda prednosti, nakon kiksa kod Nice u prošlom kolu, dok se gosti pobjedom mogu nakon nekog vremena vratiti na vrh. Inače, PSG je tijekom tjedna izborio i četvrtfinale francuskog Kupa pobjedom nad Dijonom, dok je Montpellier bio lišen obaveza.

U sjeni ovog dvoboja ostat će, također nedjeljni, ogled Bordeauxa i Lyona, važan u borbi za pozicije koje vode u europske kupove. Trećeplasirani Lille će, pak, na teško gostovanje kod Lorienta, a mnogo nepoznanica razriješit će i susret Saint-Etiennea i Rennesa. Zanimljivo, osim što se susreću dva sastava s vrha ljestvice, 24. kolo nosi veoma bitan ogled Sochauxa i Auxerrea, dva kluba sa samog dna poretka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.02.2012. u 02:12
    Bayern čekao kiks, a Bayern kiksao. Ironija.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2012. u 10:38
    no arsenal no party
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2012. u 10:18
    No Premiership, no party
    Obrisan korisnik